Dnes je 29.03.2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

FN Brno se připojí k Evropskému dnu melanomu

Publikováno: 20.04.18
Počet zobrazení: 666
Evropský den melanomu organizují dermatologové v Evropě každý rok. Má pomoci v boji proti nebezpečnému nádoru kůže. K Evropskému dnu melanomu se 23. dubna 2018 připojí i Dermatovenerologické oddělení Fakultní nemocnice Brno, v ambulantním úseku budou od 8 do 15 hod. probíhat preventivní vyšetření pro veřejnost.

Maligní melanom je v České republice každoročně diagnostikován u cca 2 500 lidí, 400 lidí na něj zemře. Vyšetření u dermatologa přitom hraje podstatnou roli v prevenci nádoru i při léčbě. Tuto rakovinu kůže lze totiž zpočátku vyléčit pouhým chirurgickým odstraněním. Incidence maligního melanomu v naší populaci vzrůstá, stejně tak i počty preventivně odstraněných rizikových znamének na Dermatovenerologickém oddělení Fakultní nemocnice Brno. Zatímco v roce 2015 jich bylo pouze 500, v letech 2016 a 2017 jejich počet vzrostl na přibližně 900 ročně. Právě včasný záchyt melanomu je pro úspěšnou léčbu klíčový, v pozdějších stádiích choroby již nádor tvoří metastázy a je špatně terapeuticky ovlivnitelný.

Vyšetření kožního povrchu je vhodné provést dle fototypu dotyčného v intervalu 1 až 2 let. Pozornost je třeba věnovat nově vzniklým mateřským znaménkům (většina melanomů nevzniká z původních znamének), dále znaménkům, která mají nepravidelný tvar, tmavou barvu, jsou neostře ohraničená od okolí a liší se od ostatních pigmentových projevů.

Na otázky ohledně prevence melanomu odpověděla primářka Dermatovenerologického oddělení FN Brno MUDr. Olga Faustmannová, Ph.D., MBA.

Jakým způsobem probíhají vyšetření?

Lékař nejprve přistupuje k odebrání rizikových anamnestických dat (rodinná a osobní zátěž kožními nádory, údaje o pobytu na slunci, používání ochranných prostředků proti slunečnímu záření). Následuje stanovení fototypu klienta a klinické vyšetření kožního povrchu. V případě potřeby následuje i vyšetření dermatoskopem, který lépe pomůže zobrazit vzhled znaménka.

Zaznamenali jste v posledních letech větší výskyt rizikových znamének?

V naší populaci počet dysplastických (rizikových) znamének a zároveň i incidence maligního melanomu roste. Počty preventivně odstraněných tzv. neklidných znamének narůstají. Na našem pracovišti jich bylo odstraněno v roce 2015 cca 500, v letech 2016 a 2017 cca 900 ročně. Klinické vyšetření pomůže odhalit rizikové léze na kůži a jejich odstranění zabrání rozvoji zhoubného nádoru kůže.

Jak poznat, že se jedná o rizikové znaménko?

Rizikové znaménko má jiný vzhled než znaménko klidné. Především – je asymetrické, má nepravidelný okraj, je vícebarevné, tmavé a mívá i větší velikost, mění se jeho velikost, barva, tloušťka, může svědit či krvácet. Všechny tyto změny nemusí být vyjádřeny současně.

Co čeká pacienta v případě, že má rizikové znaménko?

Po odhalení dysplastického névu je pacientovi ve většině případů doporučeno odstranění znaménka klasickou chirurgickou cestou s následným histologickým vyšetřením.
Jsou mu doporučena režimová opatření: zejména ochrana před sluncem dle fototypu a zdravý životní styl. Vhodné jsou také pravidelné kontroly u dermatologa a vyšetření vždy při změně vzhledu či výskytu nové pigmentové afekce.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: