Poslední diskuse


Práce zobrazit diskusi

Společnost Věda nás baví o.p.s. hledá...

Práce zobrazit diskusi

Dobrý den, jmenuji se Martin Chalupa a...

Práce zobrazit diskusi

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, kde...

Originální marmelády z Prachatic ovládly mezinárodní soutěž

Publikováno: 27.03.19
Počet zobrazení: 470
  Autor: Marta Vokurková
Kumquat, cedrát, karibský rum…

Nejlepší marmelády světa se vaří v Prachaticích. Konkrétně v kuchyni Jozefíny Růžičkové, která svými recepty opět ohromila gurmány z celého světa a ovládla letošní World’s Original Marmelade Awards. Právě tento víkend k ní z anglického hrabství Dalemain putuje 19 medailí, jež její výrobky značky Rose Garden v prestižním světové soutěži letos získaly.

Ohromný úspěch zaznamenaly marmelády Jozefíny Růžičkové na letošním Mistrovství světa ve vaření citrusových marmelád. Z 22 vzorků, jež do soutěže poslala, získalo 5 marmelád zlatou, 6 stříbrnou a 8 bronzovou medaili. Další 3 navíc čestné uznání. Mladá podnikatelka tím navázala na svůj úspěch z předloňska. Tehdy si z prestižní soutěže odvezla unikátní dvojitou zlatou medaili a smlouvu s luxusním londýnským obchodem Fortnum & Mason, v němž nakupuje například britská královská rodina.

Velmi vysokým standardem a nemalými nároky na účastníky je soutěž proslulá. Tvrdá byla i letos. Tisíce vzorků z celého světa hodnotili uznávaní gastronomové, kuchaři i foodblogeři. Zajímali se nejen o chuť a vůni, ale i konzistenci či vzhled. V soutěži pro drobné řemeslníky a malé výrobce, kam spadá i Jozefína Růžičková, bylo vyhlášeno 8 kategorií. Například „Marmeláda k slanému jídlu“, „Marmeláda se sníženým obsahem cukru“, „s alkoholem“ nebo třeba „s čokoládou“.

Marmeláda zde zkrátka není jen hrncem plným ovoce a želírovacího cukru. Je to věda. A umění.  Jednu z cen si například Jozefína Růžičková odnesla za Kumquatovou marmeládu s karibským rumem.  „Týden a půl jsem byla sama zavřená v kuchyni a vařila. Některé druhy i vícekrát, abych skutečně vychytala recepturu,“ popisuje. Předem se připravit nemohla. „Citrusová sezóna začíná v listopadu. Ovšem klementinky a krvavé pomeranče, ze kterých vařím, zrají až v lednu. Chvíli trvá, než mi je z Itálie pošlou. A zbyde mi maximálně týden, dva na přípravu a odeslání vzorků do soutěže,“ vysvětluje talentovaná kuchařka. Připravovat receptury v průběhu roku také nejde. Například krvavé pomeranče mají velmi krátkou sezónu, na trh se dostanou pouze zhruba na měsíc v zimě, a pak celý rok zase nejsou.  

Díky letošnímu úspěchu Jozefína Růžičková překonala všechny tuzemské rekordy. Na svém kontě má nebývalý počet ocenění.  Od roku 2016 získala v citrusovém mistrovství světa 1 dvojitou zlatou, 11 zlatých, 16 stříbrných a 14 bronzových medailí. Ze soutěže Great taste si pak odnesla dalších 8 ocenění. A v kuchyni zdaleka ještě nekončí.

   


Medaile, které letos získaly marmelády české značky Rose Garden

Zlatá

  • Citron s klementinkou
  • Cedrátová marmeláda
  • Kumquatová marmeláda
  • Marmeláda z krvavých pomerančů s rozmarýnem
  • Kumquatová marmeláda s karibským rumem

 Stříbrná

  • Marmeláda z červeného grapefruitu
  • Kumquatová marmeláda
  • Klementinková marmeláda
  • Citronová marmeláda  s levandulí
  • Červený pomeranč s levandulí
  • Klementinka s čokoládovými pecičkami

 

 

Bronzová

  • Citron s bergamotem
  • Klementinka
  • Červený pomeranč a klementinka
  • Červený pomeranč
  • Klementinka s levandulí
  • Citron s rozmarýnem
  • Červený pomeranč s koňakem
  • Klementinka s kardamomem a chilli

Kategorie soutěže pro malé řemeslníky:

  • Marmeláda ze sevillského hořkého pomeranče
  • Jakýkoli citrus
  • Marmeláda se sníženým obsahem cukru
  • Marmeláda se zajímavými ingrediencemi
  • Marmeláda s alkoholem
  • Marmeláda k slanému jídlu
  • Marmeláda s čokoládou
  • BIO marmeláda

 

Autor: Marta Vokurková; Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: