Dnes je 29.03.2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Bezplatné kurzy mobilní gramotnosti pro seniory

Publikováno: 16.05.18
Počet zobrazení: 1723
Autor článku: Leona Daňková
Švédská společnost Doro, výrobce mobilních telefonů pro seniory, zahajuje od května bezplatné kurzy mobilní a počítačové gramotnosti v centru neziskové organizace Point 50+.

Seniorům by tato setkání měla pomoci překonat strach z technologií a odstranit pocit, že práce s počítačem či chytrým telefonem je výhradně pro mladší ročníky.

„Senioři obecně podléhají dojmu, že udržet krok se současnými technologiemi je pro ně nemožné. Počítače i mobilní telefony se jim zdají složité, neintuitivní. Sebejistotu jim při manipulaci snižuje i fakt, že se bojí udělat chybu. S tím můžeme pomoct,“ objasňuje Lenka Zemanová za společnost Doro důvody, proč kurzy vznikly. A dodává: „Technologie se přitom mohou stát pro starší osoby neocenitelným pomocníkem. Senioři díky nim zůstávají v kontaktu se světem okolo sebe, s novinkami a trendy, pomáhají jim udržet si nezávislost. Mobil je navíc důležitým pojítkem s rodinou, zejména pokud žije v jiném městě.“

Účastníci kurzu budou své schopnosti tříbit na chytrém telefonu Doro 8040. Tento mobil má funkce přímo uzpůsobené seniorům, vstup do světa smartphonů tak bude pro účastníky kurzu pozvolný. „Telefony pro seniory se oproti klasickým mobilům liší zejména jednodušším uživatelským rozhraním, v němž je uživatel ušetřen nadbytečných aplikací, ikon a složitého hledání. Navíc se s nimi výborně manipuluje a mají dobře čitelný displej. Pro účely kurzu se skvěle hodí, protože v člověku rychleji budují tolik důležitou sebedůvěru při zacházení s telefonem,“ vysvětluje Zemanová.

Kurzy povede Ing. Martin Bek z organizace Point 50+, o.p.s., který má bohaté zkušenosti v informačních technologiích, vzdělávání a vedení projektů. Zároveň dovede pomoci, jak správně nakládat s telefonem nebo tabletem. „Počet účastníků kurzu nebude vysoký. Je pro nás důležité, abychom se mohli každému věnovat jednotlivě. Někdo zápasí s napsáním SMS, pokročilejší uživatele může zajímat, jak se dají stahovat aplikace. Ze zkušenosti vím, že individuální znalosti se mohou značně lišit,“ říká Bek. Náplň kurzu se tedy částečně uzpůsobí potřebám účastníků. Hlavní důraz bude přitom kladen na nezávislost při používání telefonu. Senioři se dozvědí, jak mobil správně nastavit, jak maximálně využít jeho funkce navržené speciálně pro ně, ale i to, jak poslat vnoučatům fotku z dovolené.
„Představa seniora sedícího doma u křížovky je zastaralá a dnes už neodpovídá realitě. Senioři cestují, sportují, vedou společenský život,“ říká Bek. „Mobilní telefony k aktivnímu životnímu stylu patří. V případě seniorů často stačí pouze překonat prvotní nedůvěru a ukázat, že se jedná o přístroj jako každý jiný.“ Ti, kteří si na práci se smartphonem přece jen netroufnou, budou mít v kurzu možnost vyzkoušet si jednodušší telefony od výrobce Doro, a to klasický tlačítkový či stylové véčko.

Hodinová setkání budou probíhat od druhé poloviny měsíce května, vždy ve středu od 10 hodin, a to dvakrát do měsíce v centru neziskové organizace Point 50+ , o.p.s., Ostružinová 3/2936, 106 00 v Praze 10. První seminář bude zahájen ve středu 16. 5. a další 30. 5. Zájemci o kurz se mohou přihlašovat telefonicky na +420 731 745 118, +420 731 774 172 nebo prostřednictvím e-mailu: jarmila.nevarilova@revue50plus.cz.

Autor: Leona Daňková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: