Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička vaří pokrmy ze zeleniny.

Publikováno: 13.10.19
Počet zobrazení: 1789

kytkaretroMilé babičky a milí dědečkové, připravila jsem si pro vás zajímavé a inspirativní recepty, které mohou být vhodné pro podzimní dny a také se mohou stát oblíbenými vašim dětem a vnoučatům, nejen pro chuť, ale také pro bohatou zásobárnu vitamínů, vlákniny a stopových prvků. Ještě, než se pustíte do studování receptů, upozorňuji, že je můžete inovovat podle vlastní chuti, představy a též podle vašich stolovníků. Tyto recepty se mi líbily, protože vyzývají k vaření ze zeleniny, kterou si nekupujeme každý den. Je to výzva!

Kapusta s rýží.

Nejdříve nakrájejte kapustu. Několik hrstí rýže napolo uduste na cibulce a másle a odstavte ji stranou. Vymažte formu máslem, po případě sádlem, dejte do ní vrstvu kapusty, poprašte ji solí a omastěte ji. Na kapustu dejte vrstvu rýže, trochu sekané šunky a zase vrstvu kapusty atd., až je všechno spotřebováno. Nakonec vše zalejte kyselou smetanou a pečte 45 minut. Forma nesmí být příliš plná, neboť rýže se navaří. Tento pokrm je jednoduchý a můžete si ho přilepšovat podle vaší chuti a fantazie.

Kapusta pečená ve své šťávě.

Dalším slibným receptem je kapusta pečená ve své vlastní šťávě a příprava tohoto pokrmu není složitá.

Vyperte důkladně 2 až kapusty a každou rozkrojte na čtvrtky. Vhoďte do vařící slané vody a vařte 15 minut. Vyndejte je na sítko, odkrojte část košťálů. Dobře vymačkejte vodu a dejte do kastrolu vyloženého tenkými plátky šunky, a slaniny. Přidejte cibuli, do které jste zapíchli hřebíček. Zalijte je skoro po povrch mastnou polévkou a uviďte ji do varu, Po deseti minutách odtáhněte kastrol na mírný oheň a kapustu doduste. Vyndejte ji na sítko a když šťáva vykapala, položte kapustu na pánev, pokropte trochou omáčky demi-glace, kterou si připravíte takto:

Drůbeží, telecí nebo hovězí kosti pokapeme olejem a pečeme při 180 °C dozlatova. V hrnci orestujeme mrkev, celer, petržel, přidáme řapíkatý celer a cibuli. Po chvíli přidáme rajčatový protlak, zarestujeme 3-5 minut a podlijeme vínem – bílým nebo červeným. Přidáme kosti, studenou vodu a divoké koření, přivedeme k varu, následně zmírníme plamen a vaříme dál 24 hodin. Vycedíme a svaříme až o 2/3.

Vaření omáčky demi-glace je časově náročné. Ale pro jistotu jsem recept přidala, protože kapusta ve své šťávě s ní počítá ve svém vlastním postupu. Jinak řečeno, je jeho součástí. Sice tato omáčka nějak nepatří k českému ani moravskému tradičnímu vaření, ale je to originální pokrm, s kterým se můžeme setkat v evropských kuchyních. Uvažovala jsem, jak ji zaměnit s jednodušší omáčkou, která je známa v naší tradiční kuchyni a přidá hlavnímu jídlu příjemnou a zajímavou chuť. Nechám to vaší fantazii, zkušenosti a znalosti.

Zelí s nádivkou.

Připravte si nádivku z nadrobno rozsekaného vepřového masa v množství 250 gr, přidejte do něho i žemli, namočenou v mléce a dobře vymačkanou, trochu citronového kůry, trochu soli a tři vejce. Tuto směs pak dobře promíchejte. Ze zelí odtrhejte vrchní listy a vyřízněte košťál a k němu přirostlou část listů, tak, aby v hlávce povstala dutina, co možná veliká, aby hlávka se vám i přes to nerozpadla. Vyperte ji ve studené vodě a položte na ubrousek, aby z ní vykapala veškerá voda. Dutinu vyplňte nádivkou, otvor překlopte  seříznutým plátkem košťálu a hlávku ovažte režnou nití. Zavažte ji pak ještě do navlhčeného ubrousku a vařte ji v hovězí polévce asi 2 hodiny. Poté hlávku pozorně vybalte, zbavte niti a postavte na mísu. Zalejte ji dobrou omáčkou a podávejte.

Smažené baklažány.

Oloupejte několik čerstvých plodů lilku fialového. Rozkrojte je po délce a nechte je ležet několik minut. Pak je nakrájejte na plátky, osolte je a nechte je ležet několik minut ve šťávě, kterou pustí. Poté je osušte utěrkou, posypte vždy několik najednou moukou a omočte je v rozšlehaných vejcích, Ponořte je do hojného rozpáleného másla. Jakmile mají krásnou zlatovou barvu, vyndejte je, osolte a poté rovnejte na mísu na složený ubrousek. Zkoušela jsem přílohu, hodí se k nim rýže se smaženými mandlemi.

Květák a la Villeroi.

Uvařte kytičky květáku, vyndejte je a nechte vychladnout. Pak je rozdělte ještě na menší kytičky stejné velikosti. Osolte je a omočte v omáčce Villeroi. Položte je vedle sebe na prkénko a nechte omáčku vychladnout a vyschnout, poté kytičky obalte ve strouhané housce, omočte je v rozšlehaných vejcích a zvolna  je obalte v housce. Usmažte je na másle do zlatova a vyrovnejte ne na mísu na složený ubrousek.

Recept na omáčku Villeroi.

2 lžíce másla, 1 menší cibule, 3 lžíce polohrubé mouky, šálek vývaru z masa, 2 žloutky, 5 dkg libové šunky, 2 až 3 menší žampiony, sůl

Na kousku másla podusíme drobně pokrájené žampiony. Ve větším rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme drobně pokrájenou cibuli, lehce osmahneme a přidáme mouku. Uděláme světlou jíšku, zalijeme ji postupně vývarem a povaříme asi 5 minut. Pak přidáme podušené žampiony, jemně pokrájenou šunku, osolíme a vaříme dalších 10 minut. Povařenou omáčku přecedíme a propasírujeme nebo mixujeme k bílému masu a zeleninovým nákypům hlavně ji však používáme na obalení masa a zeleniny před smažením; v tom případě není nutné cedit.

Květák s máslovou omáčkou.

Rozdělte pěkný bílý květák na kytičky, jejich košťálky odřízněte, kytičky květáku pak dobře vyperte. Dejte je do studené vody a uvařte do měkka. Několik minut před tím, než je vyndáte, osolte je a když jsou měkké, pozorně je vyndejte, aby se vám nerozlámaly. Nakupte je na ubrousek, položený na mísu. Současně podávejte máslovou omáčku, zadělanou vejci a květák ji polejte.

Recept na máslovou omáčku.

Máslo necháme změknout. Zatím si připravíme horkou vodní lázeň. V misce na vodní lázeň utřeme máslo do pěny. Zašleháme mouku, žloutek, koření, citronovou šťávu a nakonec i teplý vývar. Můžeme použít masový nebo zeleninový. Záleží na chuti. Pokud ji chceme zjemnit, přidáme trochu smetany. Omáčku šleháme ve vodní lázni asi 10 minut. Musí zhoustnout.
Máslovou omáčku podáváme ke grilovaným nebo vařeným masům, ale také k zelenině. Podáváme ji teplou.

Napadlo vás to, co mne? Se zeleninou se dají dělat fantastické pokrmy, pokud je dokážeme chuťově vyladit a doplnit vhodnými a pro vás přitažlivými ingrediencemi a přílohami.

Autorka: Irena Novotná

Zdroj: Internet (Recepty na dvě omáčky) a domácí archiv receptů od mé tchyně.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: