Dnes je 28.03.2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Ovoce, které útočí na sklovinu

Publikováno: 6.11.19
Počet zobrazení: 598
  Autor: Monika Hořínková
Podzim…Tohle romantické období máme spojené s posledními teplými a slunečnými dny. A taky s novým vybarvením přírody, když dozrává podzimní ovoce.

Až si budete užívat téhle zlatem a někdy i deštěm a mlhou zalité idylky, nezapomeňte však myslet na svůj chrup. Některé sezónní dobroty, které v tomto období častěji konzumujeme, dávají totiž našim zubům pěkně zabrat.

1) Jablka

Traduje se, že jablko vyčistí zuby stejně jako zubní kartáček. S tím se ale nedá úplně souhlasit. Tím, že jablko okusujeme, můžeme opravdu odstranit z některých částí zubů povrchové nečistoty. Nicméně zubní hygienu rozhodně nenahradí. „Jablko obsahuje, stejně jako mnohé další ovoce, cukry a ovocné kyseliny. Tyto kyseliny mění pH v našich ústech a doslova nám naleptávají zubní sklovinu. A s jejím oslabením se pojí mnoho dlouhodobých problémů, včetně zvýšené citlivosti chrupu,“ upozorňuje zubní lékařka Andrea Vágnerová. Sáhněte tedy raději jak po šťavnatém jablku, tak po kvalitním zubním kartáčku a dalším dentálním příslušenství.

2) Hroznové víno

Hroznové víno obsahuje nepřeberné množství vitamínů a minerálů, ale také vysoký podíl cukrů. V průměru je to asi šestina váhy. Pokud si tedy dáme ke svačině 100 gramů tohoto ovoce, zkonzumujeme zároveň kolem 16 gramů cukrů, což jsou pro představu 3 – 4 lžičky. „Zbytky cukrů z ovoce ponechané v ústech a v mezizubních prostorech jsou zodpovědné za vznik a progresi zubního kazu. Bakterie, které máme v ústech, totiž přeměňují tyhle zbytky cukrů na kyseliny, a ty vedou k demineralizaci zubní skloviny,“ zdůrazňuje Vágnerová. „Pokud si častěji pochutnáváme na sladkém nebo kyselém ovoci, je lepší sáhnout rovnou po takové zubní pastě, která je určená přímo k boji s cukernými kyselinami. Na českém trhu je přímo k tomu nově určen oranžový elmex anti-caries. Obsahuje totiž látky, které neutralizují kyseliny bakteriálního původu a brání rozvoji počátečních zubních kazů,“ doplňuje Klára Tupá ze společnosti Colgate-Palmolive ČR.

3) Borůvky a ostružiny

Lesní a zahradní bobule, zejména borůvky a ostružiny, se doporučují pro bohatost na antioxidanty. Jsou pro tělo důležité, protože mimo jiné zneškodňují volné radikály v našem těle. Šťávy z těchto bobulovitých pochoutek mají ale zároveň velké množství pigmentů, které při styku se zubní sklovinou reagují. Dochází pak ke vzniku skvrn a tmavého zabarvení. Ideální je tedy konzumovat je takzvaně za čerstva a vcelku. Pokud si přece jen nedokážete odpustit jejich odšťavnění, sáhněte při pití po brčku, protože díky němu se pigment na zuby nedostane. Zvolit byste měli samozřejmě ekologickou formu brčka, doporučují se třeba ta vyrobená z nerezu, bambusu či kukuřice.

4) Citrusové šťávy

Pořádně žlutý citron si sice na zahradě neutrhneme, nicméně k období podzimu nerozlučně patří. Hlavně proto, že se snažíme posílit maximálně imunitu před blížící se chladnou zimou. I tady ale platí, že nic se nemá přehánět. Citrusové šťávy jsou opět potravinou, která je pro zuby agresivní, hlavně kvůli obsahu kyselin. „Vynechat je v jídelníčku určitě není řešením. Ideální je ale účinky kyselin minimalizovat. Třeba tím, že po vypití citrusové šťávy hned vypláchneme ústní dutinu obyčejnou vodou. Alternativou je taky konzumovat kyselé ovoce společně s neutrální potravinou, třeba s mléčným produktem,“ radí dentální hygienistka Iveta Stará. Podle ní jde totiž hlavně o to stimulovat produkci slin, které v uvozovkách naředí vzniklé kyselé prostředí v ústech. Docílíme toho třeba i žvýkačkou nebo bonbonem bez cukru.

Autor: Monika Hořínková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: