Poslední diskuse


Téma týdne zobrazit diskusi

Dobrý den, mám zájem o studium U3V...

Politika zobrazit diskusi

Dobrý den.chtěli bychom se s manželem...

Politika zobrazit diskusi

mám zájem o vámi nabízené předplatné...

Originální marmelády z Prachatic ovládly mezinárodní soutěž

Publikováno: 27.03.19
Počet zobrazení: 307
  Autor: Marta Vokurková
Kumquat, cedrát, karibský rum…

Nejlepší marmelády světa se vaří v Prachaticích. Konkrétně v kuchyni Jozefíny Růžičkové, která svými recepty opět ohromila gurmány z celého světa a ovládla letošní World’s Original Marmelade Awards. Právě tento víkend k ní z anglického hrabství Dalemain putuje 19 medailí, jež její výrobky značky Rose Garden v prestižním světové soutěži letos získaly.

Ohromný úspěch zaznamenaly marmelády Jozefíny Růžičkové na letošním Mistrovství světa ve vaření citrusových marmelád. Z 22 vzorků, jež do soutěže poslala, získalo 5 marmelád zlatou, 6 stříbrnou a 8 bronzovou medaili. Další 3 navíc čestné uznání. Mladá podnikatelka tím navázala na svůj úspěch z předloňska. Tehdy si z prestižní soutěže odvezla unikátní dvojitou zlatou medaili a smlouvu s luxusním londýnským obchodem Fortnum & Mason, v němž nakupuje například britská královská rodina.

Velmi vysokým standardem a nemalými nároky na účastníky je soutěž proslulá. Tvrdá byla i letos. Tisíce vzorků z celého světa hodnotili uznávaní gastronomové, kuchaři i foodblogeři. Zajímali se nejen o chuť a vůni, ale i konzistenci či vzhled. V soutěži pro drobné řemeslníky a malé výrobce, kam spadá i Jozefína Růžičková, bylo vyhlášeno 8 kategorií. Například „Marmeláda k slanému jídlu“, „Marmeláda se sníženým obsahem cukru“, „s alkoholem“ nebo třeba „s čokoládou“.

Marmeláda zde zkrátka není jen hrncem plným ovoce a želírovacího cukru. Je to věda. A umění.  Jednu z cen si například Jozefína Růžičková odnesla za Kumquatovou marmeládu s karibským rumem.  „Týden a půl jsem byla sama zavřená v kuchyni a vařila. Některé druhy i vícekrát, abych skutečně vychytala recepturu,“ popisuje. Předem se připravit nemohla. „Citrusová sezóna začíná v listopadu. Ovšem klementinky a krvavé pomeranče, ze kterých vařím, zrají až v lednu. Chvíli trvá, než mi je z Itálie pošlou. A zbyde mi maximálně týden, dva na přípravu a odeslání vzorků do soutěže,“ vysvětluje talentovaná kuchařka. Připravovat receptury v průběhu roku také nejde. Například krvavé pomeranče mají velmi krátkou sezónu, na trh se dostanou pouze zhruba na měsíc v zimě, a pak celý rok zase nejsou.  

Díky letošnímu úspěchu Jozefína Růžičková překonala všechny tuzemské rekordy. Na svém kontě má nebývalý počet ocenění.  Od roku 2016 získala v citrusovém mistrovství světa 1 dvojitou zlatou, 11 zlatých, 16 stříbrných a 14 bronzových medailí. Ze soutěže Great taste si pak odnesla dalších 8 ocenění. A v kuchyni zdaleka ještě nekončí.

   


Medaile, které letos získaly marmelády české značky Rose Garden

Zlatá

  • Citron s klementinkou
  • Cedrátová marmeláda
  • Kumquatová marmeláda
  • Marmeláda z krvavých pomerančů s rozmarýnem
  • Kumquatová marmeláda s karibským rumem

 Stříbrná

  • Marmeláda z červeného grapefruitu
  • Kumquatová marmeláda
  • Klementinková marmeláda
  • Citronová marmeláda  s levandulí
  • Červený pomeranč s levandulí
  • Klementinka s čokoládovými pecičkami

 

 

Bronzová

  • Citron s bergamotem
  • Klementinka
  • Červený pomeranč a klementinka
  • Červený pomeranč
  • Klementinka s levandulí
  • Citron s rozmarýnem
  • Červený pomeranč s koňakem
  • Klementinka s kardamomem a chilli

Kategorie soutěže pro malé řemeslníky:

  • Marmeláda ze sevillského hořkého pomeranče
  • Jakýkoli citrus
  • Marmeláda se sníženým obsahem cukru
  • Marmeláda se zajímavými ingrediencemi
  • Marmeláda s alkoholem
  • Marmeláda k slanému jídlu
  • Marmeláda s čokoládou
  • BIO marmeláda

 

Autor: Marta Vokurková; Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: