Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Čocht baroni 1

Publikováno: 13.05.20
Počet zobrazení: 591
Autor článku: Jiří Vodička
Příběh Čocht baroni se odehrává v poválečných letech když byl nedostatek uhlí tak zvaného černého zlata. Otvíraly se povrchové doly na tuto komoditu která se těžila lžícovými rypadly a přepravovala specielními šachetními vlakovými soupravami po šachtě od lžícových rypadel do té doby než se přešlo na velkostroje a přeprava pásovou dopravu.

A vzhledem že v tu dobu byla tato komodita na příděl a ti chudší co měli malé přijmi a chtěli ušetřit si jezdily si tuto komoditu vybírat na skládku, kam byla vyvážené ze šachty jako nekvalitní pro další zpracování šachtou při odkrývání uhelné sloje a kdy se mísila se s hlušinou.A tak i můj otec vždy když měl volno vzal dva jutové pytle přehodil je přes rám pánského kola a mě jako caparta posadil na ty jutové pytle a jeli jsme s čtvri Klíše v Ústí nad Labem Jateční ulicí do Předlic směrem na Chabařovice kde se otvíral povrchový lom a kde byla tato skládka kam jsme si chodili jako spousta jiných lidí v této době přilepšovat. Tento příběh je o partách podnikavců kteří využili zákonných mezer v nové vznikající poválečné společnosti a založili si takto svou vlastní malou těžební společnost a kterým se říkalo Čocht baroni.

ČOCHT BARONI
Šachetní vláček dodejchal na konec náspu, pod kterým se s línou setrvačností pohybovalo lžícové rypadlo prohrabující uhelnou hlušinu sypající se po náspu z vyklápěných nákladních vagonů pendlujících mezi uhelným povrchovým dolem a skládkou kam se vyvážela uhelná hlušina jako těžební odpad která se nevyplatila dolu zpracovávat pro nadměrečné množství hliněné hlušiny.

Avšak v poválečném státě kdy byl veškerý nedostatek uhelných zásob a toto černé zlato bylo na příděl, si ten to nedostatek určitá část obyvatelstva, ti kteří měli malé přijmi a nebo měli větší spotřebu toho to černého zlata a neměli možnosti přilepšovat si jakým kolik způsobem k získání této vzácné komodity, vynahražovali si tento nedostatek,přebíráním této uhelné hlušiny, z které se snažili vytěžit uhel, což bylo v této době trpěno státní mocí a také to pomáhalo zacelit díry, v tržním nedostatku této komodity, což vedlo k tomu že si někteří podnikavci na tomto státem tolerovaném přilepšování, zavedli celkem výnosnou živnost.

Celé této komunitě na živořící na okraji budovatelské společnosti paběrkářů, vévodila skupina tak zvaných Čocht baronů kteří tento způsob finančního přilepšování na úkor přivřených oček státních orkánů přeorganizovala na výdělečnou podnikatelskou činnost, kde bylo možno sehnat cokoliv a jakkoliv co nebylo možno sehnat ve vznikající obrovské byrokratické moci, ovládající tento novodobý demokratický stát.Z otáčejícího lžícového rypadla se ozval táhlý zvuk parní píšťaly, která oznamovala paběrkářům volný vstup na haldu hlušiny kterou právě vyklopil na násep přisupivší vláček z povrchového dolu a paběrkáři se vrhly na haldu aby zaujali nejvýhodnější místa která obsahují v hlušině největší množství čistého uhlí.Na klaim zavelel Béda svému uhelnému klanu, mocně si loknul z láhve s rumem popadl krumpáč a vrhl se svojí partou k místu kde byl vyklopen poslední vagon přesně podle pokynů mašinfíry a s nákladem téměř čistého uhlí.Ze supějící mašiny se vyklonil umouněný mašinfíra a zamával černou rukou od mouru na Bédovo partu. Uhlobaroni mám žízeň že bych se o ni mohl vopřít halekal dolů po svahu.

Momentík vydrž Tondo dosupěl nahoru k mašině Béda a dřepnul si na její nárazník.Za chvíli přijede kočár z pívovaru šetři si žízeň bude Zlaťáček oznamoval fírovi jejich oblíbenou značku pivního moku.Hele Tondo jakej je stav na šachtě zeptal se Béda utírajíc si pot s čela umouněnou rukou.Je to dobrý Bedřichu, hvězdy jsou nám příznivě nakloněny, odpověděl mašinfíra.Naši milicionáři budou mít na střelnici žranici, dostanou dvě prasata od jezeďáků a srnce od myslivců, budou tam samí kovaný bolševici s paničkama.Budou se rozdávat metály a diplomy Leninskýho rychlokvašáku.Bude se žrát chlastat a píchat popisoval mašinfíra obvyklé stranické slavnosti ozbrojených pěstí proletariátu na šachtě a poslední slovo s erotickým nábojem Tonda téměř zavyl. Hm zamručel Béda a hele Tondo co je to vlastně ten Leninskej rychlokvašák? Zeptal se Tondy. Ty to nevíš? Zeptal se udiveně mašinfíra.No to je universita na které nikdo nikdy nepropadne VÚML večerní universita Marxismu a Leninismu adepti samej lempl nemakačenko a práskač, fuj tajbl, odplivl si ušmírovanej mašinfíra.Už tejďka bagrujou v lomu milicionáři na náklaďáky ten nejkvalitnější uhel. Jezedáci dostanou za prasata tři sta metráků něco myslivci za srnce a šéfové fabrik které vyrábí chlast na tu merendu, taky nepřijdou zkrátka.Jsou s těch připrav na tu chlastanici tak zblblí, že když jsem najel s mašinou pod výložník bagru a zařval jsem na bagráka, to je pro krajského tajemníka KSČ, málem mi zasypali mašinu tím nejlepším co tam měli.Ulil jsem s toho pár vagónů pro Vás a šoupnul jsem to na slepou kolej za rasovnu tam co sušíme písek pod kola mašiny a až budeš chtít pro někoho smetánku, dáš mi vědět a já ti to sem šoupnu.

Autor: Jiří Vodička; foto: internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: