Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Fuchsoviny II.

Publikováno: 9.09.19
Počet zobrazení: 579
  Autor článku: Irena Fuchsová
Posbíránky.
 

Před časem jsem si pravidelně zapisovala, co jsem zaslechla ve vlaku, v divadle, na ulici, co mě zaujalo v novinách, v televizi, v rozhlase. Říkala jsem tomu Posbíránky. Ale protože mě zaujme skoro všechno, co se kolem mě mihne, zapisování jsem nezvládala, a za tři dny jsem toho nechala.
Nedávno jsem Posbíránky objevila v počítači, a protože mě některé rozesmály, „posbírala“ jsem je do této Fuchsoviny.

V denním tisku jsem se tehdy dočetla, co všechno nové připravují České dráhy. Představte si, že si například daly tento cíl: „Chceme, aby jezdilo více psů!“ No, to je sice hezké, ale moji milí, psí přátelé, nevím, jak se vám bude líbit, až v největších vedrech zjistíte, že ve vlacích IC a EC nefunguje klimatizace – nevím, jak jinde, ale určitě nefungovala v parných dnech mezi Prahou a Kolínem…
Jednou jsem seděla v kupé s manželskou dvojicí. Rozčílený manžel své ženě něco tiše vytýkal, a ona ho beze slova poslouchala. On si po půl hodině unaveně otřel zpocené čelo.

„Dobře, Mirko. Tak to shrneme. Už nikdy nekupuj AHA a přípravek proti molům!“
A do třetice ještě jednu „vlakovou“. Jedna zaměstnankyně Českých drah mi řekla, já když vás vidím, tak mám sto chutí vám říct o všem, co nás štve, vy byste o tom napsala a oni by nás konečně všechny vyhodili…
Jistý nezvolený poslanec hovořil v televizi o své zahrádce.
„Podívejte se, věčný boj s plevelem! To je jako v životě! Vyhrává plevel!“ Vsadím se, kdyby byl zvolený, že by o plevelu nemluvil…

Věř mi, že mě můžeš mít zase tak ráda, jako jsi mě měla ráda před rokem, řekl nevěrný přítel mé kamarádce, ke které se chtěl po půl roce vrátit, protože ho vyhodila ta, se kterou zahnul. A moje kamarádka se usmála a pohodila novou, mahagonovou hřívou.

„Já jsem tě neměla ráda nikdy!“ A zabouchla mu dveře před nosem.
Jiná moje kamarádka se vypořádala se svým ex-manželem podobně. Rozvedl se s ní kvůli jiné, moje kamarádka rok probrečela, a on přišel po dvou letech zpátky a prosil a škemral, a kromě jiného jí řekl, tak dobře, já si tedy kleknu, když mě chceš vidět na zemi!

A víte, co mu vmetla do tváře?
„Ne, já tě nechci vidět na zemi, já tě chci vidět pod zemí!“
Jednou se ve frontě na poště bavily dvě ženy.
„Moje největší kamarádka je Ivana, se kterou jsem seděla od první třídy až do maturity,“ řekla jedna.
„Moje největší kámoška je moje kabelka,“ suše ucedila druhá.
„Máte dopisy na známku,“ zeptal se paní poštmistrové pán, zmožený čekáním ve frontě. Jen tak mimochodem, víte, že se moje kniha, Když se zamiluje muž pošťáckou láskou, prodává na Českých poštách? A pak jsem ještě objevila tři Posbíranky divadelní.
Jednou nám režisér Ondřej Sokol líčil své ranní setkání s bezdomovcem, který ho zastavil, když pospíchal k autu.
„Prosím tě, neměl byste nějaký drobný, větší?“
A když jsme pak začali zkoušet, Michal Pavlata zašeptal, bacha, v hledišti je říďa, a Ondřej Sokol ho uklidnil.
„Neboj, až budeš mít monolog, von vodejde.“
A jeden „sametový“ na konec!

Na jednom školním srazu po čtyřiceti letech, vyprávěli spolužáci, jeden po druhém, jak celou tu dobu, od svých patnácti let, žili. Jedna spolužačka všechny seznámila se svým podrobným životopisem, a po půl hodině ho ukončila větou, která se stala perlou tohoto školního srazu.
„Koncem osmdesátých let jsem se konečně dostala na vedoucí funkci, měla jsem pod sebou sedm lidí, měla jsem auto a pak, bohužel, přišel převrat.“

Autorka: Irena Fuchsová

Třicátá kniha Ireny Fuchsové (www.kdyz.cz), KDYŽ SVĚTLO PROJDE ŠPÍNOU, ZŮSTANE ČISTÉ, vyšla v červenci 2013. Je to román o dívce, která v osmnácti letech, v roce 1968, začala pracovat v kolínském divadle. Autorka stěžejní část románu, týkající se let 1968 až 1992, napsala podle svého deníku a text doprovodila fotografiemi ze svého života. Knihy Ireny Fuchsové si můžete za výhodnou cenu objednat na webu nakladatelství http://www.beskydyknihy.cz/ nebo přímo na tel.736 608 678.

http://fuchsova.blog.idnes.cz/

https://www.facebook.com/irena.fuchsova

http://www.palmknihy.cz/catalogsearch/result/?q=Irena+Fuchsov%C3%A1

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: