Dnes je 29.03.2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak postupovat při hledání lékaře?

Publikováno: 18.09.18
Počet zobrazení: 741
Autor: Tomáš Kunc
Začněte u známých, s problémy pomůže pojišťovna.

Sehnat nového praktického lékaře je, především v menších obcích, velmi problematické. Počet praktických lékařů v tuzemsku je dlouhodobě nedostatečný, současní lékaři navíc stárnou. Po odchodu do důchodu je však nemá kdo nahradit. Pacienti, obzvláště ti starší, pak mají velké problémy s hledáním lékaře nového. Pomoci mohou známí i internetové databáze. Zákonnou povinnost zajistit svým pojištěncům praktického lékaře v příslušné vzdálenosti má pak pojišťovna. Jak při hledání lékaře postupovat a kdy se obrátit na pojišťovnu, zjistíte v tomto článku.

Nedostatečný počet lékařů v České republice je dlouhodobým problémem. Stárnutí současných lékařů a nedostatek těch, kteří by je ve funkcích nahradili, se přitom konkrétně praktických lékařů dotýká zásadně. Dle údajů České lékařské komory je průměrnému tuzemskému lékaři přes 48 let, nejvíce lékařů pak v roce 2013 mělo mezi 55 až 59 lety. Nejstarší lékaři přitom působí právě v oborech praktického lékařství, pediatrie a interny. Počet praktických lékařů se tak postupně snižuje. Přesnou informaci, kolik lékařů v tuzemsku celkem chybí, nemá dle České lékařské komory ani samotné ministerstvo zdravotnictví. Poslední výzkum Česko v datech z roku 2013 ale ukázal, že ve 25 českých okresech se musel jeden praktický lékař starat o více než 2200 pacientů.

Nejsnazší je podle odborníků najít praktického lékaře ve velkých městech, naopak v okolí velkoměst lékaři dlouhodobě chybí. „Obzvláště na vesnicích se lidé často potýkají s tím, že jejich dlouholetý lékař odejde do důchodu a nikdo ho nenahradí. Především starší lidé jsou pak v obtížné situaci. Nejenže často neví, jak nového lékaře sehnat, někdy ani nemají možnost za náhradním praktikem dojíždět,“ popisuje Vojtěch Šmarda ze společnosti Senior Safe, která poskytuje asistenční telefonické služby osobám starším 50 let.

Kde nového lékaře hledat?
V případě, že potřebujete najít nového praktického lékaře, je nejjednodušší začít u svých známých a rodiny. Lékaři často ochotněji přijmou rodinné příslušníky svých stávajících pacientů, doporučení blízké osoby je navíc zárukou toho, že se svěřujete do dobrých rukou. Recenze i seznam lékařů ve vašem okolí můžete najít také na internetu. Seznam lékařů dle jejich působnosti poskytuje Národní registr poskytovatelů zdravotních služeb, hodnocení konkrétních praktiků pak třeba internetové stránky znamylekar.cz.

Pomoc při shánění lékaře hledejte u pojišťovny
Volali jste několika lékařům a žádný vás nechce přijmout? Pomoci vám musí vaše pojišťovna. „Pojišťovny musejí svým pacientům ze zákona zajistit praktického lékaře do dojezdové vzdálenosti 35 minut od místa bydliště. Pokud tak pojištěnec má problém najít praktického lékaře svépomocí, je nejvhodnější zajít osobně na pobočku, pracovníci by mu měli být nápomocni,“ komentuje Vojtěch Šmarda ze společnosti Senior Safe
Stejná pravidla platí též v případě hledání nového zubaře. Seznam stomatologů, kteří registrují nové pacienty, má na svých stránkách Česká stomatologická komora i VZP. V případě, že vás vybraný lékař odmítne registrovat, vyžádejte si písemné zdůvodnění tohoto odmítnutí a následně se obraťte na pojišťovnu. Ta by měla zjednat nápravu a vhodného zubaře či praktického lékaře vám pomoci najít. Na pomoc pojišťovny se mohou obrátit i pacienti, kteří shánějí odborné lékaře. Zde je dojezdová doba ovšem delší. Na chirurgii či neurologii se pacient musí ze zákona dostat do 60 minut, na alergologii nebo endokrinologii je pak dojezdová doba hodinu a půl.

Autor: Tomáš Kunc, Foto: Senior safe

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: