Dnes je 28.03.2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Poznejte zámky XI. – soutěž ukončena

Publikováno: 28.09.09
Počet zobrazení: 3144


      Ve spolupráci se společností Top Moravia a.s. jsme pro Vás připravili soutěž o aviváž pro voňavé a svěží prádlo. Poznejte zámky podle obrázku a popisu, pošlete nám Vaši odpověď přes formulář a vyhrajte litr aviváže zdarma.
Správné odpovědi jsou: Svojšice a Velké Hoštice.Výhercem se stává paní Eva V. z Čelákovic.

Jak soutěžit?
Odesláním formuláře se správnými odpověďmi spolu s Vaším jménem a e-mailem nebo telefonem se zařazujete do slosování o ceny. Vyhrát může 1 výherce.

Podmínky:
* Soutěž začíná zobrazením těchto podmínek (28. 9. 2009) a ukončení soutěže, tj. přijetí posledního e-mailu s odpovědí bude dne 12. 10. 2009 v 08:00.
* Soutěž je časově omezena, ale na rychlosti a pořadí nezáleží.
* Na jednoho soutěžícího je povolen jeden odpovědní e-mail. Při zjištění duplicit bude uživatel automaticky vyřazen.

Odpovědi:

Zámek na prvním obrázku se nachází ve městě:
Vaše odpověď:
Zámek na druhém obrázku se nachází ve městě:
Vaše odpověď:
Vaše jméno:
Váš email:
*
Vaše adresa:
Váš telefon:
Anti-spamové opatření – spočítejte: 1,5+1,5=
*
(*) povinné položky

ZÁMKY

Velký pozdně barokní jednopatrový a částečně dvoupatrový čtyřkřídlý zámek nalezneme ve Středočeském kraji.
Na jeho místě stávala gotická tvrz, poprvé zmiňovaná roku 1427, patřící Mikuláši ze Zásmuk. v 15. století byli jejími majiteli např. Pavel Sekretář z Kostelce a Jindřich Amcha z Borovnice. Na konci 16. století se stali majiteli Valdštejnové. Roku 1606 prodal tvrz a panství Adam mladší z Valdštejna Karlu Mrackému z Dubé, jemuž ovšem bylo obé roku 1622 zkonfiskováno za účast na stavovském povstání v letech 1618-1620. Ještě v témže roce 1622 prodala královská komora panství Václavu Kinskému z Vchynic, ale již dva roky nato je získal Karel Eusebius Mracký z Dubé. Roku 1626 byly tvrz i vesnice u ní vydrancovány několikrát vojsky obou stran. To vedlo ke zkáze tvrze a tak roku 1638 ji Mracký prodal Anně Kamile z Enckenvoirtu. Nová majitelka nechala tvrz strhnout a na jejím místě začala stavět jednopatrový raně barokní zámek, ale ještě před dokončením stavby zámek prodala Michalu Oswaldovi hraběti z Thunu, který zámek dokončil. Během následujících sto let se vystřídalo několik majitelů, až zámek koupil roku 1738 od Johanna z Kaisersteinu Michael Johann hrabě Althann. v roce 1751 za nového majitele zámek vyhořel a v letech 1755-1758 byl opraven a přestavěn. Při přestavbě byla nároží zvýšena o jedno patro, takže se změnila v nárožní věže. v zámku byla také zřízena kaple. Fasády zámku byly bohatě rozčleněny římsami, pilastry a nadokenními frontony a kolem zámku byla zřízena zahrada a park. Těmito úpravami získal zámek rokokový vzhled.
Althannům zámek patřil až do roku 1923, kdy jej Michael Karel hrabě Althann přenechal Řádu anglických panen, které se zabývaly charitativní činností. Dnes je v zámku umístěn Ústav sociální péče a je nepřístupný.

************

Pěkný pozdně barokní dvoupatrový a částečně jednopatrový zámek nalezneme v malém městě v Moravskoslezském kraji.
Mezi lety 1450-1559 vlastnili okolní panství Šlevičtí z Kravař a snad již za nich stál na místě dnešního zámku renesanční zámek, o jehož podobě nic nevíme.
Roku 1754 se stal majitelem panství Ignác Dominik hrabě Chorynský z Ledské, který nechal na místě čerstvě vyhořelého renesančního zámku postavit pozdně barokní dvoupatrový zámek. Celá fasáda průčelí je zaplněna složitým rokokovým dekorem a stavbu kryje vysoká mansardová střecha s šestibokou věžičkou. Za hraběte Ignáce Dominika Chorynského se zámek stal důležitým střediskem slezského kulturního a společenského života. v letech 1768-1778 se tu konala častá divadelní představení, hudební akademie a taneční reduty, při nichž se uplatňovala zdejší stálá zámecká kapela, což zdaleka nebylo běžné ani v bohatších rodech.
Roku 1792 přešlo panství dědictvím na rod hrabat Sprinzenstein, kterým zámek patřil až do jeho zestátnění v roce 1945. Počátkem 19. století byl založen u zámku rozsáhlý park a kolem roku 1840 bylo k zámku přistavěno zadní jednopatrové křídlo. Dnes zámek slouží jako škola a kulturní centrum města.

Losování výherců:
Všechny přijaté správné odpovědi budou zařazeny do losování, které proběhne po ukončení soutěže. Výherci budou ihned kontaktováni na základě uvedeného telefonního čísla nebo e-mailu a požádáni o sdělení korespondenční adresy, kam jim bude výhra zaslána.

Další podmínky:
- V případě zjištění duplicitních odpovědí nebo nepravdivých údajů (v rozporu se skutečností) si provozovatel vyhrazuje právo na nepřiznání výhry takovémuto uživateli a na úplné zrušení všech duplicitních odpovědí.
- Veškerá data získaná od uživatele jsou považována za jeho osobní a vztahuje se na ně ochrana podle zákona č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů. Pořadatel se zavazuje, že osobní údaje uživatelů nebudou předávány žádné třetí osobě. Výjimku tvoří pouze data výherců, která mohou být uveřejněna na stránkách Třetí věk ve formátu „Jméno – Město“).
- Výhry jsou zasílány pouze v rámci území ČR a to na adresy výherců sdělených při telefonickém kontaktu. V případě, že se výhra vrátí odesílateli z důvodu nevyzvednutí výhercem, bude po dobu 1 týdne připravena k osobnímu vyzvednutí v sídle pořadatele. Pokud výhra nebude ani v této lhůtě vyzvednuta, propadá pořadateli.
- Pořadatel si vyhrazuje právo na změnu pravidel soutěže kdykoliv v jejím průběhu.
- Výhry jsou právně nevymahatelné.
- Pořadatel neposkytuje záruku nepřetržité funkčnosti, bezchybného provozu a zabezpečení portálu.
- Pořadatel neodpovídá za jakoukoliv škodu, která byla nebo mohla být uživateli způsobena v souvislosti s jeho používáním nebo využíváním portálu Třetí Věk.
- Tato pravidla jsou vytvořena v souladu s platnými zákony a dalšími právními předpisy České republiky a jsou závazná pro obě strany. Uživatel portálu svým dobrovolným vstoupením do soutěže potvrzuje, že byl s nimi prokazatelným způsobem seznámen a zavazuje se podle nich řídit.

Autorem testu je Mgr. Vladimír Ševčík.