Dnes je 20.04.2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Alzheimer přináší problémy s výživou. Většina to lidí netuší

Publikováno: 20.09.18
Počet zobrazení: 854
  Autor článku: Věra Breiová
To, že lidé s Alzheimerovou nemocí mají velké problémy s pamětí, ví zřejmě každý. „Málokdo však má povědomí o tom, že kromě demence způsobuje tato choroba i narušení metabolismu,“ říká ředitelka domova pro seniory Clementas Renata Prokešová, která se péči o osoby s Alzheimerem věnuje již více než deset let.
 

Většina seniorů, kteří trpí Alzheimerovou chorobou, hubne. „Proto je zapotřebí výživu osob s touto diagnózou sledovat a v případě potřeby řešit s odborníky třeba i speciální a doplňkovou výživu,“ vysvětluje Prokešová. Jednodušší je to v zařízeních, která jsou na péči o osoby s Alzheimerem zaměřena. Výživě lidí s demencí se tam věnuje pověřený nutriční specialista spolu se zdravotními sestrami.

Domácí péče o lidi s Alzheimerovou nemocí je, kromě jiného, náročná právě z hlediska výživy. A to i po psychické stránce. Senioři s demencí si často nevzpomenou, kdy mají jíst a pít, někteří si nepamatují, že jedli, a dožadují se dalšího jídla. „Na řadu mohou přijít i výčitky. Pokud je to ze strany blízkého příbuzného, který vás ani nepoznává, je to psychicky velmi vyčerpávající,“ popisuje Renata Prokešová.

V domovech, kde se o nemocné s Alzheimerovou nemocí starají, je speciálně školený personál, který je na takové situace připraven. „V domově Clementas v Mlékovicích dbáme na to, aby strava pro seniory byla co nejpestřejší, aby jídlo klienta i esteticky lákalo a chutnalo mu. Faktem je, že někteří z našich klientů třeba už chvilku po obědě nevědí, že něco jedli. My ale vidíme, že si pochutnali. Zapomínání patří, bohužel, k jejich diagnóze, ale náš personál se s tím umí vyrovnat,“ vysvětluje Prokešová.

Stav klientů se v domovech pravidelně sleduje. Pokud se zjistí u některého seniora váhové úbytky, řeší se s praktickým lékařem a následně s nutriční poradnou. Pak se zavedou přídavky jídla nebo speciální a doplňková výživa. „Samozřejmě záleží na příčině a velikosti váhového úbytku,“ dodává Renata Prokešová s tím, že u osob s diagnózou Alzheimerovy nemoci je váhový úbytek v souvislosti se změnou metabolismu téměř pravidlem.

Jídelníček je proto připravován ve spolupráci s nutriční terapeutkou. „Samozřejmě je vždy doplňován a obměňován podle toho, co zajímavého nebo sezónního nabízejí naši dodavatelé,“ vysvětluje vedoucí provozu Martina Macháčková, která „velí“ i kuchyni. Proto se zde co nejvíce využívá dodávek čerstvého ovoce a zeleniny. „Ale určitě se těšíme i na to, až ochutnáme rajčata či okurky ze záhonků na zahradě, o které se starají naši klienti,“ usmívá se.

Domov pro seniory Clementas v Mlékovicích je součástí nově vznikající sítě domovů pro seniory. Má kapacitu 250 lůžek a stará se převážně o seniory, kteří onemocněli Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou či jiným typem demence, klienty po cevních mozkových příhodách a klienty s omezenou pohyblivostí. V provozu je kromě tohoto domova nyní i Centrum pro seniory v Kolíně, na podzim se bude otevírat další domov v Janovicích (Plzeňský kraj) a v roce 2019 v Hředlích.

Autor: Věra Breiová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: