Dnes je 29.03.2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Alkohol není jen cirhóza, způsobuje i rakovinu

Publikováno: 11.02.21
Počet zobrazení: 612
Zdroj: ZPMV
O škodlivost alkoholu není pochyb. Snad každý ví, že nadměrné pití s sebou nese řadu zdravotních i sociálních rizik. Málokdo ale zřejmě tuší, že alkohol může vyvolat i onkologická onemocnění.

Karcinogenní účinky alkoholu připomíná při příležitosti nadcházejícího Světového dne boje proti rakovině Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR. Zvýšená konzumace alkoholu totiž může způsobit až devět druhů rakoviny.

Zatímco hrozbu cirhózy jater či poškození mozku si v důsledku dlouhodobé závislosti na alkoholu uvědomuje většina Čechů, o tom, že alkohol způsobuje také rakovinu, se příliš nemluví. Nadměrná konzumace alkoholu přitom může přispět ke vzniku až devíti druhů onkologických onemocnění – rakoviny hltanu, hrtanu, jícnu, jater, tlustého střeva, konečníku, prsu, prostaty nebo slinivky břišní.

Rizikové tři skleničky
Zhoubný nádor však zdaleka nehrozí jen největším konzumentům alkoholu – značně stoupá již při relativně malém množství denně. „V období karantény máme tendenci svůj příjem alkoholu méně kontrolovat. Ke zvýšení rizika vzniku rakoviny přitom dlouhodobě stačí spotřeba okolo pouhých 60 gramů alkoholu, tedy zhruba tři skleničky destilátu denně – to jsou pro srovnání 3 dvoudeci vína nebo 3 velká piva. Lidí, kteří se okolo této hladiny spotřeby, nebo nad ní, pohybují, je v Česku prakticky přes milion,“ varuje adiktolog prof. Michal Miovský z Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice.

Jednou z iniciativ, která se na příliš benevolentní postoj Čechů ke konzumaci alkoholu snaží upozornit, je i Suchej únor. Projekt, jehož hlavním partnerem je právě Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, se veřejnosti snaží přiblížit kromě problematiky závislosti také rizika rakoviny i dalších přidružených onemocnění, která alkohol způsobuje.

ZP MV ČR přichází zároveň s novým seriálem podcastů s názvem Zdraví v kostce. Ten o Suchém únoru je možné si poslechnout na platformě Spotify. ZP MV ČR je první zdravotní pojišťovnou v České republice, která s tímto formátem přichází.

Rakovina bují víc
Počet lidí s onkologickými onemocněními rok od roku stoupá. To potvrzují i aktuální statistiky Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR. Loňské náklady na léčbu klientů ZP MV ČR s některým typem onkologického onemocnění se vyšplhaly na 3,9 miliard korun, což je ve srovnání s rokem 2019 o 1,3 mld. víc. Stoupl i počet klientů ZP MV ČR, kteří loni onemocněli rakovinou – meziročně se zvýšil ze 17 583 v roce 2019 na 19 525 v roce 2020. Převažovaly ženy

Zdroj: ZPMV

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: