Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak se přestěhovat

Publikováno: 26.07.19
Počet zobrazení: 1018
  Autor článku: Stanislav Staněk
Jednoho dne i na naše dveře zaťuká neúprosné stárnutí. Zjistíme, že už nestačíme na to, s čím jsme si dříve hravě poradili – ať je to úklid domácnosti, praní, nákupy a vaření a mnohdy pokulhává i osobní péče.
 

V takovém případě bychom se měli zamyslet nad tím, zda nepřišel čas opustit svůj byt nebo dům a přestěhovat se do něčeho menšího, pohodlného, se zajištěnými službami. A nabízí se hned několik možností: odstěhovat se k dětem a byt zanechat vnoučatům, anebo využít některé ze seniorských zařízení, jako jsou

  • Penziony pro seniory
  • Domovy důchodců
  • Domovy seniorů
  • Domovy s pečovatelskou službou

 

Dnes už není bydlení v těchto zařízeních černou můrou – ve většině případů je v nich zajištěna osobní péče, stravování, lékařský dohled. Ani o kulturní vyžití a zájezdy nebývá v těchto domovech nouze. Bydlet můžeme samostatně, nebo třeba i s partnerem. A navíc se tam setkáme s vrstevníky, kteří jsou ve velmi podobné životní situaci.

Pokud jsme se definitivně rozhodli přestěhovat se do nového bydliště, kde budeme mít vše zajištěno, je potřeba se předem dobře připravit.

Nejdůležitější je vytvořit si seznam všeho, co budeme potřebovat, abychom na nic důležitého nezapomněli. Není to snadný okamžik, člověk se nerad loučí s předměty, které mu připomínají jeho životní pouť; ale je zapotřebí si uvědomit, že to, co jsme měli ve velkém bytě ve třech skříních, budeme mít nyní v jedné a že to, co opouštíme, jsou jen pouhé věci. Chystat se a balit nám jistě pomohou děti, případně služby pro seniory, které jsou již ve městech i některých obcích zřízeny, a to většinou při městských či obecních úřadech.

Do seznamu si neopomeneme zapsat osobní doklady, kupní smlouvy, lékařské zprávy, fotografie blízkých. Vedení penzionu či domova poskytuje také seznam věcí, které si vzít musíme a které si vzít můžeme. Většinou jsou – kromě základních věcí jako je ošacení, ložní prádlo, ručníky, atd. – povoleny i některé další předměty jako je televizor, nebo i nábytek. Pak si včas zajistíme stěhovací službu a nahlásíme jí objem stěhovaných věcí. Tedy to v případě, že nás nepřestěhují naši mladí…

 

Není čeho se bát

Postupně, po troškách, chystáme věci podle vytvořeného soupisu. A až přijde ten den, kdy bude přistaveno stěhovací vozidlo, budeme připraveni – nadechneme se zhluboka, a směle a se vztyčenou hlavou vykročíme do nové životní etapy.

Autor: Stanislav Staněk, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: