Poslední diskuse


Práce zobrazit diskusi

Dobrý den, jmenuji se Martin Chalupa a...

Práce zobrazit diskusi

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, kde...

Téma týdne zobrazit diskusi

Dobrý den, ráda bych vám doporučila...

Letní grilování a další gurmánské radosti

Publikováno: 20.06.19
Počet zobrazení: 222
Autor článku: Michal Večeřa
Také jste si zamilovali letní posezení s přáteli a rodinou u grilu? Není divu, je to jeden z nejlepších způsobů, jak strávit příjemné společné chvilky u dobrého jídla. Na druhou stranu se může stát grilované maso a zelenina tak trochu stereotypem, proto řada lidí hledá nové nápady, co dalšího se dá na rozžhaveném roštu připravit.

Burger se sýrem Grillami a chipsem Gran Moravia

Suroviny pro 4 osoby,:
4 bulky
4 asi 1 cm tenké plátky sýra Grillami
60 g sýra Gran Moravia
rukola
sůl, pepř
citron
extra panenský olivový olej
rajčatové pesto rosso

Příprava:
Chips z Gran Moravia: troubu rozehřejte na 180 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a nastrouhejte na něj na jemném struhadle 4 hromádky sýru Gran Moravia. Pečte 5-10 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
Bulky rozkrojte a z vnitřní strany opečte. Na spodní půlku rozetřete rajčatové pesto. Plátky Grillami osušte papírovou utěrkou a na grilu opečte z každé strany do zlatova. Rukolu pokapejte citronem a olivovým olejem. Na půlku s pestem položte plátek ogrilovaného sýra, na něj rukolu a nakonec chips z Gran Moravia. Přiklopte horní částí bulky a podávejte.

Rajčata plněná sýrem Gran Moravia se salsou
Suroviny pro 6 osob:
6 středně velkých rajčat
125 g strouhaného sýra Gran Moravia
125 g čerstvé smetany
50 g mléka
3 vejce
20 g přepuštěného chladného másla
bazalka dle potřeby
sůl, bílý pepř
na salsu: čerstvá máta, olivový olej, půlka cibule

Příprava:
Odkrojte vrchní část rajčat tak, aby na ní zůstala stopka, a vydlabejte je. Připravte si náplň: všechny ostatní suroviny dejte do mísy a ušlehejte je. Rajčata naplňte, přiklopte odkrojenou vrchní částí, a nechejte upéct na grilu. Rošt umístěte spíše do vyšší pozice. Dužinu vydlabanou z rajčat použijte na přípravu salsy: dužinu rozmačkejte vidličkou a smíchejte s nadrobno nasekanou cibulí a mátou. Osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.

Salát z carpaccia, sýru Latteria a čekanky
Suroviny:
200 g čekanky
200–300 g carpaccio di bresaola na tenké plátky
100 g sýru Latteria San Bovo
sůl, pepř
oliv. olej, šťáva z citronu

Příprava:
Nakrájejte čekanku na nepravidelné kousky. Na dno servírovací mísy rozprostřete plátky carpaccio di bresaola, na ně kousky čekanky a sýru Latteria San Bovo. Ochuťte solí, pepřem, šťávou z citronu a olivovým olejem a podávejte. Můžete ozdobit rukolou či jiným salátkem.

Špaldový salát s hruškami a gorgonzolou
Suroviny (pro 4 osoby):
60 g sýru Gorgonzola piccante
1 lžička bílého vinného octa
300 g špaldy
1 lžíce medu
4 lžíce extra panenského olivového oleje
2 hrušky
svazek rukoly
sůl
pepř

Příprava:
Opláchněte špaldu a vařte ji v dostatečném množství osolené vody asi 45 minut. Slijte a nechte vychladnout. Olivový olej smíchejte s bílým octem, medem, špetkou soli a pepřem a dejte stranou. Opláchněte rukolu, osušte a nahrubo natrhejte. Gorgonzolu nakrájejte na kostičky. Omyjte hrušky, rozkrojte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké měsíčky. Ke špaldě přidejte rukolu, plátky hrušky a kousky gorgonzoly, ochuťte předem připravenou zálivkou s medem a servírujte.

Bulgur s cuketou, ricottou a bazalkou
Suroviny na 4 porce:
150 g bulguru
4 menší cukety
10 stonků povařeného chřestu
80 g ricotty vhodné na strouhání (ricotta montela)
svazek bazalky
svazek máty
100 g krůtího masa
extra panenský olivový olej
sůl, pepř

Příprava:
Uvařte bulgur dle návodu na balení, pak jej přendejte do mísy a zakapejte trochou oleje. Cukety nakrájené na nudličky orestujte na pánvi, osolte a ochuťte mátou a bazalkou natrhanou na malé kousky. Krůtí maso nakrájejte na malé kousky a opečte ho na pánvi. Společně v míse smíchejte uvařený bulgur, cuketu, chřest nakrájený na kolečka a maso, opepřete, případně dosolte. Na závěr přidejte nastrouhanou ricottu a podávejte.

Autor: Michal Večeřa, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: