Dnes je 25.04.2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

7. duben – Světový den zdraví

Publikováno: 30.03.21
Počet zobrazení: 732
Zdroj: ZPMV
Světový den zdraví připomíná, že nemocem je třeba předcházet. ZP MV ČR loni vyplatila přes 260 milionů korun z Fondu prevence.

Již přes sedmdesát let se 7. dubna, tedy v den založení Světové zdravotnické organizace, slaví Světový den zdraví.1 Jeho cílem je především připomenout si jednu z nejdůležitějších hodnot našeho života. V souvislosti se zdravím jde ruku v ruce i přístup k němu – ochrana a prevence. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR své klienty k péči o zdraví motivuje, jednak širokou škálou příspěvků z Fondu prevence, ale i různými edukativními programy.

Význam zdraví si mnohdy uvědomíme až ve chvíli, kdy onemocníme. A to už někdy bývá pozdě. Právě zdravý člověk totiž může pro ochranu svého zdraví udělat nejvíc. Ne nadarmo nám odborníci neustále připomínají, jak důležitá je zdravá strava, pravidelný pohyb a pozitivní myšlení. Zároveň žijeme v době, kdy medicínský pokrok umožňuje odhalit mnohé nemoci v čase, kdy se ještě nijak neprojevují. Pomocí moderních přístrojů a metod je dokážeme rozpoznat v počáteční fázi, léčba tak může být včasná, a především účinná.

Zdraví v kostce
Za přirozenou součást ochrany našeho zdraví bychom tedy měli považovat i pravidelné preventivní prohlídky, řada z nich je hrazena z veřejného zdravotního pojištění (v.z.p.). „Mnozí lidé na ně bohužel zapomínají nebo ani netuší, že mají na nějakou nárok. Pravidelné kontroly u lékaře ale mají v péči o zdraví obrovský význam. I to je důvod, proč klienti naší pojišťovny, kteří mají aktivovanou e-komunikaci, dostanou připomenutí o preventivní prohlídce,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Důraz na prevenci je jedním z klíčových postojů této pojišťovny, která za tím účelem vytvořila například nový projekt pravidelných podcastů s názvem „Zdraví v kostce.“ „Chceme tím říct, že stejně jako nás každý hod kostky při stolní hře posune dál, měli bychom i my soustavnými, a třeba i drobnými kroky směrovat k lepšímu a zdravějšímu způsobu života,“ vysvětluje Hana Kadečková. Součástí vedení klientů k správnému postoji ke zdraví je i řada zajímavých příspěvků na webu Zdraví jako vášeň a další edukativní programy.

Příspěvky z Fondu prevence
Americké Národní centrum pro prevenci chronických nemocí a podporu zdraví (NCCDPHP) uvádí několik klíčových rozhodnutí, jež pomáhají snížit pravděpodobnost vzniku chronického onemocnění a posléze i zlepšit kvalitu života. Patří mezi ně právě zdravá strava a pravidelný pohyb, dále pak vyhýbání se alkoholu a kouření, zjištění si informací o nemoci svých předků a pravidelné preventivní prohlídky.2 Tyto aktivity pokrývá i Fond prevence Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR, jenž zahrnuje celou škálu podpůrných programů s cílem pomoci předcházet nemocem. „Naši klienti si mohou žádat o finanční příspěvek například na celou řadu sportovních aktivit, speciální diety, podporu odvykání kouření nebo očkování proti infekčním nemocem, která nejsou součástí úhrad z v.z.p. Dále též na preventivní vyšetření onkologických a civilizačních onemocnění nehrazených z v.z.p. – od kontroly mateřských znamének přes vyšetření na osteoporózu až po test okultního krvácení,“ vyjmenovává Hana Kadečková a dodává: „V minulém roce jsme na příspěvcích z Fondu prevence vyplatili přes 260 milionů korun. Zájem ze strany našich pojištěnců o ně každoročně roste, letos jsme se proto rozhodli jej navýšit ještě o dalších 20 milionů.“

Poslední měsíce byly velmi náročné a přinesly velký tlak, vlnu stresu a úzkosti, která se odrazila i na duševním zdraví lidí. Vzhledem k propojenosti duševního a fyzického zdraví proto ZP MV ČR letos doplnila svůj Fond prevence o nový program Podpory duševního zdraví, jehož součástí jsou také příspěvky na klinického logopeda a klinického psychologa. Tyto bonusy je možné navíc čerpat nejen na prezenční, ale i na distanční formy vyšetření a léčby.

Podrobné informace k jednotlivým preventivním programům, jakož i údaje o možnosti čerpání příspěvků, najdou klienti na webových stránkách pojišťovny www.zpmvcr.cz.

Zdroj: ZPMV

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: