Poslední diskuse


Téma týdne zobrazit diskusi

Dobrý den, mám zájem o studium U3V...

Politika zobrazit diskusi

Dobrý den.chtěli bychom se s manželem...

Politika zobrazit diskusi

mám zájem o vámi nabízené předplatné...

Ricotta – lehkost bytí na talíři

Publikováno: 9.05.19
Počet zobrazení: 194
  Autor článku: Michal Večeřa
Jarní vzduch, příjemné, stále se prodlužující dny, chuť servírovat na stůl něco čerstvého a lehkého: to je ideální konstelace pro ricottu. V mžiku vám pomůže vytvořit nápadité a neodolatelné recepty. Na sladko nebo na slano – ricotta se hodí k těm nejjemnějším chutím a dodává jídlům idealní konzistenci, ochucuje první chody a je součástí znamenitých dezertů.

Ricotta je potravina bohatá na bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Mimo to obsahuje snadno vstřebatelný vápník a vitaminy B1, B2, B3 a vitamin A, dále pak významné množství minerálních solí, především sodík, draslík a fosfor. Jedná se o mléčný výrobek, který můžete jíst bez obav: má totiž omezené množství tuků a kalorií. Drahocenné vlastnosti ricotty jsou důležité zejména pro výživu

dětí a dospívajících, ale také osob nad 50 let, protože její antioxidační vlastnosti pomáhají udržet tělo mladé. Ricotta je díky nízkému přísunu kalorií a vysokému obsahu bílkovin vhodným řešením také v případě, že vás přepadne noční hlad.


Jak se ricotta uchovává?

 

Při nákupu je ricotta měkká, má pěknou sytě bílou barvu a jemnou mléčnou vůni. Pokud ji  nespotřebujete okamžitě, je vhodné uchovávat ji v chladničce v uzavřené nádobě, aby si zachovala své vlastnosti. Po několika dnech může být o něco sušší, v takových případech ji můžete využít při

vaření.

 

Jak si ji vychutnat?

 

Ricotta je výborná jako ingredience v kuchyni, součást náplní i druhých chodů. Skvělá je i namazaná na chleba, zkuste ji i jako podklad dalších ingrediencí na klasických českých chlebíčcích! Evergreenem jsou také ricottové dezerty.

 

TIP: Ricotta Speciale

Vyzkoušejte prémiovou ricottu, jaká je k dostání v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia, a má extra lahodnou chuť čerstvého mléka a měkkou zrnitou konzistenci. Vyrábí se ze syrovátky pocházející z mléka, které se sváží z farem Ekoudržitelneho řetězce do litovelské sýrárny Brazzale Moravia, aby zde bylo zpracováno na máslo a sýry.

 

Deset napadů, jak použít ricottu

 

Quenelle

Ricottu využijete třeba na přípravu podlouhlých nočků zvaných quenelle, které jsou vhodné do zeleninových krémů a polévek. Lze je vařit také přímo ve vývaru, případne je možné servírovat spolu s teplými omáčkami. Smíchejte ricottu s nastrouhanou citrónovou či pomerančovou kůrou nebo s bylinkami, jako je bazalka a petrželka, výraznější chuti můžete nočkům dodat přidáním sladké papriky nebo feferonky.

 

Polpette

Kuličky polpette jsou ideálním způsobem, jak využít zbylou ricottu. Smíchejte 200 gramů ricotty s vejcem, solí, pepřem a s nastrouhanou Gran Moravií dle chuti. Na pánvi rozehřejte olej, lžící vytvořte kuličky a dávejte je přímo na pánev. Dobře je opečte po obou stranách a podávejte horké.

 

Náplně

Všechny ricottové krémy je možné použít na plnění masa, zeleniny, slaných koláčů, zeleninových nákypů, závitků a raviolů.

 

Bruschetty

Nastrouhejte kůru z poloviny citronu a potom vymačkejte šťávu, nasekejte 40 g ořechů s polovinou stroužku česneku. Vše dejte do misky spolu s ricottou, přidejte olej a pepř a nechte uležet. Namažte na teplou bruschettu.

 

K dochucení

Ricotta je ideální také k prvním chodům. Třeba smíchaná s šafránem a troškou oleje je vhodná k ochucení různých druhů těstovin, jako jsou penne či orecchiette. Obohatit s ní můžete zeleninu nakrájenou na kostičky a orestovanou na pánvi.

 

Panini a sendviče

Rozkrojte 2 housky. V misce smíchejte 125 g ricotty a 80 g krému z černých oliv a směs namažte na panini. Ozdobte čerstvým salátem a 120 g ančoviček.

 

S ovocem

Omyjte a nadrobno nakrájejte jahody a angrešt a ochuťte je citronovou štávou. Zpracujte ricottu s cukrem, trochou vanilky a lžící mléka. Ovoce dejte do pohárku a ozdobte ricottovým krémem. Nechte v chladničce asi dvě hodiny odpočinout.

 

Tiramisu

Ricottové tiramisu je stejně tak krémové jako to klasické. Jednoduše ho připravíte nahrazením mascarpone ricottou.

 

Koláče & Dorty

Na mřížkové koláče a plněné dorty použijte 400 g ricotty, přidejte 2 vejce a zpracujte s asi 180 g cukru, přidejte 200 g čerstvé smetany a nastrouhanou kůru z poloviny citrónu. Směs dejte na křehké nebo listové těsto a dejte péct při 190 °C na 40 minut. Jakmile koláč vychladne, pocukrujte ho a podávejte.

 

Cheesecake

Ricotta je vhodná na přípravu jemných cheesecaků. Použít ji můžete místo krémových sýru nebo společně s nimi a dále postupovat podle vašeho oblíbeného receptu. Vyzkoušejte cheesecake s jahodami, šlehackou a ricottou.

 

Recepty:

Sladký krém

Tento krém si výborně vychutnáte samotný jako dezert ozdobený šlehačkou nebo spolu

s ovocem, využijete ho ale také do dortů a k sušenkám, jako náplň do trubiček cannoli či v netradiční verzi tiramisu místo klasického mascarpone. Na jeho přípravu potřebujete 350 g ricotty speciale (koupíte v La Formaggeria Gran Moravia), 80 g moučkového cukru, 50 g nasekaných piniových semínek, lžíci kakaa na vaření a tři lžíce tekuté čerstvé smetany. Všechny ingredince jednoduše smíchejte v misce a důkladně ušlehejte.

 

Křupavé pirohy „burek“ s ricottou a sýry

Italská verze původem balkanského jídla s pečením v troubě. Tento způsob přípravy je snazší a navíc jsou díky němu pirohy lehčí, krásně křupavé a chutné. Vidličkou zpracujte 100 g ricotty speciale a 100 g okapaného sýru giuncata fresca, 50 g nastrouhaného sýru provolone piccante (vše koupíte v La Formaggeria Gran Moravia), 1 vejce, špetku soli a pepře. Rozválejte listové těsto, potřete ho rozpuštěným máslem, aby neoschlo. Nakrájejte ho na čtverce a dostatečně je naplňte krémem z ricotty a sýrů. Těsto pečlivě přeložte do trojúhelníčků. Potřete je rozšlehaným vaječným žloutkem, posypte sezamovými semínky a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu asi 30 minut.

 Autor: Michal Večeřa, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: