Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Češi na rozdíl od Britů nezanechávají poslední vůli

Publikováno: 14.07.18
Počet zobrazení: 1072
Autorka článku: Petra Vondrová
Sepsaných závětí je u nás více než desetkrát méně!

Existuje mnoho dobrých důvodů, proč sepsat závěť. V klidu, včas a s jasnou myslí uděláte pořádek ve věcech dědictví, se svým majetkem naložíte dle vlastního uvážení a dost možná předejdete případným sporům v rodině… Přesto, pouze přibližně 10–15 % Čechů odchází z tohoto světa s náležitou závětí. Oproti tomu 42 % Britů v tomto ohledu neponechává nic náhodě. Konkrétní čísla z Notářské komory ČR a společnosti Smee & Ford Ltd. hovoří jasně: V roce 2017 bylo v České republice sepsáno 20 000 testamentů a ve Velké Británii 230 000. Rozdíl je více než desetinásobný!

Ze srovnání statistických údajů z České republiky a Velké Británie vyplývá také další pozoruhodná skutečnost. Ve Velké Británii v roce 2017 evidovali 36 200 dobročinných závětí. Podle odhadů koalice Za snadné dárcovství se u pro tuto specifickou formu dobročinnosti rozhodlo pouze 200 lidí – výsledný poměr dobročinných závětí je tedy 1:16 procentům. Možnost zahrnout do poslední vůle nejen rodinu či přátele, ale i vybranou dobročinnou organizaci je přitom otevřená všem. Darování ze závěti je cestou, jak být prospěšný i po smrti. Váš odkaz tak přetrvá třeba v příbězích dětí, kterým se díky vám otevře cesta k lepší budoucnosti, můžete pomoci zachovat přírodu pro další generace, přispět domovu pro seniory či na jiný dobročinný účel podle toho, co je vám blízké.

S cílem upozornit na významnou úlohu závěti a možnost věnování peněz, nemovitosti či cenných papírů dobročinné nebo veřejně prospěšné organizaci se v desítkách zemí po celém světě 13. září slaví Mezinárodní den závětí. Českou iniciativu, výstižně nazvanou Závěť pomáhá, realizuje koalice Za snadné dárcovství, která sdružuje třicet šest významných a respektovaných neziskových organizací. Tato nezávislá platforma pracuje na rozvoji individuálního dárcovství v České republice, vedle osvětové kampaně Závěť pomáhá realizuje projekt Daruj pravidelně na podporu pravidelného dárcovství a další aktivity.

Autor: Petra Vondrová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: