Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Fuchsoviny II.

Publikováno: 26.03.18
Počet zobrazení: 891
Autor článku: Irena Fuchsová
Děti, Vánoce a nový stav.

I dneska ještě občas slyším, že v rodině, kde nejsou děti, nejsou pravé Vánoce. Možná to byla pravda dřív, kdy o děti nebyla nouze, a tam, kde děti nebyly, se Vánoce opravdu příliš neslavily. Tehdy to ještě šlo, neslavit je, nebyla taková mediální masáž jako dneska, stačilo dát za okno svíčku, a měli jste klid.
Pravda, i dneska se dají Vánoce zaspat, ani tu svíčku nikam nemusíte dávat. Druhý den se spokojeně probudíte a s úsměškem sledujete hory vánočního papíru u kontejnerů. Jen tak mimochodem, zdá se mi, že stále víc lidí sní o tom, že Vánoce prostě zaspí…
Vůbec bych se nedivila, kdyby už brzy začaly být naprosto normální několikadenní zájezdy, tzv. Vánoční útěky, zhruba od 20. 12. do 27. 12., do nevánočních, cenově dostupných míst, kde o Vánocích neuslyšíte ani slovo. Vrátíte se nestresovaní, odpočatí a příjemně naladěni na silvestrovské radovánky. Dovedete si představit tu nádheru?! Nic neshánět, žádné fronty, tlačenice, shon, sbalit se 20. prosince a nazdar Vánoce, mě nedostanete!
Ale vrátím se k dětem. Když jsem byla malá, vzpomínám si, že jsem jenom výjimečně zaslechla maminku, tety a babičku, jak si povídají o někom, kdo nemůže mít děti. Daleko víc, a vlastně pořád, se tehdy, v padesátých letech, mluvilo o tom, která žena je v „novém stavu“. Takhle jsem si, jako pětiletá, špatně odposlechla „jiný stav“.
„Nový stav“ mi vydržel do chvíle, kdy jsem si zahrála před tetou Evou na dospělou a důležitě jí oznámila, že paní Kratochvílová je v novém stavu…
Protože široko daleko v naší rodině nebyl nikdy problém s „novým stavem“, začala jsem si tuhle problematiku uvědomovat až před patnácti lety, když jsem nastoupila do Činoherního klubu a dozvěděla se, kolik známých hereček chce otěhotnět a nedaří se jim to. A tak jsem se začala koukat kolem sebe. A poslouchat.
Jednou mladý rozhlasový reportér, v debatě s gynekoložkou, řekl, předpokládejme tedy, že jsem rodič. A lékařka okamžitě zareagovala. Co není, určitě bude.
A co když je ten mladý muž gay, napadlo mě. Co když se svojí partnerkou děti mít nemůže? Co když děti mít nechce? Tehdy jsem si poprvé uvědomila, jak jsou dnes podobné věty ožehavé, protože je čím dál víc párů, které děti nemohou mít. Často jsou na vině spermie, které jsou buď malé, líné, je jich málo, nebo se netvoří vůbec. Pak přichází na řadu umělé oplodnění, o kterém psát nemusím, protože o něm skoro každý, kdo čte tenhle fejeton, ví své. I já mám ve svém okolí 4 – 5 konkrétních případů.
Na druhou stranu znám několik párů, které děti nemají, protože je nechtějí. Chtějí si prožít svůj život po svém, chtějí zodpovídat jenom sami za sebe, žít jenom pro sebe. Znám například šťastné manželství Heleny a Petra. Jsou bezdětní, protože děti nechtěli mít, dneska je jim kolem pětačtyřiceti a jsou šťastní stále, dokonce víc než dřív, protože dneska je už nikdo „do dětí“ netlačí.
Pokud vám tenhle fejeton přijde trochu kostrbatý, tak…
Napsala jsem ho proto, že bych si moc přála, aby Vánoce byly šťastné a spokojené i tam, kde nejsou děti. A také jsem ho napsala kvůli vánočnímu pohledu, který jsem, spolu s dvanácti dalšími, napsala už v listopadu, dala na ně datum 15. 12. 2010, a opřela je u tohoto data o kalendář.
Včera jsem je opravdu poslala, kromě jednoho, který byl pro moji tetu, Evu Jirsovou. Moje poslední teta, poslední sestra mojí maminky, totiž 5. prosince 2010, skoro v devadesáti letech, odešla.
Evo, teto moje milá, ať je ti ve tvém novém stavu dobře.

Autorka: Irena Fuchsová

Třicátá kniha Ireny Fuchsové (www.kdyz.cz), KDYŽ SVĚTLO PROJDE ŠPÍNOU, ZŮSTANE ČISTÉ, vyšla v červenci 2013. Je to román o dívce, která v osmnácti letech, v roce 1968, začala pracovat v kolínském divadle. Autorka stěžejní část románu, týkající se let 1968 až 1992, napsala podle svého deníku a text doprovodila fotografiemi ze svého života. Knihy Ireny Fuchsové si můžete za výhodnou cenu objednat na webu nakladatelství http://www.beskydyknihy.cz/ nebo přímo na tel.736 608 678.

http://fuchsova.blog.idnes.cz/

https://www.facebook.com/irena.fuchsova

http://www.palmknihy.cz/catalogsearch/result/?q=Irena+Fuchsov%C3%A1

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: