Poslední diskuse


Práce zobrazit diskusi

Společnost Věda nás baví o.p.s. hledá...

Práce zobrazit diskusi

Dobrý den, jmenuji se Martin Chalupa a...

Práce zobrazit diskusi

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, kde...

Džemy z meruněk a broskví

Publikováno: 18.07.19
Počet zobrazení: 373
  Autor: Adéla Vosádková
Úroda meruněk a broskví je tady. Co s nimi?

Meruňkovo-malinový dvojbarevný džem

Co potřebujete:
400 g malin, 400 g meruněk, 1 balení Ovocného pektinu , cca 1 kg cukru, 0,5 lžičky kyseliny citronové

Postup:
Každé ovoce zvlášť rozmačkáme, promícháme s polovinou cukru a pektinem a necháme pustit šťávu. Džem je třeba uvařit odděleně, proto veškeré suroviny rozdělíme na půl. Ovoce s cukrem přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou, a necháme pár minut probublat. Sbíráme případnou pěnu, a nezapomeneme ochutnávat a doslazovat či dokyselovat podle naší chuti. Do sterilizovaných skleniček plníme nejprve malinový džem do poloviny sklenky a necháme ji ztuhnout. Mezitím si stejným způsobem uvaříme meruňkovou část. Tu opatrně nalijeme na již vychladlé maliny a zavíčkujeme. Víčka i hrdla skleniček jsme předtím otřeli alkoholem. Tuto marmeládu je dobré sterilovat v zavařovacím hrnci, či ve vodě v kastrolu na sporáku alespoň po dobu 10 minut.

Broskvový džem

Co potřebujete:
1,5 kg oloupaných vypeckovaných broskví, 330 g cukru, 1 sáček JamFixu 3:1 Labeta, 1/2 lžičky Kyseliny citrónové

Postup: Broskve oloupeme, vypeckujeme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Přidáme cukr, sáček JamFixu 3:1, lžičku kyseliny citronové a vše důkladně promícháme. Za stálého mícháme přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

Meruňkový džem s mandlemi a skořicí

Co potřebujete: 1 kg meruněk, Skořicový cukr , pokrájené loupané mandle dle chuti, Želírovací cukr 2:1.

Postup: Meruňky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Přidáme skořicový cukr, pokrájené mandle, Želírovací cukr 2:1 a vše důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

Tip: Nejlépe se krájí mandle, které výrobce předem nakrájel na plátky. Pozor! Meruňkové džemy se velmi rády připalují a často dají zabrat i zkušeným kuchařkám – doporučujeme proto kvalitní hrnec, mírný plamen a nepolevovat v míchání po celou dobu vaření.

Autor: Adéla Vosádková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: