Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Kraje už mají na účtech peníze k dofinancování sociálních služeb

Publikováno: 2.08.19
Počet zobrazení: 730
Zdroj: MPSV
Dofinancování sociálních služeb už nic nebrání. Kraje 26. července 2019 a nejpozději v pondělí (29. července) budou mít na účtech potřebnou 1 mld. Kč. Potřebnou finanční pomoc tak hejtmani mají k dispozici o 24 dní dříve, než se původně očekávalo.

„Sociální služby jsou pro mne priorita. Bojovala jsem za to, aby kraje potřebnou částku ze státního rozpočtu dostaly, a snažila jsem se, aby jim peníze na dofinancování platů, mezd a zvláštního příspěvku za směnnost přišly co nejdříve. Jsem ráda, že se to povedlo a kraje potřebné peníze mají,“ uvedla ministryně Jana Maláčová.

To, jak budou peníze mezi jednotlivé sociální služby rozděleny, je plně v kompetenci samotných krajů. Některé už avizovaly, že svolají mimořádná zastupitelstva během prázdnin, jiné rozhodnou o přerozdělení peněz během podzimu. „MPSV v současné chvíli nemůže nijak ovlivnit, kdy kraje mimořádná kola dotačního řízení vyhlásí. To už je plně v gesci hejtmanů,“ dodává Maláčová.

Peníze dostanou i sociální služby s nadregionální a celostátní sociální působností. Oproti původnímu plánu obdrží 90 mil. Kč do konce července 2019. Ze státního rozpočtu tak na sociální služby šlo rekordních 16,78 mld. Kč.

Kraje letos požadovaly 1 mld. Kč ze státního rozpočtu na pokrytí navýšení mezd, platů a zvláštních příplatků za směnnost. Další 900 mil. Kč pak chtěly na dofinancování individuálních projektů. Na ty vyčlenila ministryně práce a sociálních věcí 1,5 mld. Kč z Operačního programu zaměstnanost. Peníze na individuální projekty je možné čerpat už nyní. Ministryně Maláčová slíbila maximální součinnost ze strany resortu i zkrácení lhůt při podávání těchto žádostí tak, aby došlo k co nejrychlejšímu čerpání ještě v roce 2019. Žádost na MPSV podalo zatím 7 krajů.

Zdroj: MPSV

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: