Dnes je 20.04.2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Důležitost vitaminu D pro lidský organismus

Publikováno: 3.08.19
Počet zobrazení: 858
Zdroj: Česká asociace pro speciální potraviny
Vitamin D je známý tím, že bychom ho měli získávat ze slunce. Dostáváme ho však dostatek? Mají opalovací krémy vliv na jeho vstřebávání? A co jeho příjem v zimním období?

Vitamin D má vliv na svaly, zdravý imunitní systém, hustotu minerálů v kostech. Ovlivňuje tedy i kvalitu kostí a možnost výskytu osteoporózy, což se netýká pouze starší populace. Nedostatek vitaminu D se projevuje i rachitidou, dětským onemocněním, které se vyznačuje těžkou poruchou tvorby kostí. Rachitida se často vyskytovala ve Finsku v 50. letech a byla spojována právě s nedostatkem slunečního záření a na něj navazujícím nedostatkem vitaminu D. Finská vláda přijala opatření ve formě programu na suplementaci vitaminu D u dětí, který se setkal s velkým úspěchem a jehož důsledkem bylo vymýcení rachitidy u dětí. Vláda si uvědomila, jak velký krok vpřed udělala, a rozhodla se postoupit ještě dál a nabídnout benefity vitaminu D i zbytku obyvatel. Od roku 2003 se tak ve Finsku o vitamin D obohacují mléko a margarín. Po vědeckých konzultacích se od roku 2010 obsah doplňovaného vitaminu D ještě zvýšil. Následné průzkumy ukázaly, že před rokem 2000 měla dostatek vitaminu D pouze jedna třetina obyvatel. V roce 2011 už to bylo 90 %.

V celé Evropské unii stojí léčba onemocnění spojených s osteoporózou 26,4 miliard eur ročně. Po celém světě bude osteoporózou trpět každá třetí žena a každý pátý muž. „U žen se jedná o onemocnění častější, než je výskyt rakoviny, infarktu, mozkové mrtvice či cukrovky,“ říká Ing. Bohumil Hlavatý z České asociace pro speciální potraviny. V severních oblastech máme možnost získat vitamin D ze slunce pouze po kratší dobu celého roku. Za adekvátní množství vitaminu D v krvi se pak považuje 20–30 ng na ml. „Takového množství však dosahuje pouze 56 % obyvatel v celé populaci,“ přibližuje Ing. Bohumil Hlavatý. „Vědci se shodují, že optimální obsah vitaminu D v krvi je více než 30 ng/ml, jelikož má vliv i na kvalitu svalstva, imunitní systém či krevní tlak. Takového množství dosahuje pouze 11,9 % populace,“ doplňuje.

I ve slunných oblastech je však důležité zmínit, že kvůli zahalování se před sluncem a užívání opalovacího krému se vstřebatelnost vitaminu D snižuje. Pro jeho dostatek je tak doporučováno vitamin D dostatečně suplementovat.

Zdroj: Česká asociace pro speciální potraviny

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: