Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Fuchsoviny II.

Publikováno: 11.03.19
Počet zobrazení: 735
  Autor článku: Irena Fuchsová
Kolega Toť.
 

V půlce září mi přišla esemeska od kamarádky Evy, bývalé kolegyně, inspicientky z kolínského divadla.
„Iruš, umřel Jarda Toť. Zase kus našeho života je pryč.“
22. 9. 2005 měl v Praze pohřeb. Jaroslav Toť. Herec, který byl v kolínském divadle víc jak třicet let. Jarda. Jáji. Kolega. Kamarád. Komediant.

Na pohřbu jsme se sešli všichni, které měl v kolínském divadle kolem sebe několik desítek let. A vzpomínali jsme. A protože jsme vzpomínali na Jardu Totě, smáli jsme se, i když nám bylo smutno…
…Kdysi byl v kolínském divadle předsedou tehdejšího ROH (Revoluční odborové hnutí) herec, Svatopluk Šíp. Jáji mu dělal tajemníka, věděl o všech výhodách, které nám členství v ROH dávalo, radil nám, a na ROH dokonce složil oslavnou píseň.
„Letí Šíp Kolínem a s ním letí Jarda Toť,
kam ten Šíp dosedne, bude schůze ROH…“

Lituju, Jáji, že jsem nenašla čas, dát ti svou knihu, „Když muž miluje muže“ ani knihu o kolínském divadelním souboru, „Když mě divadlo svléklo do naha“. Ale mám radost, že tě mám v téhle knize jako Páju…
… „Kousek ode mě stál herec Pavel Homolák. Pája. Po Kolíně se o něm vypravovaly neskutečné historky! V restauracích prodával herečky hostům a jednou dokonce nabízel těhotnou kolegyni zadarmo! Prý má prošlou záruční lhůtu! Nebo přišel do obchodu a prodavačku šokoval dotazem: Ženo zásobovací, máš kozy a čerstvé mléko?
Zastavoval lidi na chodníku a výhružně jim přikazoval, aby večer přišli do divadla. A nedávno utíkal od nádraží k divadlu v dlouhé bílé košili, jakou nosí Arabové.

„Pájo, to krásně voní! Na co máš tu mastičku?“ Jedna z hereček, které kolem něho stály, čichala k malému kelímku, který Pája držel v ruce.

„Přivezl jsem si ji na svoji pleš! Až z Norska!“ Sklonil se a svým kolegům i mně ukázal místečko na hlavě, kde neměl vlasy. „A co myslíte, že se stalo? To byste neuhádli! Tady,“ ukázal si na hlavu. „Tady mi nevyrostl ani vlásek! Zato tady,“ začal si vyhrnovat košili až k hlavě. „Tady mi, přátelé, vyrostlo tohle!“
Točil se dokola a my s údivem zírali na jeden jediný chlup, asi dvacet centimetrů dlouhý, který mu rostl uprostřed zad. Pak jsme se rozchechtali a Pája se pod košilí chechtal s námi…

Autorka: Irena Fuchsová

Třicátá kniha Ireny Fuchsové (www.kdyz.cz), KDYŽ SVĚTLO PROJDE ŠPÍNOU, ZŮSTANE ČISTÉ, vyšla v červenci 2013. Je to román o dívce, která v osmnácti letech, v roce 1968, začala pracovat v kolínském divadle. Autorka stěžejní část románu, týkající se let 1968 až 1992, napsala podle svého deníku a text doprovodila fotografiemi ze svého života. Knihy Ireny Fuchsové si můžete za výhodnou cenu objednat na webu nakladatelství http://www.beskydyknihy.cz/ nebo přímo na tel.736 608 678.

http://fuchsova.blog.idnes.cz/

https://www.facebook.com/irena.fuchsova

http://www.palmknihy.cz/catalogsearch/result/?q=Irena+Fuchsov%C3%A1

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: