Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jarní únava

Publikováno: 20.03.07
Počet zobrazení: 3564

Diagnóza jarní únava neexistuje a přesto všichni dobře víme, oč se jedná. Jak vypadá člověk 21. století v polovině měsíce března? Jeho tělo je pravděpodobně oslabeno prodělanou chřipkou, v lepším případě jen rýmou, kašlem, nachlazením, na rtech ještě stopy oparů, pleť barvy hašeného vápna, nálada pod psa a ta únava, která brání jakékoli aktivitě. Většina lidí, děti nevyjímaje, jarní únavu pociťuje. Záleží na individualitě člověka, jak se s ní dokáže vyrovnat. Ženy trpí jarní únavou čtyřikrát častěji než muži, zvlášť odolní jedinci ji nikdy nezažijí.

Co je příčinou a jak na ni
Příčinou je bezesporu dlouhodobá absence přirozeného tepla a slunce. Člověk reaguje na světlo velmi citlivě. Pokud se zkrátí doba slunečního svitu, mohou se u někoho objevit sezónní deprese.
Při vývoji jarní únavy hraje velkou roli hormon melatonin. Tvoří se ve tmě a podílí se na regulaci spánku. V zimním období s dlouhými nocemi se melatonin tvoří ve zvýšené míře – to může způsobit, že se ani během dne necítíme ve formě. Když se dny začínají prodlužovat, vzrůstá tvorba serotoninu, který začne dodávat pocit svěžesti. Časnější východ slunce může mít však také za následek předčasné probuzení a pocit nevyspalosti.
Když se konečně začne den prodlužovat a světla začne přibývat, lidské tělo zareaguje zvýšenou spotřebou vitamínů. Typický je nedostatek vitamínů (hypovitaminóza) způsobený jednostrannou zimní stravou. Nedostatek i ostatních látek v těle může být způsoben i prodělaným infekčním onemocněním. Z uvedeného vyplývá že je třeba se postavit čelem čtyřem soupeřům: špatné náladě, nedostatku slunce, nedostatku vitamínů a vyčerpanosti. Na škodu není ani postarat se o posílení obranyschopnosti organismu.

Jarní únavu lze zvládnou bez asistence našeho zdravotnictví, ale platí zásada nepodceňovat. Pokud trvá nepříznivý zdravotní stav delší dobu, může se jednat o počínající vážné onemocnění, nebo o chronický únavový syndrom. Pak je samozřejmě nutné vyhledat lékaře. My ale budeme předpokládat, že nás přepadla klasická jarní únava a protože víme jak na ni, brzy se s vypořádáme, nebo ještě lépe jí předejdeme.

Boj se špatnou náladou
Proti špatné náladě bojujme aktivitou – sportem v přírodě, doma knihou, pletením, návštěvou divadla, kina nebo přátel. Zásadně by se mělo jednat o činnosti, které nám přinášejí radost. Jarní úklid tedy raději vynecháme, nebo odložíme na dobu, kdy se budeme cítit lépe. Proti jarní únavě působí i zvýšená aktivita sexuální. Činorodost by na druhé straně měla být vyvážena dostatečným odpočinkem a spánkem. Obě činnosti by měly být v rovnováze. Nemělo by docházet k tomu, že spánkem aktivitu zcela nahradíme.

Boj s nedostatkem vitaminů
Rozhodující vliv na překonání jarní únavy má vitamín C. Není to tak dávno, a kdy jeho jediným zdrojem byl citron a Vitacit. Čerstvá zelenina a ovoce je dnes k dostání v zimě bez front a hlavně, trh nabízí také celou škálu vitaminových přípravků. Deficit vitamínů je proto zbytečný. Nejen v lékárnách, ale i v supermarketech, drogeriích i v prodejnách zdravé výživy jsou ke koupi přípravky s obsahem vitamínů. Není v našich silách uvádět názvy všech, proto jen několik stručných rad. Pokud to myslíte s vitamíny vážně, kupujte raději ty přípravky, které jsou registrovány jako lék. Tyto výrobky procházejí náročnými testy a výrobce zaručuje, že uvedené množství je v přípravku opravdu obsaženo a to ve vynikající kvalitě. U přípravků, které mají pouze HEM (schváleno Hlavním hygienikem ČR), byla testována pouze jejich neškodnost, nikoli obsah jednotlivých složek.
Multivitamínové preparáty mají tu výhodu, že v jedné tabletě zpravidla dostáváme jednu denní dávku vitamínů s stopových prvků, které jsou pro nás stejně tak důležité, jako vitamíny. Navíc farmaceutické firmy ví, které složky chybí lidem v té či oné zemi a snaží se své přípravky tomuto stavu přizpůsobit. Multivitaminy určené speciálně pro českou populaci obsahují navíc jód, selen, kyselinu listovou a vápník. Vitamíny jsou často vyráběny v šumivé formě. Kromě chutného nápoje dostaneme do těla i tolik potřebné tekutiny.

Boj s nedostatkem slunce
Stačí víkend na horách, v lepší případě několik dní dovolené s dostatečným pohybem na čerstvém vzduchu. Neškodí ani několik návštěv solária, masáž, sauna. A pokud potkáte kouzelného dědečka, který vám bude ochoten splnit přání, přejte si nejméně týden u moře.

Jak předcházet jarní únavě?
- Pijme více tekutin, omezme pití alkoholu, vhodné jsou třeba zelené čaje a minerální vody.
- Dbejme na to, aby byl náš jídelníček pestrý, zařaďme více čerstvé zeleniny a ovoce.
- Důležitý je zvláště dostatek vitaminu C – jeho zvýšený přísun často dělá divy. Mezi nejbohatší zdroje tohoto vitaminu patří papriky (obzvláště červené), kiwi, acerola či citrusy.

PRAKTICKÉ TIPY:
Relativně levným a každému dostupným očišťujícím prostředkem je jablko. Pro očistu zvolíme jablkovou dietu. Po tři dny jíme pouze jablka/ u kupovaných oloupeme slupku kvůli chemickému ošetření /. Denně sníme 1,5kg a k nim vypijeme 2 l čisté vody. Tento postup nás zbaví toxinů a hned se budeme cítit lépe.

Mezi další výborný prostředek patří tato ZELENÁ VITAMÍNOVÁ BOMBA: dvě hrsti mladých výhonků kopřivy a pampelišky buď odšťavníme v odšťavňovači nebo rozmixujeme v 0,5l vody, necháme 4 hodiny odstát pak přecedíme přes plastové sítko a vypijeme.
Tento postup opakujeme 7 dní. Tato kůra čistí krev, střeva a je výborná pro doplnění minerálů, hlavně železa. V kuchyni můžeme začít třeba s pažitkou, řeřichou, špičky kopřiv a kořínky pampelišky, které přidáváme do polévek a salátů.

Boj s únavou
Konzumováním pouze bílé mouky, knedlíků, zákusků tedy sladkostí vůbec se jeho množství v organismu dramaticky snižuje. Je nutno ho doplňovat například sníst denně dva banány. Pro vstřebávání hořčíku je důležitý i vápník / čočka, mák / a vit.B / droždí /.
Když zařadíme do jídelníčku tmavé pečivo, cereálie, hodně ovoce a zeleniny, luštěnin a omezíme konzumaci masa, mléka, cukru a uzenin, uděláme pro svůj organismus záslužný čin.
K osvěžení unaveného těla i mysli poslouží ovocné čaje, lze doporučit například čaj šípkový, nebo šípek kombinovaný s ibiškem, čaj zelený nebo čaj maté.

Posílení obranyschopnosti organismu
Ženšenový, eleuterokokový a maralí kořen také posilují obranyschopnost organismu. Stejné působení můžeme očekávat i od pupalky (PUPALKA DVOULETÁ) či echinacey (MULTI-VITAMIN S ECHINACEOU) a potravinového koncentrátu juwim (PREVANTAN, JUWÍK).
Juwim obsahuje aminokyseliny, lipidy, proteiny, železo v přírodní formě, minerální soli a polynukleotidy. Zlepšuje paměť, pohyblivost, psychickou vyrovnanost, snižuje únavu, zvyšuje fyzickou i duševní výkonnost. Zlepšuje průběh a snižuje frekvenci alergií a běžných onemocnění – chřipky, angíny, rýmy apod.

Zdroj: Internet: Ordinace.cz – autor: Hana Šindelářová, Přítelkyně.cz – autor: Simona Grygárková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: