Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Ne všechny státy stárnou stejně rychle

Publikováno: 3.03.18
Počet zobrazení: 833
  Zdroj: Česká obchodní inspekce
Prostřední věk obyvatel České republiky dosáhl 41,5 let. Od začátku tisíciletí se zvýšil o 4,2 let. Nejrychleji stárnou obyvatelé Litvy, nejpomaleji Švédové.

Jak vyplývá z mezinárodního srovnání za rok 2016, nejnižší mediánový věk mají lidé žijící v Turecku, na Islandu, v Irsku nebo v Albánii. Daný ukazatel v těchto zemích nepřesahuje 39 let. Naopak nejvyšší je v Německu, kde dosahuje 45,8 let.

 

Ke státům, kde je větší podíl staršího obyvatelstva, patří i Itálie, Portugalsko, Řecko či Bulharsko. „Mezi zeměmi s vyšším mediánovým věkem je zastoupeno hodně jihoevropských zemí. O nich je známo, že se zde lidé dožívají vysokého věku. Samozřejmě záleží také na demografickém složení obyvatelstva, na počtu dětí i na tom, jak jsou zastoupeny další věkové skupiny obyvatelstva,“ vysvětluje Jitka Řezníčková z oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ.

Česko se ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi nachází uprostřed žebříčku mediánového věku, srovnatelně s Maďarskem, Estonskem, Dánskem a Belgií.

„Mezi lety 2000 až 2016 nejvíce zestárli obyvatelé Litvy, kde se mediánový věk prodloužil o 7,3 let. Rychle stárli i obyvatelé Lichtenštejnska a Rumunska. Naopak nejméně zestárli Švédové, o pouhých 1,6 let. Pomalu stárnou také Lucemburčané, Norové a Britové. Češi zestárli o 4,2 let, podobně jako Irové,“ říká Marek Rojíček, místopředseda ČSÚ.

Naděje dožití ve zdraví při narození je v Česku nižší než v Evropské unii jak u mužů, tak u žen. Střední délka života mužů ve zdraví je v tuzemsku 70,0 let, zatímco v Unii 72,2 let. Ženy se v Česku dožívají ve zdraví 73,3 let, průměr EU je o dva roky vyšší.

Podrobné informace naleznete v publikaci ČSÚ „Senioři v mezinárodním srovnání – 2017“ (ZDE).

Zdroj: Česká obchodní inspekce

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: