Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Výstavba nového domova pro seniory v Humpolci

Publikováno: 30.07.20
Počet zobrazení: 707
Autor článku:Jana Barčáková
Symbolickým poklepáním na základní kámen byla na konci června odstartovaná výstavba nového domova pro seniory v Humpolci. Jedná se o jeden z prvních PPP projektů v sociální oblasti v České republice. Partnerství veřejného a soukromého sektoru uvádějí v život Kraj Vysočina a společnost SeneCura.

SeniorCentrum Humpolec bude mít kapacitu 204 lůžek a jeho dokončení se plánuje na červen 2022.

„Spolupráce veřejného sektoru s privátní společností je rychlou cestou ke zkvalitnění a posílení sociálních služeb. PPP projekty jsou v našem státě netradičním řešením investic, proto konkrétně v Humpolci nebyly přípravy snadné, ale pevně věřím, že tento model bude fungovat ke spokojenosti obyvatel našeho kraje
a především klientů domova,“ uvedl Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina. Slavnostního poklepání základního kamene SeniorCentra Humpolec se kromě zástupců Kraje Vysočina, společnosti SeneCura a města Humpolec zúčastnil i místopředseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch.

Celý PPP projekt je realizován na základě koncesní smlouvy, kdy soukromý investor, společnost SeneCura, vybuduje zařízení na své náklady a po dobu 25 let jej bude provozovat. Domov bude součástí krajské sítě sociálních služeb a na jeho provoz bude kraj přispívat vyrovnávací platbou. Objekt bude po celou dobu trvání projektu ve vlastnictví Kraje Vysočina. Předpokládané dokončení je plánováno na prosinec 2021. Následovat by mělo stěhování klientů a demolice starého objektu, na jehož místě vznikne zahrada pro klienty, návštěvy i veřejnost. S finálním dokončením se počítá v červnu 2022.

„Je nám ctí, že můžeme realizovat další projekt na Vysočině, a sice první PPP projekt v sociální oblasti v ČR. Můžeme čerpat z bohatých zkušeností z Rakouska, kde naše skupina poskytuje služby více než 20 let a kde je péče o seniory na velmi vysoké úrovni,“ řekla Dita Chrastilová, finanční ředitelka skupiny SeneCura. Přístup státu k soukromému sektoru je v Rakousku velmi pozitivní, je vnímán jako rovnocenný partner při budování potřebných kapacit. Sociální pobytové služby zde disponují v současné době 75 tisíci lůžky, z toho téměř 50 % tvoří soukromé neziskové nebo komerční organizace. „Jako rakouský lídr trhu má naše společnost dotovaných až 80 % lůžek. Navíc zde mají všichni poskytovatelé stejné podmínky. V Rakousku jdou dotace státu přímo za klientem, nikoliv za zařízením,“ doplnila Dita Chrastilová.

SeniorCentrum Humpolec bude nabízet pobytové sociální služby Domov pro seniory a Domov se zvláštním režimem v 55 jednolůžkových a 74 dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Čtyřpodlažní budova bude mít tvar písmene ypsilon. Klienti zde budou mít k dispozici společenský sál, fitness centrum, hobby místnost, kapli nebo kadeřnictví. Jednotlivé pokoje budou uspořádány do tzv. „domácností“, kdy společný prostor obývá určitá skupina klientů, kteří se navzájem znají tak jako v domácím prostředí. Součástí domova bude i terapeutická zahrada Memory Garden s nekonečnými cestami, které slouží pro lepší orientaci klientů s demencí. „Chceme, aby byl nový domov komunitním centrem v dané lokalitě, které bude podporovat mezigenerační setkávání a rozvíjet soužití klientů, obyvatel, příbuzných, dobrovolníků, zaměstnanců a veřejných orgánů,“ uvedla Věra Husáková, regionální ředitelka SeneCura Česká republika.

Autor:Jana Barčáková

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: