Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Test na okultní krvácení jako prevence rakoviny střev

Publikováno: 18.12.19
Počet zobrazení: 889
  Autor: Gabriela Matějková
Každý rok se celosvětově vyskytne více než jeden milion nových případů kolorektálního karcinomu neboli rakoviny tlustého střeva či konečníku. Přibližně jedna třetina nemocných v důsledku tohoto onemocnění zemře.

Česká republika patří v posledních letech společně se Slovenskem, Maďarskem, Izraelem a Novým Zélandem k zemím s nejvyšším nárůstem tohoto onemocnění. Ročně je u nás diagnostikováno přibližně 8 000 případů, a to nejen u seniorů. Test na okultní krvácení, kterým lze rozvoji karcinomu zamezit, by měli podstupovat už čtyřicátníci.

Onemocnění rakovinou trávicího traktu vzniká na základě změn v DNA střevních buněk. V 85 % případů je příčinou těchto změn nezdravý životní styl, zbylých 15 % má původ dědičný. Nejohroženější skupinou pro vznik a rozvoj rakoviny trávicího traktu jsou muži ve věku nad 50 let. Čím dál častěji se však objevuje už mezi 40. a 50. rokem života, a to jak u mužů, tak u žen. Na vině jsou civilizační jevy.

Jak rakovině předejít
Riziko vzniku karcinomů trávicího traktu zvyšuje kouření, obezita, sedavý způsob života, nezdravý jídelníček nebo pití alkoholu. Neúčinnější prevencí je proto zdravá životospráva. Tou se rozumí udržování přiměřené tělesné hmotnosti, pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu a zdravé stravování včetně dostatečného příjmu vlákniny. „Do jídelníčku je potřeba zařadit čerstvé ovoce a zeleninu, ořechy, semínka a celozrnné obiloviny. Doporučuje se omezit příjem tuků, smažených pokrmů, jednoduchých sacharidů, uzenin a červeného masa. Zcela nevhodné jsou vysoce energetické potraviny z fastfoodů. Snížit by se měla také spotřeba alkoholu, slaných jídel a potravin konzervovaných pomocí solí,“ upozorňuje MUDr. Marek Antoš z laboratoře SYNLAB.

Kromě úpravy jídelníčku je však pro předejití rozvoje rakoviny trávicího traktu vhodné také pravidelné podstupování testu na okultní krvácení, kterým lze případné onemocnění včas zachytit, a co nejdříve tak nastolit léčbu.

Ukazatelem nemoci může být krev ve stolici
Příznaky karcinomu střev či konečníku jsou celkem nenápadné. Jedná se o dlouhodobé průjmy či zácpu, bolesti břicha, křeče, slabost, únavu nebo úbytek váhy, většinou ho však provází i okultní krvácení. To je skrytá přítomnost nepatrného množství krve ve stolici, které lze odhalit pomocí laboratorního testu FOB.

Pozitivní výsledek testu ještě sám o sobě nemusí svědčit o rakovině, značit může také střevní zánět, vnitřní poranění, hemoroidy nebo parazitární onemocnění. Zdali se v případě konkrétního pacienta jedná o karcinom, nebo jde o jiné onemocnění, je pak nutno ověřit dalším vyšetřením u gastroenterologa nebo internisty. „O karcinom v trávicím traktu se v případě pozitivního nálezu testu na okultní krvácení jedná přibližně u 2–10 % případů, u 20–30 % jde o nezhoubné nádory, takzvané polypy,“ říká MUDr. Marek Antoš.

Test odhalí i stádium nemoci
„Kromě toho, že je test FOB vysoce spolehlivý a rychlý, dokáže s velkou pravděpodobností odhadnout i rozsah krvácení. Čím časněji je nádor zachycen, tím větší jsou možnosti léčby a šance na úplné vyléčení. Proto je test potřeba podstupovat pravidelně,” dodává MUDr. Marek Antoš.

Pacientům starším 50 let hradí vyšetření jednou ročně pojišťovna, nad 55 let pak jednou za dva roky. Test by však ve dvouletých intervalech měli podstupovat již lidé od věku 40 let. Požádat o něj můžete praktického lékaře či gynekologa. Provádí se ze vzorku jedné stolice, kterou pacient odebere do speciální zkumavky. Před odběrem není potřeba držet žádnou zvláštní dietu.

Autor: Gabriela Matějková; foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: