Dnes je 20.04.2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Potíže s prostatou – problém, o kterém se mužům těžko mluví

Publikováno: 4.09.20
Počet zobrazení: 905
Autor: Andrea Vosádková
Je jistě nelehké hovořit o choulostivém tématu, jako jsou potíže s močením. Přitom přibližně 40 % mužů po padesátce postihuje nezhoubné zbytnění prostaty, které tyto problémy způsobuje. Trápit se není na místě, dnešní medicína nabízí řešení, jak se nepříjemností zbavit.

Neustálé „běhání“ na toaletu, noční vstávání, časté přerušování pracovní činnosti… Zbytnělá prostata dokáže mužům značně zkomplikovat život. Takzvaná předstojná žláza se nachází pod močovým měchýřem a se zvyšujícím se věkem nabývá na svém objemu. Tím tlačí na močovou trubici a může způsobovat obtíže při močení – například bolesti, slabý či nestejnoměrný proud moči nebo časté nutkání na močení.

Jak se dá zbytnění prostaty řešit?
V první řadě je důležité překonat stud a navštívit urologa, který provede vyšetření, vyloučí karcinom prostaty či jiné příčiny problémů a také zjistí velikost prostaty. Zatímco u dvacetiletého muž prostata váží okolo 29–40 gramů, v pokročilém věku může narůst až na několikanásobek původní váhy – v extrémních případech až na 200 gramů! Benigní onemocnění prostaty neboli benigní hyperplazie prostaty (BHP) je jedním z nejčastějších nezhoubných bujení u mužů. Postihuje přibližně 40 % pánů po padesátém roce věku, po sedmdesátce se týká takřka každého. Na vině jsou hormonální změny provázející stárnutí, které zbytnění prostaty způsobují. Průběh je možné zmírnit medikamenty. Ty ovšem mohou být spojeny s vedlejšími účinky. V pokročilých případech, kdy dochází k retenci moči, se přistupuje k trvalému zavedení cévky do močové trubice a její výměně v pravidelných termínech. Další řešení při výrazném zhoršení kvality života představuje chirurgická operace, častou pooperační komplikací ovšem bývají následné problémy s erekcí.

Problém vyřeší horká pára
Mezi nejmodernější způsoby, jak se zbavit zbytnělé prostaty, patří technologie REZŪM, založená na léčbě za pomoci sterilní teplé páry. Toto řešení je bezbolestné, šetrné a bez rizika ztráty erekce. Nabízí pacientům možnost podstoupit zákrok rychle, ambulantně a pouze v lokální anestezii. Je vhodná pro muže nad padesát let s nezhoubným zbytněním prostaty o velikosti 30 až 80 ml. „Sterilní pára z 0,5 ml vody se aplikuje v přibližně devítisekundových intervalech do takzvané přechodové zóny prostaty. Cílená dávka zasahuje přímo v obstruktivní prostatické tkáni a účinně tak redukuje podstatu benigní hyperplazie prostaty,“ vysvětluje princip technologie REZŪM MUDr. Josef Stolz, MBA, primář pražské urologické kliniky UroKlinikum Praha, která jako druhá v České republice disponuje tímto unikátním přístrojem. Odumřelé buňky tělo časem odstraní zcela přirozenou cestou hojením. Prostata se tak zmenší a dojde k uvolnění tlaku na močovou trubici a tím i k ústupu potíží.

Jak zákrok probíhá?
Zákrok trvá přibližně čtvrt hodiny a lze jej podstoupit ambulantně. „Protože teplota páry nepřekročí 103 °C, nepoškodí okolní tkáně a nedochází tak k vážným vedlejším účinkům jako je poškození sexuální funkce,“ uvádí MUDr. Stolz. Rovněž rekonvalescence probíhá mnohem rychleji než u standardních metod. Rehabilitace v klidovém režimu trvá tři až pět dní, v průměru již za dva týdny od aplikace dochází k výraznému zlepšení příznaků a tím pádem i kvality života. Výhodou je rovněž nízké procento případů k reoperaci, jak ukázala čtyřletá odborná studie – úspěšnost zákroku je až 96 %. Prozatím však výkon není hrazen zdravotní pojišťovnou, pacienti za něj doplácí 59 700 Kč.

Autor: Andrea Vosádková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: