Dnes je 18.04.2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

SeniorCentrum Kolín pomůže s domácí péčí

Publikováno: 9.11.19
Počet zobrazení: 612
Autor článku: Kateřina Hanibalová
Nově poskytuje odlehčovací službu rodinám, které pečují o seniory doma.

Ve středních Čechách je dostupná další sociální služba pro rodiny, které doma pečují o své blízké. SeneCura SeniorCentrum Kolín nově nabízí ve svém domově pro seniory a pro lidí trpící Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence velice žádanou tzv. pobytovou odlehčovací službu, tedy pobyt klienta v zařízení na nezbytně nutnou dobu. SeneCura tím podporuje domácí péči a chce pomoci v případech, kdy terénní služby či laická péče rodiny nemohou zvládnout 24hodinovou starost o nemocného seniora se sníženou soběstačností.

„Lidé, kteří pečují celodenně o rodinného příslušníka například se stařeckou demencí, se často nachází ve stavech vyčerpání. Nepřetržitá péče, kterou poskytujeme také v našich domovech, je totiž vysoce náročná. My jsme schopni se díky nové odlehčovací službě v našem SeniorCentru o seniora na potřebnou dobu perfektně postarat,“ vysvětluje Marta Menšíková, ředitelka kolínského domova SeneCura. Pečující osoba může využít tento čas na potřebný odpočinek či dovolenou nebo k vyřízení soukromých záležitostí. „V našem domově máme teď k dispozici celkem deset míst pro klienty, kteří nemohou být bez celodenní péče. Nejdelší doba pobytu jsou tři měsíce, doplnila Marta Menšíková.

Počet lůžek v odlehčovacích pobytových službách je nedostatek a poptávka po nich stále roste s tím, jak populace stárne, a také díky pozitivnímu trendu pečovat o seniory doma, pokud to zdravotní stav či rodinná situace dovoluje. Domácí péči dává zelenou také stát. V takových případech je dnes k dispozici řada služeb, od dovozu stravy až po docházející zdravotní sestry či pečovatelky. Pobytových odlehčovacích služeb je ovšem málo. V Česku tuto důležitou výpomoc aktuálně nabízí 317 zařízení. Domov v Kolíně je první vlaštovkou ze sítě seniorských center SeneCura, které pobytovou odlehčovací službu provozuje, a následovat budou i další SeniorCentra SeneCura.

Cílem pobytové odlehčovací služby je podporovat klienta v udržení soběstačnosti a v základních úkonech, jako je stravování, hygiena a hybnost, zachovat stávající zdravotní stav, popřípadě jej zlepšovat. Důležitým aspektem této služby je také kontakt s rodinou, zapojení klienta do aktivního trávení volného času a podpora jeho rozumových, smyslových a motorických dovedností.

Rakouská společnost SeneCura je součástí francouzské skupiny ORPEA, která provozuje 854 zdravotnických a sociálních zařízení po celém světě. V České republice je SeneCura s téměř 2 000 lůžky největším soukromým provozovatelem Domovů pro seniory a Domovů se zvláštním režimem, tedy center pro nemocné Alzheimerovou chorobu či jinou formou demence.

Autor: Kateřina Hanibalová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: