Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Letní prázdniny bezpečně

Publikováno: 2.07.19
Počet zobrazení: 516
Zdroj: Policie
Policie České republiky chystá na letošní prázdniny řadu nejen dopravních preventivních opatření. S plánovanými aktivitami a projekty se můžete seznámit v následujících řádcích.

Mimo jiné chceme apelovat na všechny účastníky prázdninového silničního provozu, aby se na silnicích chovali podle pravidel a byli k sobě ohleduplní a tolerantní. Rizikem letního počasí je únava z horka a dlouhých přejezdů. Doporučujeme proto všem řidičům, aby si trasy dopředu plánovali, měli s sebou dostatek nealkoholických nápojů a dodržovali pravidelný pitný režim. Počítat je nutné s možnými uzavírkami a objížďkami a tedy i s časovou rezervou. Pokud se řidič necítí zdravotně vlivem výkyvů teplot dobře, neriskujte, odložte cestu a případně včas vyhledejte lékařskou pomoc. Připomínáme ale, že na své bezpečí by občané měli dbát i mimo silniční provoz, ve všech oblastech osobního bezpečí, a to zejména v průběhu svých dovolených.

Léto a dohled na provoz

V pátek 28. června 2019 zvýší policisté dohled nad bezpečností žáků v okolí škol. Zaměří se také na viditelný dohled na hlavních silničních tazích v celé České republice. Se zvýšeným dohledem nad plynulostí a bezpečností silničního provozu se účastníci setkají v prvních dvou prázdninových víkendech a pak také v závěru prázdnin, kdy se lidé budou vracet do svých domovů. Řada regionálních bezpečnostních akcí proběhne během léta po celé republice také ve spojitosti s kulturním děním a turistickým ruchem.

Kromě přímého dohledu připomeneme v oblasti silničního provozu důležité rady v rozhlasové kampani „Nenech se ovlivnit“. Spoty, které upozorňují na nejčastější příčinu dopravních nehod nevěnování se řízení, vysílá od června Rádio Dálnice. Forma rozhlasových spotů je ideálním prostředkem k tomu, jak dostat preventivní rady a doporučení Policie ČR k řidičům přímo do kabin vozidel.

Reklama

Policie o letních prázdninách 2019 podpoří dílčími aktivitami také dlouhodobý projekt „Řídím, piju nealko pivo“, který zacílí především na návštěvníky festivalů. Na vybraných hudebních festivalech budou promotéři Českého svazu pivovarů a sladoven apelovat na zodpovědný odjezd z festivalů, tedy po „vystřízlivění“. Alkohol totiž za volant ani řídítka nepatří.

Konkrétní celorepublikové preventivní projekty pro léto 2019

Zaměřeno na cyklisty

Se slunečným počasím přibývá v silničním provozu počet cyklistů. Ti jsou mnohdy na svou cestu nedostatečně vybaveni, podceňují únavu z horka i chvilkovou nepozornost. Přitom patří mezi jednu z nejrizikovějších skupin. Způsobená zranění mohou mít fatální následky. Jen za loňský rok přišlo na českých silnicích o život 38 cyklistů, z nichž 30 nemělo ochrannou přilbu.

Policisté se proto této skupině účastníků provozu budou v průběhu prázdnin věnovat v rámci celorepublikového projektu „ Na kole jen s přilbou“, jehož cílem je snížení nehodovosti cyklistů. Hlavní důraz je v tomto případě kladen zejména na používání ochranných bezpečnostních přileb. Na vybraných stanovištích budou policisté preventivně kontrolovat povinnou výbavu cyklistů, pomohou a poradí s odstraněním případných nedostatků. Součástí projektu je také distribuce map blízkého okolí s vyznačením cyklotras, které jsou pro jízdu na kole bezpečnější.

O tom, jak si bezpečně a podle předpisů vybavit své kolo, jaké jsou následky dopravních nehod cyklistů a další užitečné rady se mohou zájemci informovat na internetových stránkách https://www.nakolejensprilbou.cz/.

Zaměřeno na sekundární dopravní nehody

Novinkou mezi preventivními kampaněmi je od letošního května tzv. Bezpečnostní karta. Česká kancelář pojistitelů, společně s BESIP a Policií České republiky budou v průběhu léta informovat řidiče, kteří se stali účastníky dopravní nehody, nebo měli se svým vozidlem poruchu, jak se v mnohdy vypjaté a nebezpečné situaci zachovat, aby nedošlo ještě k větším škodám (tzv. sekundárním nehodám), ať už na majetku, zdraví či životě.

Karta má za cíl poukázat zejména na čtyři důležité kroky:
•Reflexní vesta – v případě poruchy, nebo pokud jste účastníky nehody, než opustíte vozidlo, nejdříve tuto vestu oblečte.
•Výstražný trojúhelník – umístěte jej nejméně 50 metrů za vozidlo, pokud jste na dálnici, je tato vzdálenost stanovena alespoň na 100 metrů.
• Opuštění vozovky – v případě poruchy či nehody, pokud to je možné, musí celá posádka vozidlo opustit alespoň do vzdálenosti 5 metrů, nejlépe za svodidla.
•V případě poruchy, nehody či nebezpečné situace vždy volejte tísňovou linku Policie ČR na číslo 158, záchrannou službu na tísňovou linku 155, hasiče na tísňovou linku 150 a linku pomoci řidičům na číslo 1224.

Jelikož jsou účastníci ať už poruchy, nebo dopravní nehody většinou vystaveni velkému stresu a mnohdy svým chováním ohrožují sami sebe nebo i ostatní, je dobré mít potřebné rady jak se bezpečně chovat „při ruce“.

Bezpečnostní kartu s instrukcemi, jak správně postupovat právě v případě nehody či poruchy si mohou zájemci stáhnout na stránkách České kanceláře pojistitelů, kde rovněž najdou další cenné rady a videa týkající se uvedené problematiky. V průběhu letních prázdnin budou kartu do vozidel distribuovat i policisté při běžných silničních kontrolách řidičů.

Zaměřeno na zákaz podávání alkoholu dětem

Na konci školního roku se spouští již každoroční preventivní akce HAD (hazard, alkohol a děti), která bude až do konce kalendářního roku probíhat v několika etapách. Policisté se společně s Českou obchodní inspekcí, celníky a dalšími subjekty zaměří na hazardní hraní a zákaz prodeje alkoholu dětem v restauračních provozovnách a dalších zařízeních. V loňském roce bylo v rámci akce HAD zkontrolováno celkem 9032 osob v 2144 restauracích a zábavních klubech. Celkem u 292 mladistvých bylo zjištěno požití alkoholu. V 17 případech alkohol požily osoby mladší 15 let, v šesti případech u sebe osoby ve věku od 15 do 18 let držely omamné a psychotropní látky.

Tato celorepubliková akce má především upozornit na problematiku vysoké konzumace alkoholu, tabáku a drog u dětí, kteří s oslavami konce školního roku a nadcházejícími letními prázdninami mají více volného času a častěji bývají bez dozoru dospělého.

Zaměřeno na pomoc českým turistům v zahraničí

Čeští policisté budou i v létě 2019 pomáhat při nenadálých událostech turistům v oblíbených prázdninových destinacích v Chorvatsku a Bulharsku. Příslušníci Policie ČR slouží v uvedených zahraničních destinacích ve smíšených hlídkách a turisté se na ně mohou obracet při řešení jakéhokoliv protiprávního jednání, při vzniku dopravní nehody, při ztrátě dokladů apod. Kontaktovat lze české policisty i prostřednictvím tísňové linky 112.

Čechům, kteří tráví svoji letní dovolenou v zahraničí, dále doporučujeme, aby si před odjezdem zjistili kontaktní telefonní čísla na tísňové linky země, do které cestují, znali sídlo a kontakt na české konzuláty, zapsali si čísla svých dokladů (pro případ ztráty či odcizení a řešení vystavení náhradních dokladů) a bezpečně manipulovali s platebními kartami.

Zaměřeno na zabezpečení majetku

Česká republika se v letošním roce připojila k iniciativě Evropské sítě prevence kriminality, která po dobrých zkušenostech v Belgii zavedla tzv. „Evropský den proti vloupání do obydlí“. Termín tohoto dne byl stanoven na 19. června 2019.

Tímto dnem byla spuštěna mediální kampaň, která se nese v duchu motta „Ať se z vysněné dovolené nestane noční můra“. Zaměřuje se na informování veřejnosti o zabezpečení majetku před odjezdem na dovolenou. Využívá nástroje jako videospoty, plakáty, letáky a další materiály, které jsou dostupné na internetových stránkách www.stopvloupani.cz, kde občané naleznou řadu užitečných rad a tipů k tématu zabezpečení svého majetku. Kampaň je spuštěna i ve vybraných prostředcích městské hromadné dopravy napříč celou republikou a apeluje na občany, aby před odjezdy na dovolenou zabezpečovali svá obydlí.

V souvislosti s uvedenou iniciativou byla rozšířena i mobilní aplikace „Zabezpečte se!“. Lidé si mohou stáhnout nově rozšířenou mobilní aplikaci vyvinutou společně s Cechem mechanických zámkových systémů ČR, kde je rovněž mnoho užitečných informací týkajících se zabezpečení domovů. Aplikace je k dispozici pro mobilní platformy Android i iOS.

Zdroj: Policie

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: