Dnes je 23.04.2024, Svátek má Vojtěch, zítra Jiří

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Velikonoce jsou za dveřmi, ztišme se

Publikováno: 28.02.18
Počet zobrazení: 1006
  Autorka: Irena Novotná
I když ještě na polích a pastvinách leží sníh a kopce jsou též pokryté bílou pokrývkou, přesto se jaro blíží. Čekají nás Velikonoce.
 

Z mého pohledu to jsou nejkrásnější jarní svátky. Někteří zdobí vajíčka, pečou koláčky, pěkně zdobí pečené perníčky a také pečou různé cukroví podle rodinných tradic, třeba velikonoční zajíčky, beránky z piškotového těsta, a těší se, jak se sejdou přátelé a rodiny, aby hodovali a povídali si, zvláště to, kteří se přes rok málo vidí.

Víte, kdy letos začnou velikonoce? Našla jsem pro vás kalendář, pokud ovšem nemáte doma liturgický kalendář pro letošní rok.

Postní doba – sebeomezení a dobrých skutků je nám třeba

Postními jídly docela radikálně změníme svůj běžný jídelníček po dobu 40 dnů. Někteří odborníci míní, že lidé si mohou hladověním uškodit.

Postní doba či půst je v křesťanství období přípravy na Velikonoce. V západní církvi začíná postní doba Popeleční středou a trvá 40 dní (kromě nedělí). Ve východních církvích začíná „Velký půst“ v pondělí 7. týdne před Velikonocemi a končí v pátek 9 dní před Velikonocemi. Na první pohled těch 40 dní půstu může vypadat trochu divoce, ale já kontruji tím, že starší české a moravské kuchařky obsahují postní recepty, které jsou velmi pestré a chutné a myslím, že nikomu neškodí, když se zdravý člověk dokáže opanovat v jídle. A ti, co mají vlastní dietní stravu doporučenou lékařem, mohou půst uskutečnit dobrým skutkem či almužnou a dál se držet programu, který lékař nařídí. .

Moje zkušenosti s půstem

Hlavně si nepleťme postní dny s redukční dietou. Místo drůbežího, hovězího, vepřového masa se jí rybí maso. Také se nejí uzeniny a jiná těžká jídla. Pokud honí mlsná, pak si ukrojte kus jablka a s chutí ho snězte. Jídlo se stane vzácným.

Já osobně vařím na másle nebo na dobrém oleji.

Myslím, že v tzv. odlehčovací dny, v nichž šetříme trávicí trakt, můžeme každý pro své potřeby sestavit postní jídelníček z rybích pokrmů, luštěnin, zeleniny, ovoce, kysaných mléčných výrobků, ovesných vloček, můžeme střídat sladká a slaná jídla (ovšem nepřeslazená a nepřesolená).

Zeleninových polévek vhodných pro postní dny je celá řada – můžeme je přichutit sušenými houbami, pokud jsme si udělali zásobu na zimu, také můžeme udělat chutnou polévku se žampióny, dochucenou zelenou petrželkou a smetanou, pohanka se také dá upravovat různými způsoby, nejlépe ze směsi různé zeleniny. A nakonec objevíme s překvapením, že taková jídla v běžném jídelníčku chyběla. A po půstu je třeba opatrně začít s obvyklou stravou. Půst má ulehčit trávicímu traktu, ovšem není cestou k cílenému hubnutí, ale cestou k ozdravění a též sebeovládání v jídle.

Můžeme si připravit vlastní velikonoční program

Ke slavnostnímu pocitu patří poslech krásné hudby. To znamená, že při půstu očisťujeme svůj organismus, při poslechu krásné velikonoční hudby očisťujeme duši a mysl. Můžeme si i ve volných chvílích číst nebo psát o svých pocitech a každý den se dívat na oblohu, jestli se někde neobjevuje třeba maličký příslib jara.

Vrcholem velikonočních svátků je Vzkříšení a myslím, že všechno, co ve dnech očekávání pro sebe uděláme, pro naše tělo, psychiku i mysl, může také vyvrcholit v nabytí životních a tvůrčích sil. Záleží na tom, jaký si uspořádáme vlastní program pro odlehčení organismu a duše. Přijde čas. Kdy pocítíme blahodárnost Velikonoc a možná, že se nám otevřou cesty, o kterých jsme nic před tím nevěděli, zahlceni každodenními pocity, co musíme všechno zvládnout, udělat, vykonat, což každého velmi vyčerpává, protože mu chybí radost. A když se podaří ovládnout sám sebe po všech stránkách, pak se radost ze života najednou objeví, což bych každému přála z celého srdce.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: