Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Fuchsoviny II.

Publikováno: 29.01.18
Počet zobrazení: 871
  Autor článku: Irena Fuchsová
Jitřenka I.
 

Jitřenka byla jídelna na kolínském náměstí, v místech, kde je dnes ČSOB a Drogerie TETA. První Fuchsovinou o Jitřence jsem probudila další „jitřenčí“ vzpomínky a ty potvory se kolem mě pořád motají a pokud o ně nechci zakopávat, tak je musím vrazit do Fuchsovin ještě jednou, dvakrát, třikrát…
Narodila jsem se několik desítek metrů od Jitřenky. Poprvé jsem si ji uvědomila v šesti letech, kdy jsem měla šelesty na srdci a babička, která bydlela ve stejném domě jako já, mě tam vodila na kafe, aby mi „povzbudila srdíčko“.

Chodila jsem tam ráda, protože se tam scházela se svojí sestrou Babetou a s nevlastní dcerou, tetou Ančou. Babeta bydlela ve Zlaté uličce u náměstí a Anča v ulici Karolíny Světlé, která navazovala na uličku Zlatou. Všechny čtyři jsme to tedy měly do Jitřenky blízko. Poslouchala jsem nekonečné příběhy o kolínských občanech a pila kafe, které mi nechutnalo. Když se to dozvěděl táta, babičce to zakázal. Škoda.

Brzy na to jsem si do Jitřenky začala chodit pro třicet deka francouzského salátu a pět rohlíků. Po vánočním bramborovém salátu a vepřovém řízku, to bylo moje nejoblíbenější jídlo. Deset deka francouzského salátu stálo jednu korunu a patnáct haléřů a jeden rohlík stál haléřů třicet. Celkem mě tedy tato lahůdka stála pouhých pět korun!

Pospíchala jsem s ní domů, odnesla si ji do pokoje, který měl okna do ulice, vzala jsem si knihu, kterou jsem právě četla a začala hodovat na prádelníku, který stál mezi okny. Četla jsem si, jedla a občas koukla na ulici, co je tam nového.

Babička o mé vášni věděla. Jednou, když jsem si běžela do svého pokoje vyměnit knihu k hodování, protože ta, kterou jsem si vybrala, se k mé pochoutce nehodila, se objevila ve dveřích kuchyně s velkou lžící v ruce.
„Dáš mi ochutnat?“
„Ne! Nedám! Já se na to tak těším!“

Babička smutně pokývala hlavou a zase se vrátila do kuchyně.
Ona neměla na ten salát chuť! Ona mi chtěla zkazit moji šťastnou náladu!
Nikdy jsem na tuhle chvíli nezapomněla. A vždycky jsem na ni vzpomínala s výčitkami. Jsem hnusná a nenažraná!
A protože to není o Jitřence všechno, budu ještě dvakrát pokračovat. TSU.

Autorka: Irena Fuchsová

Třicátá kniha Ireny Fuchsové (www.kdyz.cz), KDYŽ SVĚTLO PROJDE ŠPÍNOU, ZŮSTANE ČISTÉ, vyšla v červenci 2013. Je to román o dívce, která v osmnácti letech, v roce 1968, začala pracovat v kolínském divadle. Autorka stěžejní část románu, týkající se let 1968 až 1992, napsala podle svého deníku a text doprovodila fotografiemi ze svého života. Knihy Ireny Fuchsové si můžete za výhodnou cenu objednat na webu nakladatelství http://www.beskydyknihy.cz/ nebo přímo na tel.736 608 678.

http://fuchsova.blog.idnes.cz/

https://www.facebook.com/irena.fuchsova

http://www.palmknihy.cz/catalogsearch/result/?q=Irena+Fuchsov%C3%A1

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: