Dnes je 20.04.2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Čtyři kroky, jak zatočit s jarní únavou

Publikováno: 3.04.18
Počet zobrazení: 836
  Autor: Jitka Pavlová
V zimních měsících dostalo naše tělo zabrat, ale opravdový zápřah jej teprve čeká. Po zimě je třeba naši obranyschopnost znovu nastartovat. Myslete na své zdraví. Přinášíme jednoduché kroky, které restartují organismus a ochrání vás před jarní únavou.

Základem jsou vitamíny, kvalitní spánek, pestrá a vyvážená strava, pitný režim a pohyb na čerstvém vzduchu.

Úkol pro všechny
V zimě jsme byli všichni vystaveni velkému množství virů a bakterií. Zdraví nepodpořily ani teplotní rozdíly, tučnější jídla, úbytek pohybové aktivity a méně slunečního svitu. Tělo je po dlouhé zimě vyčerpané a je proto třeba jej nyní podpořit, dopřát mu regeneraci a zabránit tak jarní únavě. Jak na to?

Krok č. 1: Dopřejte si kvalitní spánek
Tělo potřebuje dostatečné množství kvalitního spánku. Jen tak může náš organismus úspěšně regenerovat. Ideální je spát v místnosti s nižší teplotou. Spánek v chladné místnosti má totiž pozitivní vliv na náš metabolismus, který tak více spaluje tuky. Četné výzkumy navíc prokázaly, že spánek v chladu zaručuje jeho lepší kvalitu. Díky tomu náš organizmus více relaxuje, rychleji regeneruje a druhý den lépe odolává stresu.

Krok č. 2: Hýbejte se
Není třeba trávit hodiny v posilovnách, naopak, ideální jsou procházky na čerstvém vzduchu. Vystavte se (s mírou) také jarnímu sluníčku, jehož svit také podporuje naši imunitu a nabíjí pozitivní energií.

Krok č.3: Změňte po zimě jídelníček
Je naprosto normální, že se přes zimu uchylujeme k tučnějším a těžším jídlům. S příchodem jara je to ale třeba změnit. Zařaďte především čerstvé ovoce a zeleninu, ve kterých je největší množství vitamínů. Do jídelníčku přidejte i ořechy, luštěniny a bylinky. Trávicímu traktu prospějí kysaná mléka a kvalitní jogurty, které podpoří střevní mikroflóru. To vše podpořte ještě dostatečným pitným režimem, odborníci doporučují především různé minerální vody a bylinné čaje. „Zdravá a pestrá strava podporuje dobrý stav těla, to všichni víme. Na jaře je třeba dodat tělu hlavně vitamíny z čerstvého ovoce a zeleniny. Skvělou cestou jsou smoothies nápoje. Obecně zdravý člověk nemusí zařadit vitamíny v tabletách, kromě vitamínu D, kterého máme přes zimu všichni nedostatek. Specifickou skupinu tvoří senioři, kteří mají často problémy s příjmem potravy. Pro ty jsou pak pro dodání veškerých potřebných živin ideální nutridrinky,“ říká nutriční terapeutka Dana Šímová.

Krok č. 4: Buďte v pohoděPozor na psychickou zátěž a stres. Myslete i na své duševní zdraví. Dopřejte si čas na odpočinek, věnujte se oblíbeným činnostem, nestraňte se ani společnosti. „Pozitivní myšlení a psychická pohoda je velmi důležitá. A to zejména ve vyšším věku. Je důležité radovat se i z maličkostí, časné jaro je náročným obdobím, kdy se mohou častěji vyskytovat jak deprese, tak pocit únavy,“ říká přední česká gerontoložka Iva Holmerová.

Křehká riziková skupina
„Nemocemi jsou nejvíce ohroženi hlavně senioři a děti. Jejich imunita je slabší a pozornost jarní vzpruze organismu by měli věnovat právě oni,“ doplňuje Iva Holmerová. Starší lidé prožívají zimu nejhůře. Zároveň mají také největší problémy s příjmem potravy. „S přibývajícím věkem mizí chuť k jídlu, což může být dáno jak nemocemi a zdravotními omezeními, tak snížením chuťových vjemů. I proto velké množství lidí pokročilého věku trpí podvýživou. Nutit seniory do jídla není šťastná cesta, vhodnější je začít užívat klinickou výživu a výživu k popíjení, jejichž příjem je podstatně příjemnější,“ říká nutriční terapeutka Dana Šímová. Správná výživa má na zdravotní stav velký vliv, avšak poslední průzkum veřejného mínění ukázal, že pouze 13 % z oslovených seniorů se o vhodné stravě radí se svým lékařem. Pestrá a vyvážená strava napomáhá regeneraci organizmu po lékařských zákrocích a působí preventivně proti syndromu křehkosti, který trápí mnohé lidi staršího věku. Křehkost sebou přináší horší vyrovnávání se s pooperačními komplikacemi, chřipkou, ale i pouhým nachlazením. A to vše má samozřejmě vliv na soběstačnost každého jedince. Křehkost je do značné míry reverzibilní stav, lze jej tedy za pomoci dobré výživy nebo třeba nutričních drinků a fyzické aktivity zvrátit,“ říká docentka Iva Holmerová. Roli stravy se věnují některé webové stránky, například www.vyzivasenioru.cz, které se specializují jak na problematiku podvýživy, tak také syndromu křehkosti.

Zdroj: Tisková zpráva, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: