Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jaké jsou možnosti snímatelných zubních náhrad?

Publikováno: 12.03.19
Počet zobrazení: 2229
  Autor: www.nazuby.cz
Ztráta zubu může přijít v každém věku. V tom brzkém se takový problém snadno řeší korunkou, můstkem nebo zubním implantátem. Ve vyšším věku, kdy už dochází k úbytku kosti a také zubů, na které by bylo například můstek možné uchytit, tyto možnosti pomalu odpadají.

A tak přichází zubní lékaři s nabídkou snímatelné zubní náhrady. Věděli jste ale, že takhle nemusíte nahrazovat celý chrup? Pojďme se na zubní náhrady podívat trochu víc zblízka.

Podle toho, kolik zubů v celkovém chrupu lidí, posuzuje zubní lékaře, jakou náhradu použít. Pro náhradu několika málo zubů lze použít částečnou snímatelnou zubní náhradu, pro náhradu celého horního nebo dolního patra se pak používá celková zubní náhrada.

Náhrada za několik zubů

Už ztráta prvního zubu je nepříjemná a stresující. Do určitého věku a stavu kostí čelisti je možné takovou ztrátu řešit korunkou nebo implantátem. Když ale v pozdějším věku přijdete například o tři nebo čtyři zuby, už zubař bude spíše chtít dočasně přistoupit k částečné zubní náhradě. Pro představu částečná zubní náhrada vypadá tak, že se v laboratoři vytvoří protéza, která ovšem budu pokrývat prostor několika vedle sebe chybějících zubů. Přichycena je pak například k protější straně pomocí jednoduchých drátků. Bohužel nošení takové náhrady není příliš komfortní, proto se používá pouze jako dočasné řešení.

Pohodlnějším řešení bývají skeletové náhrady. Jejich největším mínusem ovšem je estetická stránka, protože je často přechod ze zubů na náhradu viditelný. O něco lépe pak vypadá tzv. hybridní protéza, která je k okolním zubům přichycena pomocí zásuvných spojů. Tato náhrada může být zhotovena pouze v případě, že jsou ale v okolí zuby, na které je možné tuto náhradu uchytit.

Pro náhradu všech zubů

Možná i kvůli konečnému komfortu nebo vzhledu se nejčastěji přistupuje k návrhu na celkovou zubní náhradu. To znamená, že jsou z čelisti odstraněny všechny zuby a následně je zhotovena provizorní zubní náhrada, která je po čase nahrazena tou stálou. Je tomu tak proto, aby stálá zubní náhrada dobře držela, protože po vytrhnutí zubů se dlouho usazuje dáseň a stabilizuje tvar kosti. Pokud by byla stálá zubní náhrada vytvořena příliš brzy, nepřiléhala by ke kosti, takže by se zvýšila spotřeba fixačních prostředků a zejména by bylo její nošení výrazně nepohodlné.

Celková zubní náhrada má výhodu v tom, že prakticky není vidět. Zpočátku můžete mít problém s mluvení, objevuje se šišlání, protože náhrada pokrývá i patro. Tento problém ale vymizí, jakmile si na náhradu zvyknete. Náhrada se připevňuje pomocí fixačních přípravků, na výběr máte buď z fixačních krémů[a1]  nebo prášků[a2] . Každému vyhovuje jiný produkt a je proto potřebné nejdříve vyzkoušet, co bude sedět právě vám. Pokud byste se zpočátku setkali s otlaky od zubní náhrady nebo citlivostí dásně, můžete zakoupit některý z hojivých gelů na dásně s obsahem zklidňujících bylin (např. Herbadent).

Jak se o celkovou zubní náhradu starat? I když se to může zdát zbytečné, tak je nutné se o zubní náhradu starat jako o vlastní chrup. Po každém jídle je dobré vypláchnout ústa ústní vodou bez alkoholu a alespoň jednou denně vyčistit zubní náhradu měkkým zubním kartáčkem. Tento stejný kartáček můžete použít po sejmutí náhrady na vyčištění dásní. Zubní náhradu je nutné přes noc ukládat do tekutiny. Buď můžete použít obyčejnou vodu, nebo vodu s rozpuštěnou čistící tabletou, která se postará o likvidaci bakterií.

Nebojte se úsměvů

I když období začátků se zubní náhradou může být náročné, tak jednoznačnou motivací k úsměvu je to, že budete mít dokonalý a kompletní chrup. Jakmile si na náhradu zvyknete, budete žít plnohodnotný život s úsměvem a bez starosti o to, kdy přijdete o další zub.


 [a1]https://www.nazuby.cz/fixacni-krem

 [a2]https://www.nazuby.cz/fixacni-prasek

Autor: www.nazuby.cz

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: