Dnes je 18.04.2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Aktivní senioři a seniorky i během koronaviru

Publikováno: 17.12.20
Počet zobrazení: 635
Autor: Anna Ročková
Jaké činnosti lze provozovat?

Probíhající koronavirová krize a nucená izolace je velkou zkouškou pro celou společnost. Velkým zatěžkávacím testem prochází také senioři a seniorky, kteří patří mezi nejohroženější skupinu populace a kteří byli donuceni v některých případech zcela změnit svůj životní styl. Pokud byli zvyklí na venkovní skupinové aktivity a časté návštěvy, nyní se musí přizpůsobit nové realitě. I v dnešní době však mají spoustu možností, jak se zapojit do společenského života.

Organizace ŽIVOT 90 se již 30 let snaží pomáhat osamělým seniorům a seniorkám, kterých je v České republice více než půl milionu. Před koronavirovou krizí se mohli účastnit řady zajímavých akcí, setkání, přednášek či divadelních představení, což se samozřejmě s příchodem pandemie zkomplikovalo. Řada aktivit se však přesunula do on-line prostoru, čímž se organizace snaží ukázat, že aktivní mohou starší lidé být i v těchto ztížených podmínkách.

Rozvoj jazykových znalostí a paměti
„Nabízíme například on-line jazykové kurzy, do nichž se může přihlásit každý, kdo má zájem o angličtinu, němčinu, polštinu, k dispozici máme výuku pro začátečníky i pokročilé. Senioři a seniorky si tak mohou rozšířit vzdělání a zároveň být v kontaktu s jinými lidmi,“ představuje jednu z aktivit vedoucí Centra aktivního stáří při organizaci ŽIVOT 90 Lucie Rybyšarová. Kromě jazykových kurzů se senioři a seniorky mohou přihlásit do kurzu tréninku paměti, v němž se seznámí s paměťovými technikami a osvojí si způsoby efektivnějšího učení.

„K těmto aktivitám je samozřejmě potřebný počítač a připojení k internetu, s připojením se a přístupem k aplikacím však účastníkům rádi pomohou naši vyškolení odborníci. Ti, kteří nejsou až tak technicky zdatní, se tedy nemusí obávat, že by byli z kurzu vyloučeni,“ říká Lucie Rybyšarová. S tréninkem paměti ale mohou pomoci i křížovky, sudoku a další formy luštění, které rozvíjí mozek.

Pohyb na čerstvém vzduchu
Kromě rozvoje znalostí je však důležité se soustředit i na fyzickou aktivitu, pokud to zdraví seniorů a seniorek dovolí. Ačkoliv je volný pohyb na veřejnosti omezen, přísun čerstvého vzduchu je nezbytný pro zdraví každého z nás. „Jestliže mají senioři a seniorky možnost, měli by se každý den vydat ven na alespoň krátkou procházku, samozřejmě za dodržování všech nezbytných opatření. Pobyt na čerstvém vzduchu ve spojení s mírnou fyzickou aktivitou může totiž mít pro jejich zdraví velmi velký přínos. Dobré je soustředit se i na změnu malých návyků, například vyměnit jízdu výtahem za chůzi po schodech, samozřejmě pokud to zdraví dovolí,“ doporučuje vedoucí Centra aktivního stáří.

Cvičení i z pohodlí domova
Fyzickému pohybu se mohou věnovat i ti, kteří nemají možnost jít ven na procházku. V současné době existuje na internetu mnoho videí a cvičebních programů, které mají často i zdravotní charakter a mohou předcházet nebo ulevit od bolesti, jejich výhodou je, že je lze vykonávat z pohodlí domova. „Někdy stačí vytvořit si cvičební rutinu ve formě protažení, které pomůže tělu s uvolněním, rozprouděním energie a s vyplavením endorfinů, které zajistí dobrou náladu. My jsme například vytvořili seriál Cvičením proti bolesti, který je dostupný na Youtube nebo na DVD a který je dobrým průvodcem pro domácí cvičení,“ říká Lucie Rybyšarová.

Kultura přes počítač
Omezení se dotklo i kulturních akcí, které pro řadu lidí měly velký význam, většina institucí však své akce přenesla do on-line prostoru. Každý tak nyní má možnost virtuálně navštívit například koncert České filharmonie z pohodlí svého domova. „Kulturní akce v on-line podobě mohou pro řadu seniorů a seniorek představovat naopak výhodu. Mohou tak zhlédnout představení divadel a dalších institucí z druhého konce republiky, aniž by se na toto místo museli složitě dopravit. Získají tak náplň dne a kulturní zážitek v jednom,“ komentuje možnosti kulturního vyžití Rybyšarová.

Senior telefon
Každý, kdo se ocitl v tíživé situaci, se kterou si neví rady, se může obrátit na linku důvěry, kterou organizace ŽIVOT 90 provozuje. „Naše linka důvěry Senior telefon je k dispozici nepřetržitě a je bezplatná. Využít ji mohou všichni, kdo mají strach, úzkosti, cítí se osamělí, ale i ti, kteří potřebují informace nebo praktické rady. Linku navíc může využít i ten, kdo se o seniora nebo seniorku stará a potřebuje pomoc nebo poradit v otázkách péče,“ doplňuje Lucie Rybyšarová, vedoucí Centra aktivního stáří při organizaci

Autor: Anna Ročková; foto: internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: