Dnes je 28.03.2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Senioři žádají jednotné doplatky na léky

Publikováno: 3.08.18
Počet zobrazení: 1898
Zdroj: Senioři České republiky
Čeští senioři opakovaně vznesli požadavek na jednotný pevný doplatek za léky, který by byl platný pro celou republiku.

Nyní se nacházíme v situaci, kdy rozdílné doplatky za stejný lék poškozují zejména seniory v menších městech a obcích a nutí je v rámci úspor obíhat mnoho lékáren. Jsou ale místa, kde si vybírat lékárnu nemohou, ty jsou si toho často vědomy a senioři tak zbytečně vynakládají více peněz za doplatek léků na recept.

Nastává také situace, kdy se zhoršuje dostupnost některých důležitých léků v menších lékárnách. Premiér Andrej Babiš slíbil naší organizaci pomoc v této věci již před 2 měsíci.

Bohužel ministerstvo zdravotnictví patrně nemá zájem na řešení této záležitosti tak citlivé pro život i peněženky nemocných seniorů a spolu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv dosud nepředložilo žádné řešení, které je již v okolních civilizovanějších zemích dávno vyřešeno.

Podle názoru Seniorů ČR, z.s., kteří mají prosazování jednotných doplatků za léky na recept pro seniory ve svém programu, je v pozadí zájem farmaceutické a distributorské lobby, která se snaží ovládnout ministerstvo zdravotnictví a možná i samotného méně zkušeného ministra Adama Vojtěcha.

Zdroj: Senioři České republiky, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 3 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

16.08.2018 15:11  Tomáš

Cena léčiv je zjednodušeně regulována výší maximálního doplatku. Nic nebrání lékárnám snížit cenu léčiva. Pokud by byly stanoveny jednotné doplatky, znamenalo by to fakticky zdražení léčiv pacientům, tedy i seniorům. Protože menší lékárny by léčiva vydávaly za stejnou cenu a ty větší by musely vydávat taky za zvýšenou cenu, aby byla cena jednotná. Chápu rozhořčení seniorů nad "doplatkovou turistikou", ale toto opatření znemožní všem seniorům vyzvednout si léky alespoň někde za nižší cenu. Všude bude jednotný (vysoký) doplatek...

10.08.2018 10:02  Krumlová

Jsem lékárnice s více než čtyřicetiletou praxí. Od chvíle, kdy začaly být rozdíly ve výši doplatků, se Lékárnická komora snaží tento problém řešit. Veškerá legislativa nahrává řetězcům včetně těch lékárenských, vyšší místa nemají zájem o vyřešení tohoto problémů. Ceny léků nejsou pevně stanoveny, lékárna nesmí překročit maximální cenu, ale snížit ji může. Musí se ovšem uživit. Malé venkovské lékárny nedosáhnou na různé bonusy a pomalu zanikají. Až skončíme všichni u těch "levných" řetězců, nejspíš skončí i snižování cen a my venkovští budeme mít do lékárny daleko, protože ty malé to nepřežijí.

06.08.2018 16:52  Karolína

První odstavec textu končí neuvěřitelně hloupou a hlavně urážlivou větou. Naznačuje, že v místě s malou konkurencí mají lékárny úmyslně větší doplatky. Ujišťuji Vás, že léky aspoň částečně hrazené ze zdravotního pojištění mají regulovanou cenu. Znamená to, že je lékárna nemůže prodávat ani o desetník dráž! A povětšinou tuto praxi dodržují i u léků neregulovaných, které si pacient platí sám!

Zanechte komentář: