Dnes je 24.04.2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vaříme po staru až se děti diví!

Publikováno: 13.07.21
Počet zobrazení: 690

kytkaretroMilé babičky a dědečkové, objevila jsem ve své staré knihovně úžasnou kuchařskou knihu z roku 1976, úplně náhodou. Tak jsem si říkala, že bychom mohli oprášit staré jednoduché recepty, které naše vnoučata neznají. Co tak je překvapit?

Tvarohové knedlíky.

Tyto tvarohové knedlíky podáváme jako samostatný pokrm. Můžeme je sypat osmaženou strouhankou nebo nastrouhaným sýrem a poléváme me je rozpuštěným máslem. Můžeme přidat dušenou zeleninu nebo je podávat se zeleninovým salátem. Menší podáváme jako moučník.

Jak na to?

Ingredience: 1 vejce. 250 g měkkého tvarohu, 1 lžíce másla, špetka soli. Citrónová kůra. 1 vrchovatá lžíce hrubé mouky, podle potřeby 3–4 vrchovaté lžíce strouhanky. Na polití 2 lžíce másla, ba posypání 1 lžíce cukru a ovocná šťáva.

Postup_ Vejce utřeme s tvarohem, máslem a solí, přidáme citrónovou kůru, hrubou mouku a podle potřeby strouhanku. Tvoříme malé knedlíčky, velké jako švestkové. Vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme pět až sedm minut. Po ocezeni je posypeme cukrem a poléváme máslem nebo ovocnou šťávou. Můžeme j e podávat s kompotem nebo s ovocným salátem.

Velký koláč na plech.

Ingredience: 100 g čerstvého másla, 2 žloutky, 2 lžíce cukru, špetka tlučeného květu, citronová kůra, špetka soli, ¼ l mléka nebo sladké smetany, 500 g hladké mouky, 30 g droždí, 1 bílek na potření.

Postup:

Máslo utřeme se žloutky a cukrem do pěny, přidáme muškátový květ, nastrouhanou citronovou kůru a sůl.

Zvlášť necháme vykynout ve dvou lžících mléka, trocha cukru a mouky a rozdrobené droždí. Kvásek přidáme k utřenému tuku, zamícháme s moukou a se zbylým mlékem. Pak koláč rozprostřeme na dobře vymaštěný a moukou posypaný plech. Tvarohovou nádivku posypeme rozinkami, na povidlový koláč děláme žmolenku.

Piškotová omeleta.

To je velmi oblíbené jídlo a patří k rychlým moučníkům. Je dobré ji péct v troubě, protože se dobře propéká. Na pečení volíme tlustostěnnou pánev bez držadla. Omeleta je lehčí, pokud našleháme žloutky se lžící horké vody neb lžičkou sladké smetany. Musíte správně našlehat sníh a lehce ho vbalit do žloutků.

Ingredience: 2 vejce, 2 vrchovaté lžíce práškového cukru, 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky. 1 lžíce čerstvého másla a trochu zavařeniny.

Postup:

¨ˇŽloutky třeme s větší části cukru do pěny, paka zabalujeme do těsta našlehaný sníh s trochou cukru a nakonec mícháme mouku. Omeletu můžeme naplnit rozmačkaným oslazeným ovocem, nebo ji podáváme s kompotem.

Pomazánky

Pomazánka zvaná rozhuda.

Ingredience: a postup.

1 lžíce másla, sůl, 250 g měkkého tvarohu, 2 lžíce sladké nebo kysané smetany. Pažitka či kopr nebo petrželka. Máslo utřeme ze solí a s tvarohem, zředíme a zjemníme s trochou smetany nebo mléka a okořeníme rozsekanými bylinkami nebo natěmi.

Vaječná míchaná pomazánka:

Ingredience: postup

50 g šunky nebo salám u, 1 okurka, 1 lžíce másla, 1 lžička hořcice1/2 menší cibule, petrželka, 2 natvrdo uvařená vejce. Šunku nebo salám a okurku rozsekáme nadrobno a utřeme s máslem, hořčicí, jemně rozsekanou cibulí a petrželkou. Nakonec vmícháme uvařená a nadrobno rozsekaná vejce.

Zdroj: Kuchařský slabikář pro mladé hospodyně. Joza Břízová/Maryna Klimentová.

Dobrou chuť

Autorka: Irena Novotná.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: