Dnes je 26.04.2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Loutky v nemocnici slaví patnáctiny knihou Můžeme dál?

Publikováno: 29.12.20
Počet zobrazení: 762
Autor: Silvie Marková
Patnáct let klepou členové souboru Loutky v nemocnici na dveře pokojů v nemocnicích, léčebnách a hospicech, aby dětem i seniorům nabídli výlet do světa fantazie, příběhy, slova a úsměvy, které jim pomohou snášet bolest, samotu i odloučení od blízkých.

Můžeme dál? Tak zní otázka, která otvírá loutkařům, hercům a muzikantům dveře pokojů a také se stala titulem knihy, kterou na oslavu svých patnáctin soubor Loutky v nemocnici vydává. Je to malá knížka plná silných příběhů, které členové souboru posbírali cestou za dětmi i dříve narozenými. „Písniček a loutkových představení či improvizací, které jsme za tu dobu přinesli hospitalizovaným dětem i dříve narozeným, je už tolik, že ani nejdou spočítat. Nespočet je i příběhů z nemocnic, stejně jako dětských bolestí a trápení, ale i malých zázraků, kdy se na dětské tváři objeví úsměv a pokojem se rozezní smích. A to samé platí i pro ty, kteří mají kolem svých smějících se očí již spoustu vrásek,” říká duše celého projektu Loutky v nemocnici Marka Míková, herečka, spisovatelka, režisérka, skladatelka a také zpěvačka kapely Zuby Nehty. Vybízí k listování a čtení v nové knize: „Můžeme dál uchovává pár střípků z kaleidoskopu našeho každodenního konání. Kéž je nejen vzpomínkou a povzbuzením, ale i důkazem, že zázraky se dějí…“ Nyní Loutky v nemocni vysílají do světa i videopozdrav z nového představení, které připravili pro děti hospitalizované v nemocnicích a léčebnách pro období adventu a vánočních svátků.

Loutky v nemocnici jsou vlastně jediným divadlem, které v době koronavirových restrikcí může za svými diváky. Je to i díky vstřícnému přístupu nemocnic, léčeben a hospiců, před jejichž obrovským současným nasazením mají společně se všemi spoluobčany členové souboru velký respekt a považují si za čest, že mohou svým dílem pomoci. Navíc si nyní mohou zájemci prostřednictvím internetu a sociálních sítí přehrát doma některé pohádky, písničky nebo krátké loutkové příběhy.

Spolek Loutky v nemocnici se věnuje práci na poli dramaterapie a rozvíjí spektrum aktivit v oblasti psychosociální péče. Již patnáct let se zasazuje o ulehčení pobytu dětí i seniorů v nemocnicích a léčebnách. Loutky dokáží často víc než pilulky – vykouzlit úsměv, zaplašit stesk po domově, pomoci na chvíli zapomenout na bolest a trápení. Ať je Vám 8 nebo i 88, ať se těšíte, že už budete brzo zdraví anebo víte, že se nemáte kam vrátit. Prostřednictvím divadelních představení, her a písniček se snaží pomoci v procesu uzdravování, snaží se otevírat prostor ke hře a komunikaci o prožívané realitě. Každý rok během svých 700 návštěv vykouzlí úsměv desítkám tisíc pacientů v nemocnicích, léčebnách a hospicích po celé republice.

Autor: Silvie Marková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: