Dnes je 29.03.2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Dopřejte si v létě dostatek čerstvé zeleniny a ovoce

Publikováno: 6.07.19
Počet zobrazení: 592
  Autorka článku: Samuela Troblová
Horké letní počasí přímo vyzývá ke konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Dopřejte si pestrou nabídku sezonních potravin, které obsahují látky důležité pro naše tělo. Konzumace jejich dostatečného množství se projeví i na vašem zdraví.

Pestrá strava a především čerstvé ovoce a zelenina by měly být základem vašeho denního jídelníčku. Ovoce a zelenina obsahují velké množství důležitých látek, jako jsou vitaminy, minerály, vláknina a další. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto doporučuje konzumaci alespoň 400 g ovoce a zeleniny denně. Jednat by se však mělo o pestrou kombinaci, která našemu tělu poskytne dostatek potřebných látek, zejména tzv. fytonutrientů. Ty se podílejí na zpomalování stárnutí buněk a zároveň nás dokážou chránit například i proti onemocněním srdce.

„Fytonutrienty jsou charakteristické intenzivní barvou, aroma a chutí. Ve své podstatě se jedná o přírodní, přirozeně se vyskytující chemické složky, které jsou v zelenině a ovoci obsažené ve formě různých sloučenin,“ vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý, ředitel České asociace pro speciální potraviny. Fytonutrienty se přitom nacházejí přímo pod slupkou ovoce a zeleniny. Pokuste se tedy tyto potraviny konzumovat v jejich přirozené podobě, ideálně se slupkou, a pokud to je možné, tepelně nezpracované.

Studie z roku 2014 pro British Journal of Nutrition prokázala spojitost konzumace čerstvého ovoce a zeleniny s dostatečným množstvím fytonutrientů v lidském těle. Dopřejte si tak nejen v létě jejich dostatek. Ovoce a zelenina navíc obsahují mnoho dalších prospěšných látek, které vám z dlouhodobého hlediska pomohou udržet si dobrý zdravotní stav.

Autor: Samuela Troblová; www.double-u.cz

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: