Poslední diskuse


Práce zobrazit diskusi

Společnost Věda nás baví o.p.s. hledá...

Práce zobrazit diskusi

Dobrý den, jmenuji se Martin Chalupa a...

Práce zobrazit diskusi

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, kde...

Babička rozmazluje vnoučátka.

Publikováno: 3.04.19
Počet zobrazení: 498

kytkaretro

Děti mají rády jídla, s kterými se jen tak nesetkají, pak je tu babička se svým kuchařským uměním, aby jim připravila něco dobrého. Recepty jsou jednoduché a určitě je zvládnou i dědečkové s fantazií, která je jim vlastní.

Zapékaný květák se sýrem.

Tento pokrm chutná každému, kdo má rád zeleninu na všechny možné způsoby a určitě uznáte, že je to to jídlo odpovídající zdravému stravování.

Ingredience:

1 menší květák, asi 2 lžíce kečupu, 2 mladé cibulky, 50 g uzeného sýra, tatarská omáčka a pažitka.

Květák očistíme, vložíme do studené osolené vody a vaříme 5–7 minut. Uvařený květák scedíme, necháme okapat, rozeberme na malé růžičky, uložíme do ohnivzdorné misky, zakapeme kečupem a posypeme mladou cibulkou, kterou drobně nakrájíme a nastrouhaným sýrem, Vložíme do vyhřáté trouby  a zapékáme, až se sýr roztaví. Podáváme s tatarskou omáčkou a nakrájenou pažitkou. Místo tatarské omáčky, kterou nemá někdo rád, můžeme květák posypat osmaženou strouhanou a pokapat rozehřátým máslem. Místo pažitky můžeme použít jemně nakrájený kopr. K tomu by byla dobrá příloha, tu si zvolte sami, osobně bych připadala pár brambůrek uvařených ve slupce, po sloupnutí nakrájených na jemné plátky pokapané máslem.

Kroketky z rybího filé.

Ingredience:

300 g rybího filé, menší cibule, 1 lžíce hladké mouky, sůl, hladká mouka, 1 vejce, 1 lžíce mléka a strouhanka na obalení, tuk na smažení.

Rybí filé nakrájíme, vykostíme a umeleme zároveň s očištěnou cibulí. Potom přidáme vejce, strouhanku a mouku, osolíme a zamícháme. Ze směsi vytvarujeme 8 kroketek. Obalíme je v mouce, ve vejci rozšlehaném v mléce a ve strouhance a usmažíme na rozpáleném oleji do červena. Jako přílohu bych volila bramborovou kaši.

Pečené brambory plněné vejci.

Ingredience:

4 větší brambory, rostlinný olej, 4 vejce, sůl, nadrobno nasekaná pažitka.

Brambory omyjeme a upečeme ve sluce ve vyhřáté troubě. Potom vršky upečených brambor seřízneme, vnitřek trochu vydlabeme a vymažeme rostlinným olejem. Do každého bramboru vyklopíme vejce, osolíme a zapečeme vy vyhřáté troubě. Nakonec posypeme nadrobno nasekanou čerstvou pažitkou. K tomu bych podala dobrý zeleninový salát podle fantazie.

Pórková omeleta

Ingredience:

500  g mladých pórků, 1 lžíce másla, sůl, drcený kmín, mletý muškátový květ, 4 vejce, 1 lžíce nadrobno nasekané zelené petrželové natě, 2 lžíce mléka.

Mladé pórky očistíme a osmažíme na rozehřátém másle. Potom je osolíme, ochutíme drceným kmínem a mletým muškátovým květem zalijeme vejci, která jsou rozšlehaná a nadrobno nasekanou zelenou petrželovou natí a s mlékem, a necháme ztuhnout. K tomu bych nabídla topinky.

Autorka: Irena Novotná. Zdroj: z rodinného archivu.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: