Dnes je 29.03.2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Při nákupu palivového dřeva pozor na ceny

Publikováno: 6.11.18
Počet zobrazení: 677
Zdroj: Česká obchodní inspekce
Česká obchodní inspekce se ve své činnosti také zaměřuje na dodržování zákonných povinností hospodářských subjektů, které uvádějí dřevo a dřevařské výrobky na tuzemský trh. Inspektoři provedli 70 kontrol na prodej palivového dřeva a porušení zákona zjistili v 19 případech.

Vzhledem k tomu, že pro některé české domácnosti již začala topná sezona a zkušenosti z kontrol potvrdily, že prodejci nejčastěji porušovali cenové předpisy, radí ČOI při nákupu palivového dřeva zkontrolovat si především cenu, kterou musí obchodník viditelně uvádět a to včetně DPH.

Česká obchodní inspekce se zaměřila na dodržování povinností hospodářských subjektů uvádějících na trh dřevo a dřevařské výrobky (čl. 5 nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 995/2010). ČOI provedla 70 kontrol zaměřených na prodej štípaného palivového dřeva. Nejčastěji obchodníci porušovali zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Prodávající spotřebitele neinformovali v souladu s cenovými předpisy tím, že zřetelně neoznačili výrobek cenou, nebo informaci o ceně výrobků či poskytovaných služeb jinak vhodně nezpřístupnili (§ 12). Dalším častým nedostatkem bylo, že prodávající nezajistili, aby prodávané výrobky byly přímo viditelně a srozumitelně označeny (§ 10 odst. 1, 3 a 4), nebo uváděli konečné ceny bez DPH.

Česká obchodní inspekce za porušení zjištěných nedostatků pravomocně uložila 19 pokut v celkové hodnotě 43 000 Kč.

Data v této zprávě vyplývají z kontrol v posledních dvou měsících roku 2017. Inspektoři ČOI zahájili kontroly dřeva a dřevařských výrobků i v letošním roce.

Zdroj: Česká obchodní inspekce

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: