Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Nepřeceňte babí léto

Publikováno: 2.10.19
Počet zobrazení: 705
Zdroj: Česká asociace pro speciální potraviny
Příjemné období babího léta je pro nastupující podzim příznačné. Neměli bychom však podceňovat časté změny počasí, déšť, ani silný vítr. Jak tedy posílit svůj imunitní systém v období babího léta, aby vás neohrozila možná nachlazení?

Nástup babího léta nás hýčká posledními slunečními paprsky v odpoledních hodinách. S předpovědí počasí máme tendenci si ještě naposledy obléct oblíbené letní kousky ze skříně. Podzimní chladný vítr a lehký déšť však mohou snadno překazit naše plány. „V období babího léta jsme velmi náchylní na nachlazení, často jen kvůli špatnému oblečení a nedostatečné péči o náš imunitní systém. Tělo se musí vyrovnat s výrazným kolísáním teplot a často mu chybí důležitá obranyschopnost,“ vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny.

Máte dostatečně připravený imunitní systém, který se dokáže vypořádat s možným nachlazením? Jak ho posílit, abyste si užili podzim ve zdraví? Na co všechno byste neměli zapomínat?

Dobré oblečení
Přibalte si do práce raději svetr navíc, než aby vám chyběl při večerní cestě domů. Šála kolem krku vám také udělá dobrou službu. Co určitě nepodceňujte, jsou teplé ponožky. Raději se vybavte takovými, které vás opravdu zahřejí.

Kvalitní pestrá strava a dostatek vitaminů
Dopřejte vašemu tělu dostatek pestré sezonní zeleniny a ovoce. Dostatečné množství vitaminů pomůže vašemu tělu lépe se bránit proti nemocem. „Vitaminy jsou velmi důležité, pomohou vám i mít více energie a lépe trávit,“ radí Bohumil Hlavatý a doplňuje: „Prodávané hotové pokrmy často neobsahují dostatek vitaminů a minerálních látek, a tak lidem chybějí častěji, než by předpokládali.“
V chladném období se soustřeďte zejména na vitaminy C, B a D a také na minerální látky, jako jsou zinek a železo. Získat je můžete z pestré čerstvé stravy, či se nejen v náročném období zásobte doplňky stravy, díky kterým doplníte dostatek potřebných látek. Poohlédnout se můžete i po komplexnějších baleních.

Otužování
Připravte se i na chladnější období a skutečně posilte své tělo a jeho obranyschopnost. Cílené otužování podpoří váš imunitní systém a pomůže vám lépe snášet chladná období. Důležitá je pravidelnost a postupnost. Začít můžete se studenou sprchou, která vás ráno spolehlivě probere. Zajít si můžete i do sauny, ve které si navíc také příjemně odpočinete.

Omezte stres a spěte
Návrat do práce a školy z dovolené a prázdnin je často provázen nepřiměřeným stresem. Snažte se ve volných dnech dostatečně odpočívat, ať načerpáte sílu na pracovní dny. Rozptylte se pravidelným pohybem či si zameditujte. Neopomíjejte ani kvalitní spánek, který je pro naše tělo a jeho celkovou regeneraci velmi důležitý.

Zdroj: Česká asociace pro speciální potraviny

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: