Dnes je 25.04.2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Závěry z konference.

Publikováno: 2.11.19
Počet zobrazení: 666

kytkaretro

Milé babičky a milí dědečkové. Jak jsem slíbila v předchozí zprávě o důležité konferenci, předkládám stručně její závěry.

1. Ministerstvo spravedlnosti chystá změnu občanského zákoníku, která by nekalým prodejcům zboží či služeb řadu let přezdívaným „šmejdi“ zpřísnila uzavírání obchodů po telefonu.

Zásadní změna spočívá v tom, že pokud podnikatel kontaktuje spotřebitele telefonicky musí mu svoji nabídku poté doručit v textové podobě. Smlouva by byla tak uzavřená až v okamžiku, kdy by ji spotřebitel odeslal stejnou formou jako souhlas.

2. Podle Marie Benešové (Ano) se telefonický způsob uzavírání smluv velmi často zneužívá, a to hlavně vůči seniorům a počet takových případů roste. Uvedla, že by byla ráda, kdyby vláda změnu zákona předložila Sněmovně do konce tohoto roku.

3. Jako další nástroj proti nekalým prodejcům vidí možnost podávání hromadných žalob, kterou nyní připravuje ministerstvo. Nástrojem může podle ní být i rušení neaktivních obchodních společností. Umožnit ho má rozsáhlá novela zákona o obchodních korporacích, která je nyní ve Sněmovně před závěrečným schvalováním. Rušení firem může zabránit tomu, aby tyto společnosti sloužily jako bílí koně pro nekalý byznys.

4. Činnost „šmejdů“ se z různých prodejních předváděcích akcí rozšířila například do energetiky. Ředitel Odboru sporných a schvalovacích řízení Energetického regulačního úřadu Miroslav Rottner řekl, že na jeho úřad se ročně obrací kolem 13.000 až 15.000 lidí, přičemž zhruba desetina až pětina tak činí kvůli problémům s nekalými obchodníky.

5. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) řekl, že jeho úřad chystá novelu energetického zákona, kde bude nový druh podnikání nazvaný zprostředkovatelská činnosti v energetice. Licence bude udělovat Energetický regulační úřad a zákon stanoví přesné podmínky. Ministerstvo chystá i další změny, například úpravu možností odstoupení od smlouvy.¨

Zdroj: http://www.msn.com/cs-cz/zpravy/domácí/ministerstvo-chce-ztížit-šmejdům-obchody-po-telefonu/ar-AAJDaUT?ocid=spartandhp

Předkladatelka zprávy: Irena Novotná

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: