Dnes je 18.04.2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Stravují se senioři zdravě?

Publikováno: 9.10.19
Počet zobrazení: 584
Autor: Petr Jarkovský
70 % lidí si myslí, že se čeští senioři stravují nezdravě. Hlavním důvodem jsou dle nich finance, říká průzkum.

Většina lidí (70 %) je toho názoru, že čeští senioři se stravují nezdravě, vyplývá z aktuálního průzkumu poradenského portálu Neztratitsevestari.cz, který provozuje nezisková organizace Sue Ryder. Jako hlavní důvod uváděli respondenti průzkumu nejčastěji omezené finanční zdroje seniorů (49 %). Cestu ke zlepšení vidí veřejnost ve zvyšování důchodů (36,5 %) a dotacích na seniorské stravování. Průzkum na vzorku 3000 respondentů realizovala společnost Rondo Data.

„Z průzkumu nám také vyplynulo, že 45 % lidí nemá dostatečné informace, jak by se měli senioři zdravě stravovat. To je jeden z důvodů, proč jsme zprovoznili poradenský portál Neztratitsevestari.cz, kde senioři i jejich rodiny najdou odpovědi jak na tyto otázky, tak i informace týkající se stáří, aktuální novinky i rady profesionálů, které pomohou při řešení životních situací,“ říká Denisa Ratajová ze Sue Ryder.

Průzkum ukázal, že Češi považují otázku stravování seniorů za důležitou (74 %) a o stravování svých seniorských příbuzných se zajímají. „Vědí tedy, alespoň rámcově, jak se stravují (85 %). Za spíše nezdravé považuje jejich stravování 60,1 %, za nezdravé 9 %, za spíše zdravé 26,8 % a za zdravé pouze 4,2 %,“ říká Tomáš Kučera ze společnosti Rondo Data, která průzkum realizovala.

Jako hlavní překážky zdravého stravování průzkum označil omezené finanční zdroje (49 %), dietní omezení (16 %) a zdravotní problémy jako jsou obtíže při polykání, žvýkání či snížená chuť k jídlu (16 %).

Na dotaz, zda si myslí, že mají dobré informace, jak by se měli senioři zdravě stravovat, převažovaly odpovědi, že ano. Že mají spíše dostatečné informace, odpovědělo 40 % lidí, za spíše nedostatečné je považuje 35 % respondentů, za dostatečné 15 %, za nedostatečné 10 %.
Jako nejčastější zdroj informací uvádějí respondenti internet (63 %), dále pak s odstupem doporučení blízkých (12 %), odborné publikace (10 %), informace od lékaře (10 %) a časopisy (5 %)

Cestou k lepšímu stravování seniorů by mělo být dle respondentů zvyšování důchodů (36 %) či dotace seniorům na stravování (21 %) a o zlepšení stravování seniorů by se měl zasadit stát (43,4 %) a rodina (41,1).

Sue Ryder a Neztratitsevestari.cz pořádají na téma zdravé stravování seniorů také veřejný workshop. V pondělí 7. října od 9:30 do 11:30 ve Skautském institutu v Praze, Staroměstské náměstí 4, budou diskutovat na toto experti prof. Jana Dostálová, Mgr. Ing. Tereza Vágnerová.

Průzkum v září 2019 na vzorku 3000 respondentů realizovala společnost Rondo Data, která se zaměřuje na průzkumy veřejného mínění a výzkumy trhu.

Autor: Petr Jarkovský, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: