Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Těsta pro plněné ovocné knedlíčky a jiná. Díl 1

Publikováno: 4.08.21
Počet zobrazení: 861

kytkaretroMilé babičky a dědečkové, dnes vám asi udělám radost, protože si připomeneme recepty na těsta pro ovocné knedlíky a jiné možnosti, které jsme možná znali z dětství a už zapomněli. Jsou jednoduchá, a přesto díky Vaší představivosti a chuti můžete připravit vynikající jídlo v docela krátké době.

Snažíme se vařit jídla, která nezatěžují organismus, pokud se strávník rád nepřejídá, a hlavně se připravují krátkou dobu a pro jejich jednoduchost ho zvládnou všichni, kdo se chystají připravit svým blízkým nebo přátelům pohoštění. A nožná, že jednou si vaše děti vzpomenou na tato jídla a budou pátrat po tom, jak se to dělá, protože čas plyne a nese s sebou stále jiné požadavky na stravování. Pokud jsou mezi Vámi lidé milující tradice nejen v módě, v zábavě či pěkných knihách, jistě za sebou zanecháte nějaké památky, čím jste žili a mezi ostatními i recepty, jak jste jedli v sešitech, stolovali a co považujete za zdravé jídlo.

Zkrátka, dědí se všechno i do dob, které mění možnosti a lidé se vracejí k minulosti ve svých zvycích, které považují za ty dobré a účinné pro šťastný život. A jiný než šťastný ani být nemůže a ten spočívá v řádech každé generace. Já vzpomínám na babiččiny koláče s jemnou vůní jemně nastrouhané citronové kůry, a protože babička používala koření, dělala jednoduchá těsta, bohaté náplně a výborné posypky navrch a myslí, že si je sama promýšlela, protože ji bavilo vařit a dům mých prarodičů byl provoněn a prosluněn a já mám někdy o tom sny. A o to patrně jde v generačních rodinách, které na sebe působí a současně i na potomstvo.

Několik receptů, které jsem pro vás vybrala z knihy od paní Libuše Valachové Ovocné knedlíky a dezerty.

Těsta pro plněné ovocné knedlíčky.

1. Tvarohové těsto.

450 g měkkého tvarohu, 2O dkg másla. 180 h hrubé mouky, 50 g moučkové cukru. 2 menší vejce a sůl.

V misce rozmícháme tvaroh, změklé máslo. Cukr, vejce a sůl a přidáme prosátou mouku, zamícháme, Přeložíme na vál a vypracujeme těsto.

2. Tvarohové těsto.

150 g. Měkkého tvarohu, 40 g másla, 1 vejce, 1 žloutek, 1,5 dl mléka, asi 250 g hrubé mouky, sůl. Změklé máslo utřeme se špetkou soli, přidáme tvaroh, vejce, žloutek, část mléka a promícháme. Po spojení surovin přidáme prosátou mouku, zbytek mléka a vypracujeme vláčné těsto.

3. Odpalované těsto.

¼ l mléka, 350 g hrubé mouky, 20 g. tuku Heru nebo máslo. 1 vejce. Sůl. Hrubá mouka na vyvážení.

Do vařícího mléka přidáme tuk a sůl, tenkým praménkem vsypeme mouku. a za stálého míchání odpalujeme, až se těsto nelepí na dno a stěny nádoby. Do částečně vychladlého těsta vmícháme vejce.

4. Rychlé bramborové těsto.

350 g směsi pro bramborové knedlíky, 3,5 dcl vody, 1 vejce.

V misce smícháme směs pro bramborové knedlíky, vodu a rozšlehané vejce necháme nabobtnat. Na vále vypracujeme těsto a hned připravíme knedlíky.

5. Krupicové těsto.

6 dl mléka, 150 g krupice, 50 g hrubé mouky, sůl, 1 vejce.

Do vařícího osoleného mléka vsypeme tenkým praménkem krupici a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Po ochladnutí vmícháme mouku a vejce a na vále vypracujeme tuhé těsto.

Pak už je to Vás, čím knedlíky naplníte. Já si pamatuji, že babička dávala do takových těst rybíz a nejlepší černý, pokud je k dosažení, nebo jablka z kompotu, švestky a meruňky a cokoliv bylo po ruce.

Tato jednoduchá těsta můžete obohatit dalšími ingrediencemi na posypku a servírovat.

Autorka: Irena Novotná

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: