Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Unikátní metoda hrudní chirurgie v ČR

Publikováno: 23.06.18
Počet zobrazení: 782
  Zdroj: Fakultní nemocnice Brno
Chirurgická klinika LF MU a FN Brno ve spolupráci s Klinikou anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Brno úspěšně využívá v České republice unikátní non-intubační metodu hrudní chirurgie.

První neanatomická i první anatomická plicní resekce non-intubační metodou hrudní chirurgie (Non-intubated thoracic surgery – NITS) byla provedena v prosinci 2016 na Chirurgické klinice LF MU a FN Brno ve spolupráci s Klinikou anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Brno. Tento krok lze vnímat jako vstup do nové éry české hrudní chirurgie. Od této doby bylo metodou NITS ve Fakultní nemocnici Brno úspěšně operováno již deset pacientů. Non-intubační metodu hrudní chirurgie (NITS), tedy zákroky na plících s blokádou mezižeberních nervů a bloudivého nervu místní anestezií bez použití intubace, je možné provádět díky poznatkům fyziologie a farmakologie. Anesteziolog pečlivě monitoruje vitální funkce prostřednictvím sledování bispektrálního indexu, jehož adhezivní snímač má pacient připevněný během operace na čele. Tímto způsobem je kontrolována hloubka sedace, která je udržována a upravována za pomoci kontinuálního nitrožilního podávání léku tlumícího vědomí s využitím speciálního režimu infuzní pumpy. Spontánní ventilace je precizně hlídána a dostatečná hladina kyslíku v oběhu je podporována nosní kanylou napojenou na speciální vysokoprůtokový směšovač kyslíku a vzduchu, který směs přiměřeně zahřívá a zvlhčuje.

Non-intubační metodu hrudní chirurgie (NITS) zavedl do praxe na Chirurgické klinice LF MU a FN Brno doc. MUDr. Teodor Horváth, CSc., který se o ní dozvěděl z odborné publikace průkopníků metody chirurga Jin-Shing Chena a anestezioložky Ya-Jung Chengové v European Journal of Cardio-Thoracic Surgery. Metoda jej zaujala natolik, že přímo u autorů článku následně absolvoval stáž v National Taiwan University Hospital v Taipei na ostrově Tchaj-wanu. Kromě doc. Horvátha se dvoutýdenní stáže zúčastnilo také šest lékařů z Fakultní nemocnice Brno – chirurgové MUDr. Petr Moravčík, MUDr. Alžběta Kodýtková, MUDr. Markéta Španková a anesteziologové MUDr. Kamil Hudáček, MUDr. Václav Kališ a MUDr. Robert Vach.

První non-intubační anatomická plicní resekce se na Chirurgické klinice FN Brno uskutečnila 9. prosince 2016. Jednalo se o demonstrační operaci hostujícího týmu National Taiwan University Hospital Taipei pod vedením profesora chirurgie Dr. Chena a profesorky anesteziologie Dr. Chengové. Na demonstrační operaci, kterou koordinoval doc. Horváth, se podíleli MUDr. Alžběta Kodýtková, MUDr. Ladislav Mitáš, Ph.D., a MUDr. Andrea Zetelová z Chirurgické kliniky a MUDr. Kamil Hudáček z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, který spolupracoval na přípravě a vedení anestezie s Dr. Chengovou.

„Taipeiský tým v harmonické spolupráci s novou generací bohunické chirurgie a anestezie předvedl moderní pojetí torakochirurgie s maximálním využitím současných poznatků o funkci dýchacícho systému i lidského organizmu jako celku – s důrazem na přesnost, šetrnost, jemnost, úspornost. Byla to ukázka příkladné souhry chirurgie s anestezií a zároveň důkaz životaschopnosti mladé generace moravské anestezie i chirurgie schopné samozřejmě a účinně asistovat věhlasným zahraničním specialistům v inspirativní demonstraci jemné chirurgické dikce s mistrným nakládáním s moderním instrumentáriem pro videoasistovanou minimálně invazivní chirurgii, i v dokonalé aplikaci poznatků špičkové anestezie s použitím nejmodernější techniky,“ upřesnil doc. MUDr. Teodor Horváth, CSc.

Metoda NITS je v rámci České republiky unikátní, je na vzestupu především v Asii, a to zejména na univerzitních klinikách v Taipei (Tchaj-wan), Guangzhou (Kanton), jihozápadní Číně a v megapolis Shanghai. I v Evropě nabývá tato operační metoda na významu – ESTS (European Society of Thoracic Surgeons) zřídila samostatnou NITS sekci.

Pacienti jsou před plicní operací bez intubace pečlivě informováni. Tento typ zákroku jim přináší benefit v podobě snížení operační zátěže. „Z anesteziologického pohledu je metoda šetrnější. Odpadá předoperační zavádění centrálního žilního katetru a epidurální linky, což snižuje pravděpodobnost komplikací, nepodávají se léky na svalovou blokádu a pooperačně působící lokální znecitlivění umožnuje bezbolestnou a časnou rehabilitaci. To vše jim umožňuje rychlejší rekonvalescenci a návrat do běžného života,“ doplnil MUDr. Kamil Hudáček z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Brno.

Zdroj: Fakultní nemocnice Brno; Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: