Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

12. česko-slovenský poradenský den k důchodům

Publikováno: 19.11.19
Počet zobrazení: 1097
Tentokrát ve Frýdku-Místku.

Přiblížil se vám věk odchodu do důchodu a pracovali jste nebo stále pracujete ve Slovenské i České republice? Chcete se dozvědět, jak uplatnit svoje důchodové nároky v obou zemích? Pak máte ideální příležitost. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) a slovenská Sociální pojišťovna (Sociálna poisťovňa – SP) pořádají již dvanáctý společný poradenský den k důchodům. Odborníci z obou institucí budou k dispozici ve čtvrtek 21. listopadu 2019, tentokrát na české straně, v budově Okresní správy sociálního zabezpečení Frýdek – Místek.

Cílem poradenského dne je poskytnout osobní konzultaci lidem, kteří získali doby důchodového pojištění jak v České republice, tak na Slovensku. Na jednom místě se tak od erudovaných specialistů z obou institucí mohou dozvědět, jaké jsou podmínky nároku na důchod v obou státech, jak mají postupovat při vyřizování žádosti o důchod, jaké doklady k podání žádosti potřebují, jakým způsobem se důchod z ČR na Slovensko a naopak vyplácí a řadu dalších praktických informací.

Místo a čas, kdy se poradenský den koná:
• Okresní správa sociálního zabezpečení Frýdek – Místek, Palackého 115, Frýdek – Místek,
• čtvrtek 21. 11. 2019 od 9:00 do 12:00 hodin a od 13:00 do 16:00 hodin.

Na konzultaci je nutné se předem objednat na telefonním čísle +420 558 604 718 nebo
na e-mailu ludmila.polakova@cssz.cz. Ke konzultaci budou zájemci potřebovat občanský průkaz nebo cestovní pas a také doklady o svém důchodovém pojištění, případně korespondenci s oběma institucemi a další související dokumenty. Poradenství je vždy poskytováno bezplatně.

Poradenské dny k „česko-slovenským“ důchodům se konají 2x ročně již od roku 2014, střídavě na území Slovenské a České republiky. Setkávají se vždy s velkým zájmem, protože klienti zde získají ucelené informace o svých důchodových nárocích a odpovědi na vše, co je v souvislosti s jejich důchodem zajímá. Poslední společný poradenský den proběhl letos v dubnu v Žilině.

Skutečnost, že se po rozdělení ČSFR staly Česko i Slovensko od ledna 1993 samostatnými státy, měla dopad také do důchodové oblasti. Přiznávání všech druhů důchodů za dobu odpracovanou ve společném státě má svá specifická pravidla, která jsou zakotvená ve smlouvě mezi ČR a SR. Pro občany s pracovní historií z období společné federace je proto poradenský den ideální příležitostí, jak získat relevantní informace mj. i o tom, jak se jim doby pojištění získané do 31. 12. 1992 započítají pro důchod.

    Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: