Dnes je 29.03.2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Období pylů srpnem zdaleka nekončí

Publikováno: 16.08.19
Počet zobrazení: 568
  Autor: Gabriela Matějková
Trápí vás přes léto kýchání, smrkání a kašel, a to obzvlášť při pobytu venku? S největší pravděpodobností trpíte alergií na pyl některých rostlin, který se právě vyskytuje v ovzduší.

Ačkoli by se mohlo zdát, že období květu je pomalu za námi, pylová sezóna je stále v plném proudu a trávy a byliny mohou alergiky ještě pěkně potrápit. Se začátkem srpna přichází například hlavní období květu pelyňku. Abyste se problémům s alergickými příznaky vyhnuli, zjistěte, nač jste alergičtí a nechte si poradit s vhodnou léčbou, která vás trápení zbaví.

Alergie může přijít kdykoli
Pylová alergie je přecitlivělost imunitního systému na určité druhy pylů. Mezi její příznaky patří především senná rýma, svědění v krku, ústech či uších, svědění či zarudnutí očí, dušnost a únava. Setkáváte se s těmito problémy poprvé? Pokud jste alergií nikdy dříve netrpěli, neznamená to, že ji můžete vyloučit, postihnout vás totiž může kdykoli během života. „Vznik alergie podporuje vnější znečištění smogem a výfukovými plyny, vnitřní znečištění používáním aerosolů a nátěrů, vysoký výskyt bakterií, aktivní a pasivní kouření nebo nedostatečné větrání,“ vysvětluje MUDr. Radka Šedivá z alergologické ambulance SYNLAB.

Srpnové alergeny
Každý typ pylu má svou klíčovou sezónu výskytu. V posledním letním měsíci jsou v plné síle květu stále trávy a byliny, jejichž období trvá až do října. „Alergikům mohou v srpnu způsobit problémy především pyly šťovíku, smetánky lékařské, jitrocele, jetele, chmelu, heřmánku, ambrózie, také rostliny z čeledi merlíkovité a kopřivovité nebo právě začínající pelyněk. Organismus se může potýkat též s alergeny trav, jako je srha, pýr, medyněk, lipnice, kukuřice, kostřava, jílek, drnavec nebo bojínek“ líčí MUDr. Radka Šedivá. Na alergeny dřevin narazíte v srpnu již zřídka, z tohoto druhu dokvétá pouze lípa. Poletování pylů v ovzduší je ale přímo závislé na počasí, pro přesnější představu o jejich aktuálním výskytu proto pravidelně sledujte pylové zpravodajství.

Základem je diagnostika
Trpí-li alergik typickými příznaky, avšak neví, co přesně mu způsobuje potíže, riskuje vážné zdravotní komplikace. Alergii je proto potřeba vždy důkladně diagnostikovat, aby mohla být odborně nastavená adekvátní léčba, nebo aby bylo alespoň jasné, kterým rostlinám je dobré se co nejvíce vyhýbat. Kritické alergeny dokáže rozpoznat krevní test, o který můžete požádat svého alergologa nebo například v odběrových pracovištích SYNLAB, kde vám odběr krve provedou bez objednání. Výsledky vyšetření vždy konzultujte se svým lékařem.

Potlačení příznaků a léčba alergie
Za kýchání, smrkání a ostatní projevy onemocnění může hormon histamin, který se během alergické reakce v těle uvolňuje. Pro potlačení akutních příznaků vám proto pomohou takzvaná antihistaminika, která byste v období vaší alergické sezóny měli mít stále u sebe. Tyto léky účinek hormonu histaminu utlumí. Předepíše vám je váš ošetřující lékař, pokud se však stane, že vám léky dojdou, existují i antihistaminika volně prodejná v lékárnách. Koupíte je v podobě tablet, nebo kapek do očí a do nosu.

K tomu, abyste se alergie zbavili docela, je nutné podstoupit léčbu dlouhodobou. „Při dlouhodobé léčbě se pacientovi ve formě kapek, tablet nebo injekcí podávají zvyšující se dávky kritických alergenů, díky čemuž začne organismus látky tolerovat a alergie vymizí,“ říká MUDr. Radka Šedivá.

Autor: Gabriela Matějková; foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: