Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Recepty pro letní dny

Publikováno: 20.08.20
Počet zobrazení: 686

kytkaretro

Milé babičky a milí dědečkové, říkala jsem si, čím vás mohu potěšit v takovém horkém počasí. Vybrala jsem recepty, které vás alespoň pobaví a možná i povzbudí k myšlence pozvat ke stolu ty nejbližší a při příjemném stolování se trochu pobavit o těch obyčejných věcech s neobyčejným pohoštěním.

Paška

Paška je zajímavý tvarohový chlebíček a trochu těžký moučník. Zkusme si udělat jednoduchou verzi, která určitě dobře obstojí před stolovníky.

Ingredience:

600 g tvarohu nebo smetanového sýra, 90 g změklého másla. 4 lžíce zakysané smetany, 2 žloutky. 100 g pískového cukru a podle chuti trochu citronové kůry, pár kapek vanilkové esence. 40 g nastrouhaných mandlí, 40 g rozinek,        kandovaného ovoce a citronové kůry.

Všechny přísady kromě mandlí, rozinek a kandovaného ovoce vložte do mixéru a rozsekejte na velmi jemný krém. Ochutnejte a případně doslaďte a dochuťte. Přisypte mandle, rozinky a kandované ovoce a kratičce promixujte, aby se směs důkladně smíchala. Vlijte do menší mísy neb formy na chlebíček vyložené kuchyňskou fólií, zakryjte dalším kusem fólie. Nechce přes noc v lednici. Vyklopte a nakrájejte na tenké plátky. Pašku můžete zmrazit a vytvořit tak zmrzlinu. Půl hodiny před podáváním vyjměte z mrazáku.

Jablkový koláč.

Jablkový koláč máme všichni rádi, i naše nejmenší ratolesti. Je tolik verzí, jak upéci dobrý jablkový koláč, ale já vám nabídnu tu, kterou znám od babičky.

Ingredience:

6 jablek, buď kyselých nebo sladkých

Šťáva z jednoho a půl citronu

4 rozdělená vejce

150 g cukru

149 g hladké mouky

2 lžíce rozpuštěného másla

½ lžičky skořice na poprášení

Jablka oloupejte, zbavte jader, nakrájejte na plátky a vhoďte do vody, okyselené jednou třetinou citronové šťávy (jablka nezhnědnou). Potom sceďte.

Žloutky utřete s cukrem (1 lžička cukru schovejte na posypání hotového koláče. Přidejte zbytek citronové šťávy a potom postupně a usilovně přimíchávejte mouku. Z bílků ušlehejte sníh a šetrně jej vložte do základu-

Polovinu směsi vlijte do vymaštěné a moukou vysypané formy. Na těsto rozložte polovinu nakrájených jablek a zalijte druhou polovinu těsta. Zbytek jablek rozložte v kruzích nahoru – Potom potřete rozpuštěným máslem, a zaprašte zbytkem cukru smíchaným se skořicí. Pečte jednu hodinu ve vyhřáté troubě na 1800 C.

Makový koláč

Tento koláč je vynikající – v podstatě je to hutná maková náplň v křehkém těstě.

Na těsto:

350 g hladké mouky

1-2 lžíce cukru

175 g másla

1 mírně rozšlehané vejce

1-2 lžíce mléka

1 žloutek na potření

Moučkový cukr na posypání.

Na makovou náplň

150 g nemletého máku

175 g mléka

150 g medu

60 g mletých mandlí

75 g rozinek

1 mírně rozšlehané vejce.

Příprava těsta: Mouku smíchejte s cukrem a rukou promněte s máslem. Přimíchejte vejce. Pokus je směs příliš suchá a nedá se uhníst soudržné hladké těsto, přilévejte postupně, po lžících, trochu mléka. Hotové těsto zakryjte fólií a nechtě 30 min. odpočinout.

Příprava náplně: Mák nasypte do rendlíku, zalijte mlékem, a přiveďte k varu. Stáhněte z plotny. nechte 30 min máčet a pak přimíchejte ostatní přísady.

Těsto rozdělte na 2 stejné části. Na dobře pomoučněném válu jednu část rozválejte na placku a vložte do vymaštěné dortové formy 23–25 cm placku. -

Těsto trochu vytáhněte i na stěny formy a vytvořte tenkou obrubu. Ma základ pak vlijte makovou náplň. Druhou část těsta opět vyválejte, opatrně ji zakryjte náplň.  Druhou část těsta opět vyválejte, opatrně ji zakryjte náplň, po okrajích zlehka vtlačte dolů a spojte s těstem dole. Povrch potřete vaječným žloutkem smíchaným se lžící vody a pečte do zlatova asi 35 min. v troubě vyhřáté na 1800 C.

Zdroj: Rodinný archiv,

Autorka: Irena Novotná

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: