Poslední diskuse


Téma týdne zobrazit diskusi

Dobrý den, mám zájem o studium U3V...

Politika zobrazit diskusi

Dobrý den.chtěli bychom se s manželem...

Politika zobrazit diskusi

mám zájem o vámi nabízené předplatné...

Babička rozmazluje vnoučátka.

Publikováno: 3.04.19
Počet zobrazení: 225

kytkaretro

Děti mají rády jídla, s kterými se jen tak nesetkají, pak je tu babička se svým kuchařským uměním, aby jim připravila něco dobrého. Recepty jsou jednoduché a určitě je zvládnou i dědečkové s fantazií, která je jim vlastní.

Zapékaný květák se sýrem.

Tento pokrm chutná každému, kdo má rád zeleninu na všechny možné způsoby a určitě uznáte, že je to to jídlo odpovídající zdravému stravování.

Ingredience:

1 menší květák, asi 2 lžíce kečupu, 2 mladé cibulky, 50 g uzeného sýra, tatarská omáčka a pažitka.

Květák očistíme, vložíme do studené osolené vody a vaříme 5–7 minut. Uvařený květák scedíme, necháme okapat, rozeberme na malé růžičky, uložíme do ohnivzdorné misky, zakapeme kečupem a posypeme mladou cibulkou, kterou drobně nakrájíme a nastrouhaným sýrem, Vložíme do vyhřáté trouby  a zapékáme, až se sýr roztaví. Podáváme s tatarskou omáčkou a nakrájenou pažitkou. Místo tatarské omáčky, kterou nemá někdo rád, můžeme květák posypat osmaženou strouhanou a pokapat rozehřátým máslem. Místo pažitky můžeme použít jemně nakrájený kopr. K tomu by byla dobrá příloha, tu si zvolte sami, osobně bych připadala pár brambůrek uvařených ve slupce, po sloupnutí nakrájených na jemné plátky pokapané máslem.

Kroketky z rybího filé.

Ingredience:

300 g rybího filé, menší cibule, 1 lžíce hladké mouky, sůl, hladká mouka, 1 vejce, 1 lžíce mléka a strouhanka na obalení, tuk na smažení.

Rybí filé nakrájíme, vykostíme a umeleme zároveň s očištěnou cibulí. Potom přidáme vejce, strouhanku a mouku, osolíme a zamícháme. Ze směsi vytvarujeme 8 kroketek. Obalíme je v mouce, ve vejci rozšlehaném v mléce a ve strouhance a usmažíme na rozpáleném oleji do červena. Jako přílohu bych volila bramborovou kaši.

Pečené brambory plněné vejci.

Ingredience:

4 větší brambory, rostlinný olej, 4 vejce, sůl, nadrobno nasekaná pažitka.

Brambory omyjeme a upečeme ve sluce ve vyhřáté troubě. Potom vršky upečených brambor seřízneme, vnitřek trochu vydlabeme a vymažeme rostlinným olejem. Do každého bramboru vyklopíme vejce, osolíme a zapečeme vy vyhřáté troubě. Nakonec posypeme nadrobno nasekanou čerstvou pažitkou. K tomu bych podala dobrý zeleninový salát podle fantazie.

Pórková omeleta

Ingredience:

500  g mladých pórků, 1 lžíce másla, sůl, drcený kmín, mletý muškátový květ, 4 vejce, 1 lžíce nadrobno nasekané zelené petrželové natě, 2 lžíce mléka.

Mladé pórky očistíme a osmažíme na rozehřátém másle. Potom je osolíme, ochutíme drceným kmínem a mletým muškátovým květem zalijeme vejci, která jsou rozšlehaná a nadrobno nasekanou zelenou petrželovou natí a s mlékem, a necháme ztuhnout. K tomu bych nabídla topinky.

Autorka: Irena Novotná. Zdroj: z rodinného archivu.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: