Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Léto je tu: Za jaké sporty vám budou klouby děkovat?

Publikováno: 22.07.21
Počet zobrazení: 827
  Autor: Kristyna Dytrychova
Hýbat se a být aktivní prospívá tělu i duši. Některé sporty však zbytečně zatěžují klouby. Dopřejte si letos v létě aktivity, které vás vzpruží, posílí, ale nepoškodí vaše klouby.

Každý sport je zátěží nejen pro svaly a srdce, ale také klouby. Minimálně ty, které nesou naši váhu, tj. klouby v kotnících, kolenou a samozřejmě páteři – zejména její křížové části. Kromě hmotnosti mají vliv na zátěž při sportu, a tedy na to, zda si pohybovou aktivitou spíš neublížíme, další faktory. Například stav nohou (klenba, výrůstky), boty, povrch, na kterém sportujeme… Ale my se chceme hýbat. Zvláště po měsících, které jsme nedobrovolně strávili doma v izolaci.

Tohle vám neublíží
Pokud máte chuť se hýbat, ale zároveň chcete šetřit svoje klouby, odborníci doporučují chůzi. A nejen tak nějakou. Ale chůzi ve vodě. „Chůze je pro člověka nejpřirozenější pohyb. Pokud máte problém s klouby, zvolte chůzi ve vodě, která nadnáší a díky tomu odlehčuje klouby,“ radí lékařka FBLR MUDr. Ivana Húšťová. Chůzí ve vodě spálíte ještě více kalorií, než kdybyste šli krok za krokem na suchu, protože překonávání odporu vody dělá svoje. Navíc se zbytečně nepotíte. Opravdu příjemné.
Pokud voda není po ruce, jen chůze podle ortopedů je pro klouby vždy méně zatěžující než běh. Kdyby mohli, dovolili by běh jen na měkké trávě, kterou si užívají fotbalisté. Ale i při chůzi jsou důležitá vhodná obuv a správné držení těla. Pokud si také vezmete do rukou hole pro nordic walking a používáte je správně, procvičíte si více svalů a pomůžete páteři držet se ve správném úhlu.
„Podobně vhodnou pohybovou aktivitou na léto jako je chůze ve vodě je také plavání,“ dodává lékařka. Klouby nohou při plavání vůbec netrpí. Ale aby netrpěla páteř, je nutné buď správně plavat (ponořit hlavu), nebo plavat častěji kratší úseky a mezitím si udělat přestávku.
Klouby příliš netrpí ani při jízdě na kole. Samozřejmě, pokud to nepřeháníme s počtem kilometrů a na trase nepřekonáme příliš mnoho výškových metrů.

Co škodí kloubům?
S každým otřesem, ke kterému dojde například při nárazu nohy při běhu na asfaltu nebo jiných tvrdých površích, klouby trpí a postupně se poškozují. Proto by se každý, nejen vrcholoví sportovci, měl starat o správnou výživu a „mazání“ svých kloubů. Klouby potřebují mimo jiné kolagen. „Ten si často spojujeme s kosmetickými přípravky a estetickou medicínou. Kolagen je však pro tělo přirozená bílkovina, která má strukturu jemných vláken. Jeho úkolem je zpevňovat, posilovat a regenerovat tkáně. S přibývajícími roky ho ale máme stále méně, což se může promítnout i do zhoršujícího se stavu kloubů,“ vysvětluje MUDr. I. Húšťová.
Kolagen potřebuje celé tělo, nejen klouby. Jak ho našemu tělu dopřát? Existuje v různých formách – jako prášek, kapsle, tablety, nápoje. Poslední výzkumy potvrzují, že nejlépe funguje bioaktivní kolagen v tekuté formě. „Je to proto, že v této formě ho tělo dokáže nejlépe vstřebat, a tedy i co nejlépe využít,“ vysvětluje Katarína Demetriou z kosmeticko-farmaceutické společnosti Pharma MKL. Kromě toho, že kolagen v kapalné formě, jako je Optimal Plus F – PRO, tělo v maximální možné míře využije, je jeho účinek také dlouhodobý a projeví se na zlepšení stavu pokožky, vlasů nebo nehtů. Takže nejen zevnitř, ale i zvenčí.

„Céčko“ jako dobrý přítel
Je prokázáno, že vitamín C pomáhá vstřebávání doplňovaného kolagenu a jeho správnému fungování. Je dobré, pokud máme v létě dostatek čerstvého ovoce a zeleniny bohatých i na „céčko“. Zvláště vhodné je malé bobulové ovoce, červená paprika a brokolice.

Pro zdravé klouby s dostatkem kolagenu by v naší stravě neměli chybět mořské ryby a přiměřené množství červeného masa. Rozhodně stojí za to jíst také sýry a dobrou službu udělá i několik jader vlašských ořechů denně. To vše si dopřejte v průběhu dne a večer si dejte doušek kolagenu. A pokud navíc obsahuje vitamín C, vyhráli jste. Proč? „Protože výzkumy také potvrdili, že kolagen v kapalné formě je nejúčinnější když se užívá večer před spaním a obsah vitaminu C pomáhá jeho vstřebávání,“ uzavírá K. Demetriou z Pharma MKL.

Autor: Kristyna Dytrychova, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: