Dnes je 29.03.2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Doporučení a rady České obchodní inspekce před Vánoci

Publikováno: 6.12.18
Počet zobrazení: 609
  Zdroj: Česká obchodní inspekce
Vánoce jsou pro obchodníky a spotřebitele jedním z nejdůležitějších období roku. Prodejci v hojné míře nabízí produkty a služby, které musí mít zákonné náležitosti.

Spotřebitel by pak měl odpovědně zvážit výběr a nákup zboží, za které se rozhodl zaplatit.

V době předvánočního shonu doporučuje Česká obchodní inspekce několik praktických rad, díky kterým můžete ušetřit čas i peníze:

  • Nakupujte v osvědčených kamenných a internetových obchodech. Vyhněte se e-shopům, které nemají uvedené kontaktní údaje. Doporučujeme pozorně si pročíst obchodní podmínky. Řada rizikových e-shopů, na které upozorňujeme (https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/rizikove-e-shopy/), nemá správně uvedeny obchodní podmínky a chybí také zákonné náležitosti, jako je například informace o možnosti odstoupení od kupní smlouvy.
     
  • Prověřte si prodejce a vyhněte se podvodu díky praktickému návodu na webu Evropského spotřebitelského centra ČR www.evropskyspotrebitel.cz/podvod.
     
  • Nenakupujte na předvánočních tržištích dárky, které jsou určeny pro dlouhodobější užití – po vánocích stánky zmizí a s nimi i naděje na možnost reklamace.
     
  • Žádejte o vystavení dokladu o koupi, prodávající jej není povinen vydat automaticky. Na něm musí být uvedeno, jaký výrobek byl zakoupen, jeho cena, datum koupě a adresa prodávajícího pro případnou reklamaci (u šperků tuto povinnost má a navíc musí vyznačit ryzost, váhu a při koupi šperku s drahým kamenem také jeho název a příslušnou hodnotu).
     
  • Uschovejte si doklad o koupi. Prodejce nemá ze zákona povinnost zakoupené zboží vzít zpět nebo vyměnit. Pokud se ale k tomu prodejci zaváží, musí to dodržet. Doporučujeme si tuto službu nechat vyznačit na doklad. Obecně je záruční doba na výrobky 2 roky. U e-shopů je možnost využít čtrnáctidenní vrácení bez udání důvodu. V případě dárkového poukazu na zboží nebo služby pozor na termín čerpání. Prodejce není povinen vrátit peníze za nevyužité služby.
     
  • S rozvahou vybírejte také i vánoční kapry, stromky a dekorace. U stromku si zkontrolujte míry a druh. Vyžádejte si doklad o koupi.  Máte potvrzeno, že jste stromek nabyli legálně. U nákupu ryb bývá nejčastějším problémem váha. Pokud nakupujete vánoční dekorace se svícny, ověřte si, že jsou opatřeny bezpečnostními kalíšky.
     
  • Dejte pozor na vánoční nákupy na splátky. Každá půjčka musí být jednou splacena, a proto zvažte, zda vánoční nákupy „pro radost“ nezatíží rodinný rozpočet na dalších několik let. Pokud na půjčku přistoupíte, je nutné si zjistit její „skutečnou cenu.“ To znamená částku, kolik za půjčení peněz nebo leasing opravdu zaplatíte.

Pokud se spotřebitel dostane do sporu s podnikatelem, může se obrátit na oddělení mimosoudního řešení sporů ADR při České obchodní inspekci. Jde-li o podnikatele z jiné země Evropské unie, Norska či Islandu, bezplatně může pomoci také Evropské spotřebitelské centrum, které působí při České obchodní inspekci.

Zdroj: Česká obchodní inspekce

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: