Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Jak fungujete s inkontinencí? Dá se vůbec...

Práce zobrazit diskusi

Dobrý den, hledám práci v okrese Příbram,...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Rád bych si dopisoval s někým, kdo by měl...

Zeptejte se lékaře – otázky a odpovědi

Publikováno: 17.02.06
Počet zobrazení: 92071

Na Vaše dotazy odpovídá paní MUDr. Jitka Debefová. Pro zobrazení otázek a odpovědí, prosím, klikněte na článek.
Pro hledání Vaší otázky a odpovědi použijte současný stisk klávesy Ctrl a klávesy písmena f a do vyhledávacího políčka napište nějaké slovo nebo část věty z Vaší otázky, pokud je text správný, měl by se Vám v článku zvýraznit.

Dotaz:
Dobrý den, můžete mi prosím objasnit můj nález z MR: pokročilá osteochondrosa L5-S1 se spondylosou.Disk zaniká, obratle na sebe přímo nasedají. Subchondrálně degerativní změny s tukovou degenerací a částečně edémem – MODIc II a I. Dorsálně prominují zobákovité osteofyty velikosti až 5-6mm, které více prominují paramediálně a foraminálně doleva, kde se osteofyt dostává do kontaktu s L5 1.sin.
V durálním vaku vzhledem k primárně dostatečně širokému spinálnímu kanálu bez významnější imprese kořenů.Chondrosy disků L5 až L2, lehké cirkulární protruse, dorsálně prominují méně jak 2mm. Bez imprese kořenů, v durálním vaku nebo foraminech.Spinální kanál měří v AP 17mm, míšní konus končí v úrovni L1, zachycená část míchy je bez signálových změn. Kořeny cauda equina jsou volné.Sinistroskoliosa L páteře.Arthrosa facet kloubů L3 až S1 na levé straně.V úrovni S3 dvě Tarlov cysty na pravé i levé straně, velikost 17 a 15 mm.
Pomohly by mi nějaké produkty, které vyživují a obnovují chrupavky stabilizovat degerativní změny ? Děkuji za odpověď.Hezký den přeje Nováková.
Odpověď:
Dobrý den, disk zaniká – to je mimo jiné i ona osteochondrosa – rozvláknění chrupavky disku, tím pádem se třou těla obratlová jedno o druhé a vznikají osteofyty – kostěné výrůstky,které se snaží se navzájem spojit a znemožnit tak pohyb v bolestivém segmentu.Upřímně řečeno,až ty osteofyty srostou,uleví se vám.

Dotaz:
DOBRY DEN,CHTELA BYCH SE ZEPTAT JESTLI PŘI ONEMOCNĚNI ARTROZOU,DNOU A ASTMATEM MAM NAROK NA SCHVALENI ČASTEČNEHO INVALIDNIHO DUCHODU.
Odpověď:
Dobrý den, opravdu Vám nemohu odpovědět přesně, záleží to na tíži jednotlivých onemocnění, jaké máte postižení pohybu atd. Jednoduše si požádejte o přiznání invalid. důchodu, lékař to s Vámi sepíše a OSSZ pak rozhodne podle tabulek, jestli splňujete kriteria k jeho uznání.

Dotaz:
Prosim o radu chronicka bolest dolni koncetiny hlavne v klidu, bolest je trvala u vnitrni strany stehna nejlepe bolest k lokalizovani. bolest jiz trva 10 let,rentgen nic neukazuje, bolesti zad zadne, vystrelky zadne, bylo pouzito et,vetsi impulzi bolest az krecovita,po ukonceni smyrneni bolesti. napad na kozni nerv, mluva doktora od rehabilitace smirit se s bolesti.zkouska homeopatika ucinek zdanlivy, po case nefunkcni.
Odpověď:
Dobrý den, opravdu také nedovedu ani odhadnout, co by Vám mohlo způsobovat takové potíže. Předpokládám, že byl i Rtg kyčlí , spony kosti stydké a kostrče, jinak doporučuji provést.
Vyšetření nervů existují a jsou velice přesné, jmenuje se to elektromyografie, zkráceně EMG. Může odeslat kterýkoliv neurolog, i prakt.lékař. Někdy bohužel, zvláště po tak dlouhých letech nezbývá nic jiného, než tišící léky a trpělivost. Snad to nebude Váš případ.

Dotaz:
Dobry den, zajimalo by me jaky vliv muze mit parkinsonova nemoc na pismo respektive na podpis pacienta s touto chorobou?? Je mozne, ze lecena osoba se jednou muze podepsat jako male dite – velkym a uhlednym pismem, potom se podepise roztrepane a jako treti druh pouzije stejne pismo ktere mela drive pred touto chorobou???
Odpověď:
Dobrý postřeh! Parkinson má jako jeden z příznaků právě změny písma, v učebnicích se popisuje zvláště drobné písmo, nebo písmo roztřesené a neurovnané. Ono asi záleží na momentálním stavu pacienta, když nemá třes a cítí se dobře, bude písmo asi úhlednější, než v období zhoršení. Něco jako vzorový podpis nelze absolutně očekávat.

Dotaz:
Dobrý den, mám dotaz. Je mi 39 let a niž asi 4 roky trpím bolestmi krční páteře. Obvodní lékařka mě posílala pořád jen na rehabilitace až když se bolesti dostali do fáze, kdy se dali jen těžko vydržet, poslala mě na neurolog. vyšetření. Tam jsem absolvovala rentgen. Když jsem se ptala p.doktorky co mi vlastně je, řekla, že se to na rengenu moc nepozná a že musím na mag. rezonanci na kterou čekám. Chtěla jsem alespoň vědět, co mi vlasně je a dozvěděla jsem se, že je to něco s plotýnkou. V nálezu mám : osteochondroza plot.C5/6 s ventr.osteofyty. Zůžené foramen C5 vpravo. Chodila jsem na obstřiky, dostala jsem 5xinfuze a brala léky, ale vše bez výsledně. Nic bližšího o tom nevím, tak jsem chtěla poprosit o radu nebo vysvětlení.Děkuji předem
Odpověď:
Dle nálezu máte opotřebovanou a nerovnou chrupavku na meziobrt. ploténce a výrůstky, které dráždí nervy vystupující z krční pateře v obl.C 5. Bohužel je to onemocnění ,které se nedá přeléčit jako angína, je to vlastně jako začít nový život – život s nemocí, plný příkazů, omezení, cvičení a bolesti. Ta se, doufám, časem zmírní, ale
vždy na i budete muset myslet. I u Vás bych doporučovala nějaké léky z antidepresiv, zvláště krční pateř je
jakýmsi indikátorem života ve stresu. Možná se mýlím, samozřejmě Vás neznám, to jen tak ze zkušenosti.

Dotaz:
Dobrý den, je mi 81 let a ráda bych zkusila cvičení pilates. Moje pohyblivost je silně zmenšena osteoporózou pravého kolene (vbočené dovnitř), lékař mi operaci vzhledem k věku nedoporučuje. Myslíte, že by toto cvičení bylo pro mne vhodné? Dále prosím o tip, pokud víte, kde je toto cvičení pro seniory v Brně.
Odpověď:
Dobrý den, je neuvěřitelné, co čtu! Nepřeklepla jste se? Fakt 81?? ste úžasná, že máte takový elán do života. Pilates se cvičí na několika místech v Brně, ale obávám se, že by to pro Vás bylo obtížné se tam dopravit, rozbité chodníky, Vaše koleno. Ale určitě někde ve Vašem okolí funguje Domácí péče – sestřičky, které chodí se seniory cvičit. Domluvte se s vaším praktickým lékařem, zda by to pro Vás byl schopen zařídit. Rozcvičíte se doma a příští rok hurá na kurzy břišního tance!! Přeji mnoho úspěchů, máte můj obdiv.

Dotaz:
Dobrý den, je mi 69 let a kromě lehké cukrovky jsem docela zdráv. Již 10 dní mám prasklou cévku v levém oku. Krev je od koutku až po duhovku zdá se, že krev téměř vůbec nemizí. Je normální, že krev v oku zůstavá takto dlouho?Moc děkuji za odpověď.
Odpověď:
Jestliže praskne žilka v oku, trvá to opravdu 2-3 týdny, podle toho, jak vysoká je vrstva krve, vylité pod spojivku. Ta se po částech odbourává a vstřebává, tak jako pod kůží, v oku to ale vypadá hrozivěji.

Dotaz:
dobry den preji, chtel bych se zeptat na ruzove chomacky kuze delaji se mi na hyzdich pod varlaty, poradila byste mi prosim co s tim muzu delat a proc to tam roste?
Odpověď:
Dobrý den, pravděpodobně jde o kondylomata, onemocnění infekčního charakteru, něco jako virové bradavice. Odstraňují se malým chirurgickým zákrokem.

Dotaz:
Dobrý den. Prosím o vysvětlení pojmu „těžká spondylosa Th páteře“ a co mohu udělat pro zlepšení?
Odpověď:
Spondyloza znamená výrůstky na obratlech, které jsou u Vás zřejmě velké. Tyto výrůstky se časem mají tendenci spojovat a bránit tak hybnosti páteře. Pro zlepšení dpondylozy tudíž už neuděláte nic, ale do budoucna můžete zabránit znehybnění část pateře. Je pro Vás důležité celoživotní rehabilitační cvičení, šetření páteře od nadměrné zátěže a chladu.

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko,potřebovala bych se prosím poradit,jak mám vyřešit svůj problém.Jsem po operacích páteře,mám chronické bolesti,přes centrum bolesti mám nastavenou analgetickou léčbu+neurol,občas se můj zdrav.stav zhorší i přes užívání léků,mám silné bolesti,ale mám pocit,že lékaři mi moje potíže nevěří,nechcou mi od bolestí moc nijak dál pomoci,že už zavedenou terapii mám,ale někdy mě ta bolest velmi unavuje
a jsem potom i psychicky rozhozena,že mi nikdo od bolesti nepomůže,že si vymýšlím.Vím,že každý vnímá bolest jinak,že hraje i psychika,ale já si nejsem vědoma,že bych měla nějaké psychické trápení nebo něco,co by mě tížilo,nebo musela nějaký problém řešit.Můj život je normální,s běžnýma starostma,ale nic nenormálního.Jak by se tato situace prosím dala vyřešit.Užívám Oxycontin,tramal dpp.,novalgin dpp.,neurol.Dá se to nějak vyřešit? děkuji za odpověď Trávníčková
Odpověď:
Oxycontin je derivát opia, tramal je lék velmi podobný a působí na těch stějných místech, jako Oxycontin. Novalgin je sice nenávykové, ale přesto analgetikum, tedy již třetí lék proti bolesti. Neurol je lék určený rovněž jen k dočasnému nebo občasnému užívání.
Protože že Vás bolest unavuje a obtěžuje, zákonitě po čase dojde i k ovlivnění psychiky, aniž by člověk musel mít ještě nějaké další starosti. Někdy dokonce vznikají deprese bez jakékoliv zjevné příčiny, často paradoxně v době, kdy se člověku daří dobře. Jsou to prostě chemické látky v mozku, které se vyčerpají a musí se pak dodávat zvenčí. Radila bych Vám abyste navštívila v tomto smyslu psychiatra, aniž byste měla nějakou psychickou nemoc. Vhodné je i léčení psychotherapií. Existují léky, které Vám dodají sílu zvládat bolest, nebude se Vám zdát tento stav tak zatěžující.

Dotaz:
Chtěla bych se zeptat dost často mě bolí žaludek.V poslední době beru každý den Nemisil na klouby ,Mám i leky na tlak a srdce Co mohu užívat na bolesti děkuji
Odpověď:
Pokud Vás bolí koleno i žaludek, je to těžké. Nimesil je jedním z léků, který se na žaludek snáší poměrně dobře, ale existují i léky jiné, jen od bolesti jako je např. Tramal, Tramabene, které žaludek nedráždí.
Také se občas používá k např. Vašemu Nimesilu ještě tobolka k ochraně žaludku – Helicid, Ortanol. Zeptejte se lékaře, zná Vás i Vaše potíže lépe než já. Zdravím

Dotaz:
Dobrý den Mám dotaz,mam v koleně altrozu 2 stupně a stale to bolí dostavam injek, a vyndali mi vodu.nevim čím mám koleno mazat,Měla jsem nachlazení,a přičítám to tomu že se mi rozhodili klouby děkuji Jaká rehabilitace by mi trochu pomohla je mi 64 let. děkuji Vaclavkova
Odpověď:
Při viroze se opravdu může přidat zánět kloubů, jak se stalo Vám. Na koleno Vám udělá dobře např. Voltaren emulgel, Dolgit krém, Prontoflex ve spreji,těžko říct co,každému pomáhá něco jiného. Rehabilitace bez zátěže kloubu by byla také dobrá, doma stačí v sedě s volně visící nohou houpat, tedy pokud už není výpotek a koleno akutně nebolí. Jinak dělá dobře ultravzuk a magnetotherapie.

Dotaz:
Už několik let mám bolesti SI skloubení, zváště při sezení a delším pohybu, byly cekem snesitelné. člověk si zvykne. Ale teď v poslední době se to zkoršilo , dostala jsem bolesti břicha ne z jídla, i když držím dietu pro jistotu a časté průjmy bez nevolností a zvracení a bolesti v kříži se výrazně zhoršily a přecházejí do noh, mám silné svalové bolesti i v noci. chtěla bych vědet, zdali může obojí souviset. Bolesti břicha nejsou z jídla ani průjem, který je tak 2 až 3x. denně. Děkuji za odpoveď. L.Š.
Odpověď:
Ano, bolesti břicha mohou souviset s postižením pateře. Vnitřní stranou pánve jsou totiž po obou stranách svaly nazývvané ileopsoaty – zezadu od křížové kosti, šikmo dopředu, asi tak, jako si strkáte ruce do kapes. Tyto svaly bývají často zkrácené a existují sviky na jejich protažení. Samozřejmě vám neřeknu s jistotou, že je to Váš případ, ale možné to je. Chtělo by to vyšetřtené na neurologii a CT, případně vyšetření střev k vyloučením jiných příčin potíží.

Dotaz:
Matka /74let/ trpí na brněné nohou. Nepřestalo ani po injekcích B 12. Vyšetření neurologa proběhlo, žádné léky nebyly naordinovány.
Odpověď:
Brnění nohou bývá starších lidí časté, výrazně častěji se vyskytuje u cukrovky.Jedná se o polyneuropatii – obecně-, o poškození obalů cítivých nervů,nejčastěji právě na nohách.Léčení prakticky neexistuje,jsou jen léky na zmírnění obtíží.Zkuste navštívit lékaře znovu,předepíše Vám jiný lék.Bohužel u každého zabírá něco jiného a to ještě málo.

Dotaz:
Dobrý den ! Poslední dobou mi často praskají cévky v očích jsem sportovní typ a
netrpím obezitou.Je příčina tlak nebo větší nárazová sportovní činnost.Mám 43 let
Odpověď:
Praskání cévek obecně je spíš záležitost kvality cévní stěny,nicméně vyšší TK k tomu může přispívat a jakákoliv činnost spojená se zvýšením nitrolebního tlaku také. Zkuste ještě Ascorutin.

Dotaz:
Přeji hezký den,ráda bych se dozvěděla co znamená chondrosa disku L5 svakuovým
fenoménem v plotně.
Odpověď:
Chondroza disku znamená jeho opotřebení, rozvláknění a ztenčení chrupavky a nejtěží známkou jsou bublinky v těle ploténky – vakuový fenomén.

Dotaz:
Prosím vás o radu.Marodím už půl roku.Bolí mě bederní páteř a bolest mi jde do levé kyčle a nohy.Po CT mám zúžení kanálku,diskopatie L3-5, výrazněji L4-5.Protože špatně našlapuji na levou nohu,začalo mě bolat i koleno.Tedˇjsem absolvovala kapačky.Ale uleva zatím není.Z nemocnice mi napsali lumbago s ischiasem :bederní krajiny.Nevím co bych měla ještě zkusit,abych se zbavila bolestí. Děkuji za odpovědˇ. Jarka
Odpověď:
Na CT je zúžení kanálku – s největší pravděpodobností jde o kanálek,kudy vystupuje z míchy sedací nerv,který je drážděn a vzniká kolem něj reaktivní zánět.
Léčí se léky jako je např.Nimesil a Dolmina,dále Tramal/Protradon/ a např.Myolastan nebo Mydocalm.To vše bylo určitě v oněm infusích.Podle mojí zkušenosti trvají obtíže hodně dlouho a vyžadují hodně trpělivosti.Cvičení dle možností,spíše protahování,žádné prudké pohyby,tišení bolestí,suché teplo/to je ale individuální/ Nic převratného se dělat nedá,potíže ustoupí časem samy.

Dotaz:
chtěla bych se zeptat, jestli může chiropraktik ulevit případně napravit vyhřezlou
ploténku – mezi bederním a křížovým obratlem? (Jak poznám kvalitního chiropraktika?)
Odpověď:
Dobrého chiropraktika poznáte tak,že s vyhřezlou ploténkou nebude chtít mít nic společného…Ne,tudy opravdu cesta nevede a rizika jsou nedozírná.

Dotaz:
Dobrý den, manželse léčí asi dva roky s prostatickými potížemi, nyní se mu prostata
natolik zvětšila, že mu lékař doporučil operaci. Užívá warfarin z důvodu srdeční
arytmie, máme proto obavy z možných následků. Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Nevím, z jakých následků je Váš strach? Samozřejmě při srdeční arytmii,pravděpodobně jde o fibrilaci síní jsou rizika trochu větší,než u zdravého,mladého člověka.Lékaři,než na operaci kývnou mají dobře rozvážené zda je operace – tedy spíše anestesie-vhodná.A také rozhodnou,jakou anestesii zvolit.Před zákrokem se na několik dnů,či týdnů vymění Warfarin za injekční formu / ředí krev trochu jinou cestou/,která neohrožuje pacienta vykrvácením. Samozřejmě jsou rizika vždy,ale nepovažovala bych je za překážku operace.

Dotaz:
Co to znamená,když náhle-v klidu,bez jakékoliv námahy začnu pociťovat jakési
pálení,bodavou bolest v pravém stehně vepředu-uprostřed? Chvíli bolí, pak přestane – za 2 hod. o ní pak ani nevím. Ale opakuje se. Kdysi dávno jsem měla rozstříštěnou kostrč, a občas mě pobolívají záda dole uprostřed?
Odpověď:
Po roztříštěné kostrči je bolest prakticky vždy,nevystřeluje však do přední strany stehen.ta jsou v distribuci kořenů 1. a 2. lumbálního obratle. Znám podobné potíže,říká se jim “ Meralgia parestetica“ a není to dosud objasněné,proč k tomu dochází.Po určitém čase – ať léčené či ne-odejde samo.

Dotaz:
Byla mi zjištěna VPMD – vlhká forma degenerace makuly,špatně vidím na levé oko, křivě, rozostřeně.Na doporučení lékaře jsem absolvoval 3 injekce Avastinu do sklivcového prostoru ( l injekce a OCT -doplatek
2000,- Kč.Jelikož jsem důchodce, chtěl bych vědět, zda existuje léčba bez doplatku a zda se musí aplikace opakovat, poněvadž stavy vidění se občas mění. Děkuji za odpověď !
Odpověď:
Dobrý den, léčba bez doplatku existuje, ale není natolik účinná jako Avastin. U něj mimochodem pojišťovna nehradí proto, že výrobce nenechal zatím lék registrovat, ale EU na něj tlačí, snad se dočkáte.
Zeptejte se svého očního lékaře, bude vědět lépe než já, jaká jiná léčba by byla u Vás vhodná. Jinak lze léčit např. fototerapií – což je ozařování oka světelnými paprsty o určité vlnové délce. Nemoc je bohužel podmíněna i geneticky, navíc je častější např. u lidí se světlýma očima, u kuřáků. Některé ochranné prvky snižují riziko vzniku VPMD. Mezi ně patří antioxidační vitaminy a minerály, jmenovitě vitamin C, vitamin E, beta-karoten, lutein a zeaxantin, zinek a měď. Strava, bohatá na tyto ochranné látky, pomáhá oddálit vznik VPMD. Měla by obsahovat ryby (3x týdně), zeleninu se zelenými listy, oranžovou a červenou zeleninu a oranžové a červené ovoce. Existuje rovněž řada vyráběných doplňků stravy, které v tabletové formě obsahují tyto látky. Jsou k dostání bez receptu v lékárnách. Nemohou však chorobu vyléčit a jejich ochranný účinek se může dostavit až při dlouhodobém užívání.

Dotaz:
Manžel se delší dobu léčí s prostatou. Před týdnem se stav zhoršil tak, že nemohl močit. Lékař mu dal trubičku s tím, že moč vypouštěl jednou za 3/4 hodiny. Po týdnu po odstarnění trubičky se stav nezlepšil. Dostal zatím sběrné sáčky a byla mu doporučena transvesikální prostatektomie. Protože užívá trvale warfarin byl upozorněn na zvýšené
operační riziko. Neřekli mu přesně jaké riziko hrozí, takže máme z operace obavy. Podotýkám že manžel má 73 let. Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Protože manžel užívá Warfarin, „ředí“ se mu krev, má menší srážlivost, což je pak rizikem k jakémukoliv chirurgickému zákroku. Řeší se velmi jednoduše a to několikadenním vysazením Warfarinu, nebo pokud to nelze, tak převedením pacienta na nízkomolekulární heparin – Clexane, Fraxiparin atd. Rozhodně to není překážkou k operaci a je jisté, že pokud chirurgové uznají nutnost tohoto zákroku, bude prostě proveden. Samozřejmě – neznám důvod, proč je manžel warfarinizován, možná pro onemocnění srdce, což by bylo zase jiné riziko, ale warfarin opravdu neřešitelnou překážkou není. Lékaři Vás ale na všechna možná rizika upozornit ze zákona musí.

Dotaz:
Dobrý den, prosím o radu – maminka má diagnostikovanou Alzheimrovu nemoc. Někdy nás nepoznává, dochází k čím dál tím častější inkontinenci. Na paměť bere Geratam. jsou ještě jiné léky, které by ji mohly zmírnit
postupující nemoc? Maminka je částečně nepohyblivá chůze jen za pomoci vozíčku. Nezlobte se je to jen ve zkrate, ale určitě mi poradíte. Děkuji Věra K.
Odpověď:
Dobrý den, bohužel to znám z vlastní zkušenosti. Moje maminka na tuto nemoc před rokem
zemřela… Geratam už v tomto stadiu nemoci není bohužel k užitku, ztrácejí se jí totiž spoje mezi nervovými buňkami a
tím i naučené stereotypy. Existuje lék Aricept, který by Vám mohl předepsat neurolog, ale není to lék, který by mohl nemoc zmírnit. Maximálně v dobrém případě ji na čas zpomalí. Opravdu proti této nemoci lék není, jen hodně trpělivosti a lásky. Existovalo na internetu forum, na kterém se člověk mohl v krizi aspoň vybrečet a přečíst si, že v tom není sám, ale ten pán, co měl manželku postiženou touto nemocí od jejích 35 let už je přestal provozovat. Takže Vám opravdu mohu pouze popřát hodně, ale hodně pevné nervy. Naštěstí maminka nebude po čase vědět, co se s ní děje, to je jediné, čím Vás mohu utěšit. Je mi to moc líto….

Dotaz:
Dobrý den.Je mi 60 roků a jsem po operaci brřišní kýly. Protože se vyskytly komplikace,ležel jsem celý měsíc v nemocnici. Nyní mám ztuhlé ramenní klouby a svaly na dolních končetinách. Třetí měsíc po propuštění
z nemocnice a po návštěvách na neurologii aortopedii necítím žádné zlepšení zdravotního stavu. Nevím, jakmám dále postupovat. Díky za odpověď. Karel N.
Odpověď:
Dobrý den, došlo zřejmě k ochabnutí svalstva a ztuhnutí kloubů z nečinnosti, což se dá
při Vašem průběhu nemoci očekávat. Vyšetření na neurologii a ortopedii určitě nic závažného neukázalo. Teď by
byla vhodná rehabilitace, postupné zatěžování svalstva a cvičení kloubu, nejprve pod dohledem rehabilitačních pracovníků, později dlouhodobě sám doma. Rovněž plavání a cviky ve vodě. Uvidíte, že po postupné zátěži a cvičení se dostanete do původní formy. Hodně úspěchů!

Dotaz:
dobrý den,má matka 63let užívá už pět let Stylnox na nespavost,dávkování si reguluje sama podle potřeby/vždy ji ho nějaký lékař předepíše,takže ji nikdy neschází/.Vím že je návykový,užívání ji blokuje koncentraci.Chůze je pomalá.Odmíta delší pohyb.Jak z problému ven,když sama to řešit nechce.Upíná se na cizí fyzickou pomoc a je lhostejná?Už nevím kudy kam.Vidím jak tělo chřadne a mysl nepovolí.Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den, ano, Stilnox je návykový. Nepíšete ale, kolik ho maminka užívá. Kdyby to
byla 1/2 na noc, hledala bych problém jejího psychického i tělesnéhá chátrání někde jinde. Pokud jich bere víc, je možné, že
jí to takto škodí. Rozhodně bych ale napřed udělala celkové vyšetření, odběry krve a neurol. vyšetření, než stanovím diagnozu „pouhého“ návyku. Zkuste jí nabídnou pomoc při odvykání. Nepůjde to naráz, ale snížit dávku, občas některý den vynechat i za cenu nespavosti. Event. uklidňující čaje a přírodní produkty. Také by neměla přes den pospávat, nebo polehávat a uložit do postele ne před 22 hod. Nespavost je sice protivná, ale neumírá se na ni, ani kdyby tvrdila, že nespala týden. Tělo si umí poradit samo. To vše ale za předpokladu,že maminka bude CHTÍT sama. Jinak jsou všechny pokusy zbytečné. Snad pouze upozornit lékaře v okolí, co se děje, aby neměla k léku neomezený přístup. Samozřejmě případná návštěva psychiatra by nebyla od věci. Možná se za nespavostí, chřadnutím mysli i těla skrývá např. deprese. A to léčit lze a dobře. Zdravím

Dotaz:
Již 2roky pociťuji pálení v konečníku,pocit tepla a tlaky na hrázi poblíž konečníku.Tyto pocity jsou hlavně při sezení. Při chůzi a v noci tyto pocity odeznívají. Prodělal jsem vyšetření: neurologické, urologické,CT,vyšetření konečníku,(odstreanění hemeroidu), RTG páteře. Všechna vyšetření byla až na ten hemeroid bez nálezu.Žádné léky mi na ty potíže nezabraly. Můžete mi poradit? Děkuji.
Odpověď:
Pokud nebylo nic nalezeno somaticky, nemáte chuť to zkusit po jiné stránce? Psychika je velmi mocná síla,bylo by potřeba to asi rozebrat s psychotherapeutem.
Rovněž bych doporučovala akupunkturu a podobné alternativní metody. Zdravím

Dotaz:
Dobrý den, ráda bych se zeptala na tuto diagnózu. Chondróza plotének
L4-S1 s drobnými cirkulárními protruzemi. V ostatních etážích normální nález, páteařní kanál prostorný, zobrazená mícha bez ložiskových změn. Děkuji.
Odpověď:
Rozvláknění-opotřebení plotének, které velmi nepatrně vyhřezávají ze své osy v oblasti dolní bederní pateře. Nezasahují však ani míchu, ani nezužují kanál, kudy mícha prochází. Pokud Vám dělají problémy, operací se toto neřeší, spíš léky a rehabilitace. Často časem dojde ke vstřebání vyhřezlých kousků plotének.

Dotaz:
Dobrý den,jaký je,prosím,váš názor na Kustovnici čínskou-Goji.Koupila jsem si 1 kg sušených bobulí,dost si od toho slibuju.Na zahrádce mám 2 keře,plodit budou až letos.Už jednou jsem se ptala na posílení imunity
po využívání 2 balení antibiotik na zápal plic,ten se už zvýšil na 4 balení a stále nejsem v pořádku.A tak doufám,že mi Goji trochu přispěje k získání dřívější formy-kdyby byla jen polovina pravdy,co se o ní píše.Zdravím z Ostravy.
Odpověď:
Máte pravdu, kdyby to tak zpoloviny bylo, byla by planeta zahlcená stoletými
skotačivými a potentními staříky :) . I když – co víme, možná proto je Číňanů tolik… Jsem sice vášnivý zahrádkář, ale s kustovnicí vlastní zkušenosti nemám, ale vymlouvat Vám to rozhodně nebudu. Je to ovoce, plné vitamínů a možná opravdu
něčeho i navíc – vyzkoušejte a napište. Rozhodně schvaluji přírodní léčbu před chemickou, po antibioticích obzvláště. Také myslím, že by ji mělo více lidí, protože: “ Celkově zklidňuje vzteklé, výbušné, rozbouřené povahy a prchlivé rudolícé mrzouty. Hezké. Zdravím!!

Dotaz:
Co znamená termín protuze ve spojitosti s páteří? Za odpověď moc moc
děkuji. Varga
Odpověď:
Protruze=vyklenutí,výhřez.Zde tedy výhřez ploténky,ale je mnoho podob
protruze,od zcela neškodné po závažnou,záleží totiž více na tom,jestli tato
protruse utlačuje míchu v míšním kanále.

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud při operaci dojde „omylem“ k narušení nervu či nervů v břiše, jaké to může mít následky a za jak dlouhou dobu se to dá opět do klidu? Nebo jestli je čistě teoreticky možné, že se dá narušit něco jiného?? Já mám veliké problémy po prodělané diagnostické laparoskopii, podstoupila jsem spoustu vyšetření
ale výsledky byly v pořádku. Tak se domnívám že my museli něco v břiše narušit. Ukázala by to magnetická rezonance? děkuji za odpověď. Světlana
Odpověď:
Dobrý den, nevím, co bylo příčinou laparoskopie, ale pokud to byl třeba zanícený žlučník nebo slepé střevo, mohlo dojít k zjizvení tkáně uvnitř a ke srůstům. Ty bývají nejčastější příčinou bolestí po operacích břicha.
Nervů se během operace poškodí hodně, ale ty jsou většinou v kůži a ve svalech a po čase se to upraví. Píšete diagnostické, měla jste tedy nějaké obtíže i před ní? MR by to neukázala-ani srůsty, ani poškození nervu. Nechte tomu čas, možná i lázně, nebo aspoň rehab. koupele.

Dotaz:
Dobrý den, jsem týden po operaci šedého zákalu a korekci čočky na pravém oku. V úterý mi tentýž zákrok dělali na lévém oku. Na pravé vidím dobře, přečtu i drobný tisk. Na levé oko vídím húře. Do pravého oka si kapu Dexamethazone a do levého Tobrax a Vitamin A-Pos. Chci se zeptat, jestli je možný rozdíl ve vidění a jaký vliv mohou mít
kortioidy. Jsem 4 roky po operaci ca recta – nemůže to mít vliv na moji nemoc? Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den, při operaci šedého zákalu se mění čočka za umělou, ta druhá operace byla asi na odstranění krátko-či dalekozrakosti laserem. Vzhledem k tomu, že byla měněna nejen čočka, ale i upravena rohovka, může samozřejmě dojít k rozdílům ve vidění, měly by se ale časem srovnat, je totiž důležité, jak se s tím srovná zrakové centrum v mozku, změnilo se mu hodně věcí naráz, musí se teprve přizpůsobit.
Kortikoidy jsou léky mohutně potlačující zánět a otok, protože rohovka není vlastní cévní zásobení a je náchylná k infekcím. Ta trocha lokálních kortikoidů Vám celkově rozhodně ublížit nemůže.

Dotaz:
Dobry den, prosim o radu. Mela jsem asi tyden 39 st. teploty, ty ustoupily a zacal prujem, ktery mam jiz 8 dnu. S nim zacalo i brneni a pichani do leveho stehna, jakoby jim prochazel proud. Zkusila jsem vitaminy, magnesium,
hodne pit, ale nepomaha to. Co bych jeste mohla zkusit na tu nohu. Dekuji za odpoved. Nemcova
Odpověď:
Nevím, jestli to brnění souvisí s horečkou a průjmem. Může jít o „meralgia parestetica“ což je jakési dráždění drobných povrchových nervů, zcela nepodstatné a přejde po určité době /cca na měsíce/ samo, nebo jestli jde o závažné postižení nějakého nervu vycházejícího z pateře. Měl by Vás vidět neurolog.

Dotaz:
Co znamená rozšíření výstupu kořene L5-S1 v pravo se sisusp. na Neurinom seu Tarow. cysta?Neurinom je nezhoubné zduření nervu způsobené zmnožením Schwannových buněk. seu = nebo,ale co je Tarow cysta opravdu nevím,ani pokud by to byl přepis. Nejspíš to bude vědět neurolog. zdravím

Dotaz:
Vážená paní doktorko,léčím se dobrých 15 let s páteří.Mívám bolesti krční,hrudní i bederní,nikdy ne najednou.Bolesti od krční páteře mí střílejí do levého ramene,ruky.V oblasti ramenního kloubu cítím
pálení,bolest,mám potíže s hybností ramenního kloubu.Prý vše od páteře.Absolvuji vždy ultrazvuk,magnet,cvičení.Cvičení mi dělá problémy,neudělám to,co se po mě žádá.Navštívíla jsem proto ortopeda a ten mi zjistil syndrom manžety rotátoru.Jsem poslána na rtg,MGR.Co mě prosím čeká dál.Nejlépe mému rameni a ruce prospívá uvolnění v šátku, v závěsu…Něco nosit a zvedat mi způsobují bolest.
Odpověď:
Syndrom manžety rotátorů ramene, tzv.“zrmzlé rameno“ je jedním z nejčastějších postižení ramenního kloubu. Jde o zánět tzv.tíhových váčků/bursitida/,úponů šlach a vazů – soubor zánětlivých a degenerativních změn, k nimž přispívají i Vaše potíže s krční pateří.Léčení je ale stejné: zpočátku klid,pak rehabilitace,cvičení,masáže.magnet atd.Nečeká Vás nic hrozného,možná při nezlepšení obstřik do ramenního kloubu, ale žádné operace se bát nemusíte.

Dotaz:
Dobrý den, prosím, poraďte mi v tomto problému. Moje matka má 73 let, má artrozu 3.stupně a nyni se jí údajně v kloubech a celém těle prý usadily megaloviry_jestli je ten výraz správný_. Dostala mnoho antibiotik a výsledek je ještě horší. Vyčetla jsem si ,že na toto existují cílené léky, ale žádný lékař ji je nedal. Jsou drahé nebo jaká
je pomoc? Děkuji za odpověď, kterou budu netrpělivě očekávat.
Odpověď:
Nechápu dost dobře, o co jde.Jednak má Vaše matka arthrozu – tzn.nezvratné poškození,opotřebování a rozvláknění chrupavek kloubů věkem a genetickou konstitucí,to se vyléčit nedá.Dají se léčit příznaky – jako je bolest atd,ale to asi víte.Megaloviry – existuje cytomegalovirus,kterým je promořeno téměř 100% populace,jedním z projevů je např.mononukleoza,jestli znáte tuto nemoc.Jednoduše:jsou to onemocnění virová,proti kterým žádná,ale vůbec žádná antibiotika nemají šanci – a tuto nákazu také nebývá v 99% potřeba léčit.Jen u lidí,kteří jsou např.po tranasplantaci je to občas nevyhnutelné.Tyto viry ale postihují uzliny,játra – ne klouby.Nejedná se spíš o lymskou nemoc – borreliozu?Fakt z těchto údajů nejsem schopna odpovědět.Lékem na cytomegalovirus je ganciclovir – obch.název Cymevene,ale to není lék,který by Vám mohl lékař předepsat.podává se jen ve výjimečných případech – viz výše a pouze v nemocnici.Má tolik vedlejších nebezpečných účinků,že nemá smysl uvažovat vůbec o léčbě Vaší matky touto látkou. Spíš se poraďte s ošetřujícím lékařem,nějak mi ty informace neladí dohromady. Pokud chcete,napište pak znovu, snad se to vysvětlí.

Dotaz:
Dobrý den,prosím o radu,jak si mám nejlépe posílit imunitní systém po využívání 2 balení silnějších antibiotik na zápal plic? Děkuji
Odpověď:
Nejraději to nechce na matce přírodě, pomáhejte jí v tom vycházkami, zvýšeným příjmem vitaminu C během zimy a vůbec zdravým životním stylem. Je možné užívat i nějaké potravinové doplňky, jeden z nich se jmenuje Preventan, ale u jinak zdravého organismu to není nutné.

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, laskavě prosím o radu jak se zbavit cyst na ledvinách. Na levé ledvině je veliká 10 cm, na pravé jsou dvě menší cca 5 – 6 cm. Je mi 57 roků. Děkuji za odpověď. Pospíšil
Odpověď:
Cysty na ledvinách, jak je popisujete,jsou zcela neškodné a léčit je není jak,ani to není nutné.Jsou na ledvinách mnoho let,někdy i od narození a je to spíše náhodný nález.Existuje ovšem i vážné onemocnění zvané mnohočetná cystoza ledin,ale to naštěstí není Váš případ.

Dotaz:
Dobrý den, po rentgenu krční páteře u mě bylo zjištěno zůžení páteřního kanálku u sedmého obratle, v poslední době u mě v noci dochází k brnění rukou (mravenčení), zajímalo by mě, zda se jedná o problém spojený s nálezem, či nikoliv a jaká je možná léčba. Jsem žena a je mi 42 let. Děkuji.
Odpověď:
Je pravděpodobné,že zúžení páteřního kanálu souvisí s brněním rukou,jde o to,jestli je i utlačovaná i mícha – podle toho a také podle příčiny zúžení se pak léčí.Někdy je nutná i operace.

Dotaz:
dobry den mam artrozu 3 stupne na hlezne prave nohy po pracovnim uraze pred 6 lety neustale se to vraci prodelal jsem i operaci hlezna projevuje se to tak že pri nejakem nevhodnem pohybu pri chuzi se v kotniku neco stane a nasleduje silne bolestive pychnuti a otok na nohu nemužu došlapovat nasleduje pracovni neschopnost stalo se to 6.
kolik ma ta artoza stupnu mam si zažadat o invalidni duchod jsem hornik mam 51.roku da se to vylečit nebo co mam delat dekuji
Odpověď:
Nevím,jakou operaci Vám dělali, většinou se hlezno sešroubuje napevno, ale to byste pak horníka nemohl dělat vůbec. Vyléčit se to nedá, opravdu jen znehybnit, aby nedocházelo ke dráždění kloubů a bolestem. Myslím, že byste měl znovu navštívit ortopeda, říct mu, že se to opakuje a co s tím dál. Myslím, že byste o částečný důchod mohl požádat. To jsou ale jen mé názory z kusé zprávy, lepší bude, když Vám to řekne ošetřující lékař sám.

Dotaz:
Dobrý den,prodělala jsem virózu s rýmou a velkým kašlem, trvala téměř 2 týdny a ke konci mě začalo bolet v levém podžebří.Místo je bolestivé na pohmat a při pohybu nebo kašli.Lékařka mi sdělila, že to je od kašle,
prý to způsobují chrupavky, které mě možná budou v budoucnu zlobit stále.Dále mě trápí stále studené nohy, ruce,ale i prsa či zadek, někdy mám promodralé rty, vždy ve stejných místech, a také se mi tvoří nepatrné červené tečky na kůži. Velkou únavu nepociťuji a ani jsem nezhubla, přesto mám strach, zda nejde o nějaké krevní onemocnění. Může způsobovat výše uvedené bolesti v levém podžebří slezina, když jsou vázány pouze na pohyb či je bolest při pohmatu? Bolí mě to i výše (žebra). Kašel jsem měla skutečně velký, kašlala jsem třeba hodinu či dvě téměř bez přestání. Letos jsem prodělala operaci štítné žlázy a
kolene (tíhový váček). Léčím se s vyšším tlakem a beru hormony ŠŽ. Také mě při chůzi po delším sezení bolí chodidla a krvácejí mi dásně. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den, ano, Vaše potíže budou nejspíše způsobeny opakovanými prudkými pohyby žeber při jejich úponech k chrupavkám při kašli. Vznikne tam totiž při opakovaných pohybech zánět – ne tedy hnisavý, ale jakoby -revmatický. Dobře na něj zabírají léky jako Ibalgin, Dolmina atd.
Pokud máte z něčeho strach, pak doporučuji se domluvit se svojí lékařkou a nechat si krevní testy udělat. Klidně i ultrazvuk břicha – sleziny / ta by ale dělala obtíže trochu jiné/ -ale kvůli Vašemu klidu a jistotě, že to skutečně není nic závažného. Pak se Vám hned uleví :) . To ostatní jsou běžné potíže, spíše kosmetického charakteru, dopor. léčit teplou vodou, promasírovaním apod.

Dotaz:
Dobrý den. Už rok mě bolí obě nohy od půlky chodidla dopředu. Mám pocit, jako když je mám oteklé, hlavně při ohýbání prstů, někdy mě pálí, jindy mám pocit jako by se mi nafukovaly, nejhorší je to v klidu v leže.
Tyto pocity mám bez přestání stále, ale nejlépe je mi, když stojím nebo chodím. Byl jsem na rentgenu páteře s tímto popisem :RTG LS páteře. Páteř v ose, lordosa napřímená, chondrosa L4 a L5, v úrovni L5 vakuový fenomén v disku a lokalisovaná spondylosa. Nyní jsem absolvoval 10x rašelinu na LS páteře a 10x DD proudy CP + LP. Výsledek se zatím nedostavil. Před půlrokem jsem byl na cévním a neurologickém vyšetření nohou. Obě vyšetření byla bez nálezu. Asi před osmi lety jsem prodělal dnový záchvat na palci levé nohy, po čtyřech letech druhý. Od té doby užívám dvakrát denně jednu tabletu Miluritu. Jiné zdravotní potíže nemám.
Odpověď:
Dobrý den, doporučovala bych ještě doplnit vyšetření EMG – vodivosti nervů.Vypadá to jak to popisujete na polyneuropatii,tzn.poškození nervových obalů,tím pádem reagují nervy nepřiměřeně na podněty.Něco by mohla mít na svědomí i ta „vakuová“ ploténka,čili tak zničená,že jsou v ní bubliny.Dna v tom spíš roli nehraje,ještě tu nevidím Rtg nohy právě ve skloubení,kde Vás to bolí,mohlo by to být revmatického původu.Dělat se s tím – pokud by to byla polyneuropatie-nedá téměř nic,nějaké série vitaminů,něco spíš od potíží.Nález na EMG a na neurologii se může projevit až po několika letech obtíží.

Dotaz:
dobrý den,v pondělí 23.12.se mé mamince stala velká nepříjemnost.Spadla asi ze dvou metrvé výšky na nohy a má tříštivou zlomeninu obou patních kostí.Nyní leží na traumatologii a čeká se na to až jí poleví otoky,aby se mohlo operovat.aké má strašné bolesti. Je jí 50 let. Můžete mi,prosím,napsat co jí čeká a na co se máme připravit? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den, co ji čeká? Bolesti a bolesti při každém kroku a to dlouho, možná napořád. Podle toho, jak se to povede sešroubovvat. Opravdu závažné poranění, ani ne tak životně, ale co se týká pohyblivosti, tak určitě.
Půl roku, než se bude dát říct, jak to dopadlo. Do té doby rehabilitace, vozíček, pak berle, lázně… invalidní důchod. Nic moc veselého, zatím. Pokud je bojovnice a nepoddá se tomu, mohla by chodit časem i bez opory a téměř bez bolestí. Při každé změně počasí a tlaku si ovšem vzpomene.

Hledáte-li odpovědi, které by se mohly týkat Vašeho problému, zkuste

Téma: zraví důchodce